Hlavní obsah

Vacek už měl být v reprezentaci, tvrdí Chovanec po remíze s Liverpoolem

Posledních pár dnů je bez mobilu, který někde ztratil. Nemohl tedy ještě zjistit, jak známí a kolegové hodnotí bezbrankovou remízu s Liverpoolem. „Fanoušci však odcházeli ze stadiónu spokojení, což je pro mě nejpodstatnější,“ poukazuje Jozef Chovanec, kouč a generální sportovní manažer letenského klubu. Sparta nepoletí k odvetě na Anfield Road tak zcela bez nadějí na postup do osmifinále Evropské ligy.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér fotbalistů Sparty Jozef Chovanec při hodnocení svého týmu

Článek

Remíza s Liverpoolem je krásný výsledek. Nemrzí vás ovšem, že jste slavného soupeře mohli ve čtvrtek večer i porazit?

Věděli jsme, že proti Liverpoolu musíme stavět na dobré organizaci hry a kvalitních individuálních výkonech. To se nám podařilo. Chyběl mi jen větší důraz v koncovce. Nevyhranost byla po zimní přestávce přece jen hlavně u útočníků znát. Čekal jsem, že se Kadlec a Kerič budou víc tlačit do branky. Cením si, že jsme hráli zodpovědně a nepustili soupeře do šance. Velmi dobrý výkon předvedl Řepka, na něj se nabalili další. Třeba Vacek.

Zahřálo vás, že slavný Liverpool deset minut před koncem za stavu 0:0 stáhl útočníka a poslal na hřiště pátého obránce?

Oni nastoupili s pěti obránci od začátku. Po příchodu kouče Dalglishe hrají na tři stopery a dva halvbeky a slaví s tím úspěch. Vycházejí z toho, jaké hráče mají k dispozici. V play-off navíc nikdo nechce udělat chybu. My jsme naopak ke konci chtěli posílit útok. Přišli Zeman a Pekhart, ale už bylo málo času.

Ale přece jen, nepřekvapilo vás, jak moc se Liverpool spoléhá na domácí odvetu?

Průběh zápasu se odvíjí především od dění na hřišti, nikdo nemůže počítat s tím, co bude za týden. Liverpool teď zkrátka z defenzivy vychází a nebude to měnit. Odveta však bude úplně jiná. Čekám, že soupeř bude hodně agresivní a útočný, tak jak ho z utkání na Anfield Road známe.

Sparťan Kamil Vacek (vlevo) střílí přes Joe Colea z Liverpoolu.foto: Právo/Jan Handrejch

Pochválil jste Vacka. Roste mladý záložník pro reprezentaci?

Myslím, že už v ní měl být.

V čem jsou jeho přednosti?

Prošel si určitou kalvárií, v Německu kvůli zranění nehrál. Potřeboval se vyhrát a teď s potřebnými zkušenostmi roste. Je to pracovitý a komplexní hráč s velkým akčním rádiem. Zatímco Kucka byl živelnější, Kamil dokáže lépe vstřebat taktiku.

Kuckovo místo zaujal Abena a pro mnohé byl příjemným překvapením.

Martina jsme měli vytipovaného, věděl jsem o jeho schopnostech. Je klidný na míči, takže z jeho nasazení nebyly žádné obavy. Musí se jen věnovat češtině, aby mohl vylepšit komunikaci.

Stejně jako Abena neměl velké zkušenosti s poháry Kerič, druhý novic v základní sestavě.

Andrej je s námi ještě kratší dobu než Abena. Bylo pro nás důležité, abychom ho mohli dopsat na pohárovou soupisku. S Libercem už na Spartě něco odehrál, prostředí v Čechách dobře zná. Má rychlostní schopnosti, proto jsme na něj a na Kadlece vsadili.

Sparťan Marek Matějovský (vlevo) odehrává míč před Raulem Meirelesem z Liverpoolu.foto: Právo/Jan Handrejch

Jaká je tedy pozice Sionka, na jehož místě Kerič nastoupil?

Avizovali jsme, že chceme v mužstvu zvýšit konkurenci, a to se děje. Nejde přitom zdaleka jen o dva zápasy s Liverpoolem, ale o další sezóny. Konkurence je potřebná a v minulosti se nám vždy vyplatila.

Britská média ocenila také výkon Matějovského, který zažil vzhledem ke zdravotním problémům mizerný podzim.

Od hráče jeho kvalit se takový výkon dal čekat. Navzdory zranění v mých očích na podzim udělal čtyři zápasy, s Markovým příchodem na hřiště kvalita naší hry stoupala. Teď by měl být konečně fit a dát své schopnosti ve prospěch týmu. Potenciál v něm je.

Pochválil jste Řepku. Neměl jste však při jeho půtkách s útočníkem N’Gogem obavy, že bude kapitán vyloučen?

To už je takový váš kolorit... Tak se prostě v Anglii hraje. Drželi se a strkali během celého zápasu. Bylo to na hraně a rozhodčí měl problémy, aby je ukočíroval. Oba dva. A oba také zaslouženě dostali žlutou kartu. Já Tomáše jen nabádal, ať se nenechá vyprovokovat.

Myslíte, že pokud by se vám podařilo vstřelit v odvetě první gól, byl by postup reálný? A budete před odvetou trénovat také penalty...?

Vstřelený gól by určitě měl na zápas vliv. Muselo by se na to hned reagovat a snažili bychom se toho využít. To je samozřejmě krásná spekulace... Pokud jde o penalty a další standardky, trénujeme je průběžně. Musíme na ně mít připravené hráče po celou sezónu.

Reklama

Související témata: