Hlavní obsah

Buď my, nebo oni! Slavia jde hasit pohárovou katastrofu, která českému fotbalu hrozí

Praha

Počty jsou neúprosné. Český fotbal v přímém přenosu přichází o jedno místo v pohárové Evropě a reálně mu hrozí, že o postup do Ligy mistrů se bude pokoušet už jen domácí šampion. Nastal nejvyšší čas, aby tři zástupci vytěžili maximální počet bodů. Jenže Plzeň je v tabulce své těžké skupiny Ligy mistrů poslední a Jablonec zatím ještě v Evropské lize nevyhrál. K postupu do jarní fáze má v této soutěži blízko aspoň Slavia.

Foto: Martin Malý/SK Slavia Praha

Gól! Jan Matoušek právě rozhodl o výhře Slavie v Kodani.

Článek

Češi doplácejí na dvouletý evropský výpadek Sparty. Bez jejího tradičního příspěvku dávají potřebný koeficient těžko dohromady. V aktuálním žebříčku jsou až na 17. místě, přitom pro udržení dvou míst v kvalifikaci Ligy mistrů potřebují na konci sezóny obsadit nejhůře 15. příčku.

„Problém se u nás neprávem opomíjí. V mých očích přitom jde o největší téma podzimu. Zásadní a fatální věc!" upozorňuje Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Žebříček koeficientů, který zahrnuje výsledky za posledních pět sezon, určuje nasazení do pohárů s ročním zpožděním. České republice tedy reálně hrozí, že pro sezonu 2020/21 jí zůstane jen jedna místenka v kvalifikaci Ligy mistrů a tři v předkolech Evropské ligy.

Velmi důležitý je dnešní duel Slavie s Kodaní v Edenu. Dánsko je totiž na 13. příčce jednou ze zemí, jež by Češi ještě mohli předstihnout.

Sešívaní mají maximální motivaci

„V Dánsku jsme před dvěma týdny vyhráli a rádi bychom i doma. Chceme samozřejmě pomoci, když je možnost pro český fotbal něco udělat. Odveta s Kodaní je však sama o sobě už tak důležitá, že víc ani být nemůže," poukazuje Jindřich Trpišovský, trenér Slavie.

Sešívaní ve skupině C se ziskem šesti bodů ztrácejí jeden na vedoucí Petrohrad a o dva unikají právě Kodani.

„Když vyhrajeme i v Edenu, dostaneme se na devět bodů a budeme mít postup ve svých rukou. Pro Kodaň jde také o všechno. Takže koeficient naši motivaci nezvyšuje, máme ji už tak velkou,“ líčí Trpišovský.

Aktuální žebříček koeficientů:
12.Rakousko28,2502/5
13.Dánsko26,7751/4
14.Řecko26,6003/5
15.Švýcarsko26,3002/5
16.Chorvatsko25,3751/4
17.Česká republika25,0753/5
Lomítko udává, kolik z původních zástupců dané země na začátku sezony je ještě ve hře.

V dosahu jsou vedle Dánska na žebříčku ještě Chorvatsko, Švýcarsko a Řecko. Potřeba je předstihnout ne jednoho, ale hned dva z nich. Jinak se Češi propadnou do pohárové džungle…

Na 12. místo, které letos umožnilo Plzni přímý postup do Ligy mistrů a Slavii s Jabloncem dávalo jistotu základní skupiny Evropské ligy, musejí zapomenout. Je prakticky nedosažitelné.

Utkání Slavia – Kodaň se hraje od 21:00, přímý přenos vysílá ČT sport a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: