Hlavní obsah

Titul slavil až ve čtyřiceti. Je výjimečný, opěvuje hvězdu bývalý trenér anglické reprezentace

Praha

Šest trenérů za tři a půl roku! Fluktuace na postu šéfa kádru Glasgow Rangers, soupeře Slavie Praha v osmifinále Evropské ligy, byla do léta 2018 naprosto neuvěřitelná. Skotský gigant při hledání cesty zpět na výsluní vsadil na sedmatřicetiletého Stevena Gerrarda. Muže se skvělou hráčskou minulostí, ovšem s trenérskými zkušenostmi jen u mládežnických výběrů Liverpoolu. O necelé tři roky později Gerrard přivedl Jezdce k titulu. Při trenérském debutu mezi elitou.

Foto: Francisco Seco, ČTK

Manažer Glasgow Rangers Steven Gerrard

Článek

„Po všem, čím si Rangers prošli, jde o skutečně sladký triumf. Nedokážu ani popsat emoce spojené s triumfem," vyprávěl dojatý Steven Gerrard, když jeho výběr o víkendu oslavil historicky pětapadesátý titul.

Gerrard se i přes mimořádně skvostnou sbírku úspěchů ligového prvenství jako hráč nikdy nedočkal. Vyhrál Ligu mistrů, Pohár UEFA, Superpohár UEFA, FA Cup, Ligový pohár i anglický Superpohár. Jen titul stále unikal. Až nyní, ve čtyřiceti letech se dočkal. Nikoliv s kopačkami na nohou, ale v lakýrkách a obleku u postranní čáry jako trenér, byť mnozí jeho vrstevníci se ještě nevzdali dresu.

Přitom když se v létě 2018 Rangers upsal, mnozí jeho krok nechápali. Přijal mimořádně vrtkavé „křeslo". Od prosince 2014 se na místě trenéra v Ibrox Parku vystřídalo do léta 2018 šest můžu během sedmi štací.

Kenny McDowall vydržel 81 dnů (10 zápasů), Stuart McCall 95 dnů (17 zápasů), Mark Warbuton zůstal rok a 240 dnů (82 zápasů), Graeme Murty 30 dnů (6 zápasů), Portugalec Pedro Caixinha 227 dnů (26 zápasů), znovu povolaný Graeme Murty 187 dnů (29 zápasů) a Jimmy Nicholl 30 dnů (3 zápasy).

„Věděl jsem, kam jdu. Klíčový pro mě byl rozhovor s nejužším vedením," vzpomínal Gerrard na červen 2018, kdy v Rangers podepsal kontrakt. „Byl jsem upřímný. Řekl jsem: Podívejte, buďme realisté. Jak velká je mezera za Celtikem, co potřebujeme k jejímu překlenutí a kolik času mi poskytnete? Klíčová totiž byla podpora a dodržení slova," vypravoval pro BBC Gerrard, který má kontrakt do léta 2024.

Jindřich Trpišovský se těší na setkání s Gerrardem a vzpomíná na finále Ligy mistrů 2005.Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

Důvěru dostal. A splatil ji měrou vrchovatou. Hned v premiérové sezoně dovedl Rangers na druhou příčku, byť na Celtik slavící osmý titul v řadě ztratil jedenáct bodů. V minulém ročníku, předčasně ukončeném, se umístění opakovalo. A letos? Spanilá jízda bez jediné ligové prohry!

„Přijal velmi těžkou práci. S úkolem prolomit dominanci Celtiku. Uspěl nad očekávání kohokoliv. Lidé snad ani neměli právo něco takového očekávat. Ale přinesl velmi dobré vůdčí a manažerské dovednosti. Jde o velkolepý úspěch," uvedl Roy Hodgson pro BBC, bývalý trenér Liverpoolu a později anglické reprezentace.

„Nepochybně by zoufale chtěl titul s Liverpoolem. Když máte kariéru jako Steven, absence ligového titulu je tíživá. Ale musí být neuvěřitelné utnout sérii titulů Celtiku, tím spíše, když rivalita s Rangers je naprosto bezkonkurenční v celosvětovém měřítku," usmál se Hodgson.

Gerrard je v Rangers trenérem 2 roky a 285 dnů, koučoval tým ve 159. zápasech... „Ale zdaleka nejsme na konci cesty. Vyhráli jsme titul, ale já už mám v hlavě, co bude dál," usmál se bývalý anglický reprezentant.

Foto: Sport.cz

Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard už sbírá úspěchy v roli trenéra.

"Má odhodlání, které je nutné, aby mohl přenést talent na ostatní. Když jsem se s ním setkal poprvé, bylo zřejmé, že jde o muže s výjimečnými vůdčími schopnostmi. Prostě jiná třída. Nebyl jenom záložníkem. Byl lídrem s hlubokými znalostmi hry," vzpomínal Hodgson.

„Jako hráč byl typem, od něhož očekáváte změnu vývoje zápasu. A přesně takový dar má i jako trenér. Je zřejmé, že má potřebný talent a dovednosti, aby mohl být špičkovým trenérem na nejvyšší úrovni. V kterémkoliv klubu světa si zamane," přemítal Hodgson.

Však už také britská média spekulují, zda borec, který prakticky celou kariéru spojil s Liverpoolem, nahradí na Anfield Road Jürgena Kloppa. „Je to jeho území," usmál se Hodgson. Každopádně, než dojde na případné námluvy, může Gerrardovu sezonu snů zhatit Slavia.

Reklama

Související témata: