Hlavní obsah

Bayern porazil díky Klosemu CZ Bělehrad v Poháru UEFA

PRAHA

Druhá nejprestižnější evropská klubová soutěž, Pohár UEFA, se konečně rozjela naplno. Ve čtvrtek měl chudší sourozenec milionářské Ligy mistrů po dvou předkolech a 1. kole, hraném klasickým systémem doma - venku, na programu prvních šestnáct zápasů základních skupin. Favorizovaný německý Bayern Mnichov prohrával ještě v 86. minutě na půdě CZ Bělehrad, po gólech kanonýra Kloseho a trefě Kroose v nastavení ale nakonec vydřel vítězství 3:2.

Článek

Bayern v utkání dvakrát prohrával, ale obávaný střelec Miroslav Klose vždy dokázal odpovědět na branky domácího týmu, v nastaveném čase se pak vítězným gólem z přímého kopu blýskl talentovaný záložník Kroos.

Jako první bylo ve čtvrtek rozehráno utkání skupiny A mezi ambiciózními celky ruského Zenitu Petrohrad a nizozemským AZ Alkmaar. Hosté se dostali do vedení ve 20. minutě po přesném zásahu Ariho levačkou, vyrovnat dokázal proměněním pokutového kopu Timoščuk ve 43. minutě.

To už hrál Zenit, v jehož dresu dostal od začátku utkání důvěru český hráč Radek Šírl, proti oslabenému soupeři. Vyloučen byl střelec úvodní branky základních skupin Poháru UEFA Ari. Zenitu se nepodařilo, ani přes výhodu jednoho muže v poli, už s výsledkem nic udělat a utkání skončilo smírně 1:1.

Ve druhém utkání skupiny A si anglický Everton snadno poradil s řeckou Larissou 3:1. O branky domácích se postarali Australan Cahill, Osman a Anichebe. Čestný úspěch hostů měl na svědomí Brazilec Cleyton.

Další český zástupce v Poháru UEFA, Michal Papadopulos, se dostal na hřiště v dresu německého Leverkusenu až jako střídající hráč v nastavení. Mohl si tak se spoluhráči vychutnat na trávníku radost z výhry 1:0 nad francouzským Toulouse ve „sparťanské“ skupině E. O jedinou branku utkání se zasloužil Stefan Kiessling, když ve 35. minutě přeloboval brankáře hostí Doucheze.

Polák se Zítkou slavili výhru 

Brankář Daniel Zítka a reprezentační záložník Jan Polák nastoupili v základní jedenáctce bruselského Anderlechtu v zápase skupiny G proti izraelskému Hapoelu Tel Aviv. Belgický celek vstoupil do bojů v Poháru UEFA vítězně díky dvěma trefám Nicolase Frutose. Ve stejné skupině prohrál v této sezóně tápající Tottenham se španělským Getafe 1:2. Domácí anglický celek sice v 19. minutě vedl gólem Defoa, za dvě minuty ale vyrovnal De la Red a o třech bodech pro hosty rozhodl v 70. minutě trestuhodně neobsazený Braulio.

Ve skupině B si snadno poradil řecký Panathinaikos se skotským Aberdeenem 3:0. O góly domácího týmu se postupně postarali Goumas v 11. minutě, a v osmé desetiminutovce Papadopoulos a Salpingidis. Další řecký celek Panionios remizoval ve skupině H na hřišti švédského Helsingborgu 1:1. O vyrovnání domácích se sedm minut před koncem postarala domácí legenda Henrik Larsson.

Jarolímův Hamburg vyhrál v Norsku 

Druhý zápas skupiny B mezi domácím Lokomotivem Moskva a španělským Atlétikem Madrid nabídl dramatickou podívanou. Po gólech Agüera a Forlána vedli hosté 2:1. Domácí Odemwingie v rozmezí tří minut strhl dvěma zásahy vedení na stranu Lokomotivu. Španělský celek ale dokázal vyrovnat na konečných 3:3, podruhé v utkání skóroval Agüera.

Podobný průběh měl i zápas ve francouzském Bordeaux. Domácí prohrávali s tureckým Galatasarayem po pokutovém kopu, který proměnil Nonda, ale dokázali vývoj zvrátit díky zásahům Cavenaghiho a Chamakha. Ve skupině D zavítal německý Hamburk na půdu norského Brannu. V dresu hostů odehrál celých devadesát minut český reprezentační záložník David Jarolím a přispěl k těsné výhře svého týmu 1:1. O jedinou branku se postaral přesnou ranou zpoza vápna v 62. minutě Vincent Kompany.

Ve stejné skupině dokázala švýcarská Basilej na svém stadiónu porazit nejtěsnějším rozdílem francouzské Rennes díky hlavičce Strellera z 55. minuty.

V "boleslavské" skupině se zrodily dvě remízy 

Ve skupině C, do které ve čtvrtek nezasáhla Mladá Boleslav, dokázal švédský Elfsborg na vlastním hřišti pouze remizovat s řeckým AEK Atény. V patnácté minutě se nejprve hlavičkou z bezprostřední blízkosti prosadil domácí Mobäck, na konečných 1:1 vyrovnával čtyři minuty po změně stran přesnou ranou do šibenice z uctivé vzdálenosti Ismael Blanco.

V druhém zápase skupiny vedla od 48. minuty Ujfalušiho Fiorentina gólem útočníka Vieriho na hřišti španělského Villarrealu, který o víkendu porazil v lize Barcelonu 3:1. Vedení ale hosté neudrželi, na konečných 1:1 vyrovnal k radosti domácích fanoušků dvě minuty před koncem Capdevila.

Opačný příběh zažili domácí fanoušci na stadiónu anglického Boltonu. Jejich miláčci sice v duelu skupiny F vedli nad portugalskou Bragou díky brance Dioufa, tři minuty před koncem ale rozhodl o dělbě bodů hostující náhradník Jailson.

POHÁR UEFA
Skupina A:
Zenit Petrohrad - AZ Alkmaar 1:1 (1:1)
Branky: 43. Timoščuk z pen. - 20. Ari. Rozhodčí: Kapitanis (Kypr). ČK: 39. Ari (Alkmaar).
Everton - Larissa 3:1 (1:0)
Branky: 14. Cahill, 50. Osman, 85. Anichebe - 65. Cleyton. Rozhodčí: Ingvarsson (Švéd.).
Skupina B:
Panathinaikos Atény - Aberdeen 3:0 (1:0)
Branky: 11. Gumas, 73. Papadopulos, 77. Salpingidis. Rozhodčí: Einwaller (Rak.).
Lokomotiv Moskva - Atlético Madrid 3:3 (1:1)
Branky: 61. a 65. Odemwingie, 27. Biljaletdinov - 16. a 85. Agüero, 47. Forlán. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.).
Skupina C:
Elfsborg - AEK Atény 1:1 (1:0)
Branky: 15. Mobäck - 49. Blanco. Rozhodčí: Sippel (Něm.).
Elfsborg: Wiland - Andersson, Augustsson, Björck, Karlsson - Mobäck, Ishizaki (87. Berglund), A. Svensson, Ilola - M. Svensson (78. Keene), Alexandersson.
AEK Atény: Moretto - Bourbos, Geraldo Alves, Papastathopulos, Arruabarrena - Manú (46. Pappas), Tözsér, Manduca, Nsaliwa (62. Kafes), Júlio César (76. Kone) - Blanco.
Villareal - Fiorentina 1:1 (0:0)
Branky: 88. Capdevila - 48. Vieri. Rozhodčí: Lannoy (Fr.).
Villareal: Diego López - Capdevila, Ángel, Diego Godin, Cani (64. Nihat) - Fuentes, Josico (63. Cazorla), Senna, Matías Fernández - Tomasson (79. Pirés), Rossi.
Fiorentina: Frey - Ujfaluši, Dainelli, Kröldrup, Balzaretti - Pazienza, Liverani, Kuzmanovič (74. Donadel), Jörgensen (58. Vanden Borre) - Mutu, Vieri (65. Osvaldo).
Skupina D:
Brann Bergen - Hamburk 0:1 (0:0)
Branka: 62. Kompany. Rozhodčí: Kasnaferis (Řec.).
Basilej - Rennes 1:0 (0:0)
Branka: 55. Streller. Rozhodčí: Rizzoli (It.).
Skupina E:
Leverkusen - Toulouse 1:0 (1:0)
Branka: 35. Kiessling. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).
Leverkusen: Adler - Castro, Friedrich, Haggui, Sarpei - Kiessling, Rolfes, Vidal, Barnetta - Barbarez (78. Sinkiewicz) - Gekas (59. Freier, 90.+2 Papadopulos).
Toulouse: Douchez - Ebondo, Cetto, Congré, Ilunga - Sirieix (87. Dieuze), Fabinho (74. Bergougnoux)- Paulo César, Emana, Mansare - Gignac (90.+2 Dupuis).
Skupina F:
Bolton - Braga 1:1 (0:0)
Branky: 66. Diouf - 87. Jailson. Rozhodčí: Ceferin (Slovin.).
CZ Bělehrad - Bayern Mnichov 2:3 (1:1)
Branky: 16. Koroman, 74. Milijaš - 20. a 85. Klose, 90.+2 Kroos. Rozhodčí: Trefoloni (It.). ČK: 90.+1 Bajalica (Bělehrad).
Skupina G:
Tottenham - Getafe 1:2 (1:1)
Branky: 19. Defoe - 21. De la Red, 70. Braulio. Rozhodčí: Kircher (Něm.).
Anderlecht Brusel - Hapoel Tel-Aviv 2:0 (1:0)
Branky: 36. a 70. Frutos. Rozhodčí: Tudor (Rum.).
Skupina H:
Helsingborg - Panionios Atény 1:1 (0:1)
Branky: 83. Larsson - 45.+1 Gundulakis. Rozhodčí: Trivkovič (Chorv.).
Bordeaux - Galatasaray Istanbul 2:1 (0:1)
Branky: 53. Cavenaghi, 64. Šammach - 21. Nonda z pen.. Rozhodčí: Malek (Pol.).

Reklama

Související témata: