Hlavní obsah

Emotivní Rada zaujal Ukrajince. Používáte kouzelná slova? ptali se

Jablonec nad Nisou

Na lavičce dlouho neposedí. Zkušený kouč Jablonce Petr Rada je známý tím, jak neustále své hráče burcuje, hlasitě diriguje a píská na ně. Nejinak tomu bylo i ve druhém kole Evropské ligy s Dynamem Kyjev, kdy Jablonec smazal dvougólové manko a dokázal vybojovat hodnotnou remízu 2:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Petr Rada během utkání základní skupiny Evropské ligy s Dynamem kyjev.

Článek
Fotogalerie

Musíme ten bod brát, říkají po remíze s Dynamem Kyjev fotbalisté Jablonce

Radovo rtuťovité prožívání duelu s týmem v technické zóně před lavičkou však zaujalo ukrajinské novináře, kteří se na tiskové konferenci po jeho koučinku pídili. Po skončení pozápasové konference se pak se zkušeným trenérem fotili.

„Nemáme možnost sledovat zápasy české ligy, ale porazili jste v této sezóně Slavii i Plzeň. Jak je možné, že jste dostali tak rychlé dva góly? Nevěřili jsme, že jde o stejný mančaft," zeptal se na tiskové konferenci jeden z ukrajinských žurnalistů. S dovětkem, zda se na hráčích nemohlo podepsat i jeho emotivní prožívání duelu. V negativním, ale i pozitivním, podněcujícím smyslu. „Nepoužíval jste nějaká kouzelná slůvka?"

Hráči jsou zvyklí

Petr Rada se neobvyklým dotazem rozhodit nenechal. „Hráči jsou na mě zvyklí," rozesmál tiskové středisko krátce před čtvrteční půlnocí.

„Vědí, jak mezi námi probíhá komunikace. Určitě to není tak, že bych své hráče srážel. Ano, dostali jsme dvě rychlé branky po našich chybách. V evropských pohárech nemáme takové zkušenosti, což vám v hlavě nějaké stopy zanechá. Stejně tak si však kladu otázku já, jak je možné, že Dynamo Kyjev, které hraje pravidelně každý rok Ligu mistrů, neudrží výsledek 2:0?" oplatil jablonecký kouč žurnalistovi rýpanec s úsměvem.

I dalšího zástupce ukrajinských médií zajímalo, jak tým po strašidelném úvodu nastartoval k úctyhodnému vzepětí. „Co jste udělal vy osobně, že se váš tým takhle sebral? Spousta trenérů říká, že hráči je na hřišti při zápase slyšet nemohou," tázal se.

Zadní tyč zůstává volná

„Mě slyší určitě," konstatoval Rada suše. „To je však trochu sranda. Samozřejmě jsem nechtěl hráče po našich zbytečných chybách srážet. Jen jsem chtěl, aby si dávali větší pozor, protože tam kromě inkasovaných gólů nastaly i další dvě svízelné situace. Ale většinou si rozbor necháváme do poločasu. Tam jsem hráče víceméně upozorňoval, aby nevěšeli hlavy. Chyby se už staly a nemohli jsme je vzít zpátky. Bál jsem se jediné věci, aby hráči nezůstali pod dekou a nebáli se něco udělat. Chtěl jsem, aby hráli pořád stejně a na chyby zapomněli," prozradil Rada.

A jakou našel slabinu Dynama Kyjev? „Dívali jsme se na některé zápasy a věděli jsme, že zadní tyč většinou zůstává volná, takže jsme se na to připravili a dali jsme z toho i kontaktní gól," prozradil zkušený trenér k brance Davida Hovorky.

„Druhý poločas jsme pak odehráli hodně kvalitní, vepředu i vzadu. Bylo vidět, že když jsme soupeře doráželi, pod tlakem chyboval. A z jednoho presování jsme i získali balón a po dobré kombinaci Masopusta a dorážce Trávníka jsme vyrovnali na 2:2," pochvaloval si. „Klobouk dolů před hráči. I přes úvodní chyby jsem na ně hrdý, odvedli velice kvalitní výkon se soupeřem, který hraje každý rok evropské poháry. A myslím, že jsme na tom byli i kondičně lépe než on," řekl Rada a při odchodu ze sálu vyhověl žádostem o společnou fotografii.

Reklama

Související témata: