Hlavní obsah

Český duel v Poháru UEFA: Baroš překonal Drobného z penalty

PRAHA

Fotbalový útočník Milan Baroš se stává hrdinou Galatasaraye Istanbul. O víkednu dal v turecké lize hattrick a ve středu pojistil svému týmu postup ze skupiny Poháru UEFA. V duelu dvou českých reprezentantů překonal Baroš z penalty brankáře Jaroslava Drobného a Turci na hřišti Herthy Berlín vyhráli 1:0. Baroš se tak zařadil mezi nejlepší střelce soutěže.

Článek

Byl to z českého pohledu pikantní duel. A dopadl lépe pro střelce. Milan Baroš překonal z penalty svého reprezentačního kolegu Jaroslava Drobného z Herthy Berlín a zajistil tak Galatasarayi Istanbul postup do jarní fáze Poháru UEFA. Účast ve 3. kole si během středečního večera vybojovali i fotbalisté Udine, Standardu Lutych, Twente a Metalistu Charkov.

Galatasarayi se v posledních zápasech herně tolik nedařilo, i kvůli tomu se začalo spekulovat o budoucnosti trenéra Michaela Skibbeho. V Berlíně však turecký celek od začátku obraně Herthy zatápěl. Již po dvanácti minutách hry se aktivní Baroš ocitl ve velké šanci, ovšem obklíčen obránci a brankářem Drobným se zamotal do kliček a nedostal se ani ke střele. O chvíli později pak Lincolnovu střelu zpoza vápna Drobný skvěle vyrazil.

Reprezentační brankář si pak stejně dobře vedl v duelu s Barošem, když si bez problémů poradil s ranou z 25 metrů a v závěru první půle lapil svému reprezentačnímu kolegovi nebezpečnou ránu k tyči.

Po změně stran však již další český souboj skončil triumfem Baroše. Kewell vybojoval pokutový kop, míč si vzal Baroš a nedal Drobnému šanci. Zaznamenal tak svou čtvrtou branku v letošním Poháru UEFA a mezi střelci se posunul hned za pětigólové Gomeze ze Stuttgartu, Vágnera Loveho z CSKA Moskva a Zé Meyonga z Bragy. Když Baroš v 84. minutě střídal, sklidil od početné skupinky tureckých fanoušků vřelý potlesk za aktivní výkon.

Galatasaray již náskok udržel a zajistil si minimálně druhé místo ve skupině. Naopak Hertha, jejímž nejlepším hráčem byl Drobný, musí v posledním duelu porazil řecký Olympiakos, který dnes brankou tři minuty před koncem prohrál s Metalistem Charkov. Ukrajinci se stali druhým postupujícím ze skupiny B.

Spartak hrál ve vyrovnané skupině D, kde mělo šanci na postup ještě všech pět mužstev. Moskvané minule vyhráli důležitý duel na půdě Dinama Záhřeb, tentokrát Kováč, Jiránek a spol. proti Nijmegenu, který ještě nebodoval, zaváhali. Ještě šest minut před koncem vedli, pak hosté dvěma góly otočili na konečných 2:1. Spartak tak bude muset bodovat v závěrečném zápase skupiny na hřišti anglického Tottenhamu, aby měl naději na účast ve 3. kole.

Fotbalista Spartaku Moskva Sergej Kovalčuk (vpravo) napadá Lorenza Davidse z Nijmegenu.foto: Reuters/Grigory Dukor

Udine vyhrálo i třetí zápas, po výhře 2:1 nad Dinamem Záhřeb mají Italové na čele tabulky devět bodů a jistotu postupu do jarní fáze soutěže. Stínem utkání je zranění zřejmě opilého hostujícího fanouška, který se po pádu z tribuny těžce zranil.

Fotbalista Udine Fabio Quagliarella (vpravo) oslavuje svůj gól v utkání Poháru UEFA proti Dinamu Záhřeb.foto: Reuters/Daniel Raunig

Výsledky Poháru UEFA:
Skupina A:
Manchester City - Paris St. Germain 0:0
Rozhodčí: Duarte Paixao (Port.).
Twente - Schalke 2:1 (1:0)
Branky: 3. Wielaert, 55. Perez - 77. Asamoah. Rozhodčí: Cahir (Tur.).
Skupina B:
Hertha Berlín - Galatasaray 0:1 (0:0)
Branka: 69. Baroš z pen. Rozhodčí: Rizzoli (It.).
Metalist Charkov - Olympiakos Pireus 1:0 (0:0)
Branka: 87. Edmar. Rozhodčí: Collum (Skot.).
Skupina C:
Standard Lutych - Sampdoria Janov 3:0 (3:0)
Branky: 23. De Camargo, 35. Onyewu, 43. Jovanovič. Rozhodčí: Chapron (Fr.).
FC Sevilla - Partizan Bělehrad 3:0 (1:0)
Branky: 32. z pen. a 73. Fabiano, 46. Renato. Rozhodčí: Hriňák (SR).
Skupina D:
Udine - Dinamo Záhřeb 2:1 (1:0)
Branky: 5. Quagliarella, 79. Obodo - 90.+3 Biščan. Rozhodčí: Yefet (Izr.).
Spartak Moskva - Nijmegen 1:2 (1:0)
Branky: 2. Kovalčuk - 84. Van Beukering, 87. Schöne. Rozhodčí: Vollquartz (Dán.).

Reklama

Související témata: