Hlavní obsah

Kustod má z pohárových regulí hlavu jako škopek, a ještě aby mu Kostík nezmrzl

Praha

Jakmile udeří mrazy, všem fotbalovým kustodům nastávají složitější časy. Hlavně pak těm, jejichž mužstva hrají pohárové soutěže. V nich totiž i za nízkých teplot platí přísná pravidla ohledně výstroje hráčů. Sparťanský kustod David Matěka tak musel do Bernu přibalit nejen výbavu proti chladu, ale znovu bude hlídat regule, za jejichž porušení hrozí klubům sankce. „Je toho dost, někdy z toho mám hlavu jako škopek,“ usmívá se strážce pojízdného skladu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Praha Costa během odvetného utkání osmifinále Poháru FAČR proti Příbrami.

Článek
Fotogalerie

Začalo mrznout, tak se na hřiště trochu nabalíme. Tak jednoduché to ale fotbalisté nemají. V Lize mistrů a Evropské lize platí přísná výstrojní pravidla. A kdo by je nedodržel a způsobil mírné zpoždění začátku utkání kvůli převlékání, řekl by si o mastné sankce.

Zakázané je třeba termoprádlo v jiné barvě, než jakou má dres. Ani tejpy přes kotníky nemohou mít jinou barvu než stulpny, nákrčník pro zimomřivé je zakázán úplně.

„V pohárech je toho víc než v české lize. Kontrolují se třeba i brankářské rukavice. Na některých je jméno výrobce uvedeno i na třech místech, ale UEFA povoluje jen jednu reklamu. Ostatní nápisy tedy musíme gólmanům začernit nebo přelepit," poukazuje Matěka, kustod pražské Sparty.

Z výstrojních nařízení UEFA:
Spodky a nátělníky - Pouze stejné barvy jako dresy nebo trenýrky.
Tejpy - Jen stejné barvy jako stulpny a bez loga.
Nákrčníky - Zakázány.
Šperky - Nulová tolerance.
Kdo by kvůli porušení těchto pravidel způsobil zpoždění začátku zápasu, může nést sankce.

Výběr dresů chodí E-mailem

Zatímco třeba během zimní Tipsport ligy hráči v mrazech běžně nastupují s nákrčníky, UEFA tento doplněk kategoricky zakazuje. „Je to i z bezpečnostních důvodů. Aby soupeř protihráče za nákrčník nechytil a neuškrtil," chápe kustod.

Evropská liga se musí hrát s jednotnými míči, striktně stanoven je také výběr pěti barev rozlišovacích vest, v nichž se rozcvičují náhradníci. Nemluvě o dresech samotných.

„Již během předkol jsme odevzdali barevné varianty našich dresů, trenýrek a stulpen. UEFA si to uložila do databáze a během soutěže už není výběr na nás - před každým zápasem dostaneme E-mail, v jakém barevném provedení nastoupíme my a v jakém soupeř. Na předzápasovém mítinku se všechno už jen zkontroluje," popisuje Matěka vojenský pohárový řád.

Největším otužilcem býval Řepka

Všechny výstrojní detaily musí pohlídat. Jako by v zimě neměl svých běžných starostí dost. Třeba do Bernu musel vybavit několik přepravních beden navíc. „Čepice a rukavice jsem klukům rozdal již dřív, o ně se stará každý sám. Myslet musím hlavně na hráče, kteří usednou na střídačku. Pro ně mám deky, zimní bundy či zateplené kalhoty."

Vyhlášeným otužilcem býval v letenské kabině někdejší kapitán Tomáš Řepka. „Ten ani v zimě nikdy nechtěl dlouhé rukávy," vzpomíná kustod. „Firma Nike, která nám vybavení dodává, teď už vyrábí vlastně jen dresy s krátkými rukávy. Kluci si pod ně ale berou zateplovací trička."

Costa by potřeboval svou čepičku

Není těžké uhodnout, kdo je teď naopak největším zmrzlíkem sparťanského týmu. „Costovi je v této době zima pořád a všude. Nejradši by hrál v čepici, ale to nejde, musí to zvládnout bez ní. Ani dlouhé elasťáky na nohy vám nepovolí, jen na stehna pod trenýrky," poukazuje Matěka s úsměvem, že rodák ze Zimbabwe s přezdívkou Kostík evropskou zimu rozhodně nemiluje.

Zápas Young Boys Bern - Sparta se hraje ve čtvrtek 11. prosince od 21:05, přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz. Letenským stačí k postupu do jarní vyřazovací fáze bod.

Postoupí Sparta do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy?
Ano, v Bernu zvítězí a postoupí
54,9 %
Na hřišti Young Boys uhraje remízu a půjde dál
19,6 %
Ne, v Bernu prohraje
25,5 %
Celkem hlasovalo 9114 čtenářů.

Reklama

Související témata: