Hlavní obsah

Uhrin: Dal jsem si malé pivo a spal jako špalek

Velkou euforii prožívají fotbalisté Mladé Boleslavi po postupu v Poháru UEFA přes Olympique Marseille. Trenér úspěšného týmu, který vede ligovou tabulku, Dušan Uhrin mladší má v další fázi evropského poháru skromné cíle. V rozhovoru pro deník Právo mimojiné vykládal o oslavách postupu, výtečné formě Holuba, nebo gratulaci od slavného otce.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Dušan Uhrin mladší.

Článek

Jak jste oslavil historický úspěch Mladé Boleslavi v podobě postupu do 2. kola Poháru UEFA přes slavný Olympique Marseille?

Já moc neoslavuji. Jistě, byl to dosud největší den mojí trenérské kariéry, ale já si na nic speciálního nepotrpím. Dal jsem si večeři, malé pivo a spal jako špalek.

Našel byste v dosavadní kariéře duel podobný čtvrteční vítězné odvetě?

Ne. Tak důležitý zápas jsem zatím nevyhrál. Přirovnání snese snad jen souboj s Libercem na jeho hřišti, v němž jsme v posledním kole minulého ligového ročníku vybojovali druhé místo. Tam je vlastně začátek současného úspěchu.

Dokázali jste otočit zápas, v němž jste první poločas byli slabším týmem. Ani slibovaný nápor se nepodařilo realizovat. Proč?

Marseille byla v úvodu hodně živá. Nám se vstup nepodařil. Ale pevně jsem věřil, že závěr uhrajeme lépe než soupeř. Ale oni dvakrát cestovali. Napřed k ligovému utkání do Nantes, pak k nám. A to je hrozné. Věřte mi, že se tohle na mužstvu podepíše větším způsobem než přetrénovanost. Bere to hrozně moc sil.

Věřil jste i za stavu 1:2, že můžete postoupit?

Na to jsem nemyslel. Spíše jsem řešil, co udělat, abychom se dostali do zápasu, abych hru oživil. Když dal Holub třetí gól, tak jsem v postup věřil.

Holub letos už poněkolikáté váš tým zachránil. Jaké dostal pokyny, když šel na hřiště?

Útočník je přece na hřišti od toho, aby dával góly... Ale vážně. Holub dokáže velké věci, o čemž jsme se znovu přesvědčili. Momentálně hraje ve velké pohodě. A já myslím, že je lepší, když hraje třicet nebo čtyřicet minut takovým stylem jako s Marseille, než kdyby stejně zvládl jen poločas. Ale jeho čas, kdy nebude jen žolíkem, může přijít už v neděli v Teplicích.

Marseille už vyřadil před patnácti lety i váš otec, tehdy jako trenér Sparty. Mluvili jste spolu o zápase? Uvědomil jste si, že jste zopakoval jeho úspěch?

Takhle jsem o tom nepřemýšlel. Je to pro mě životní úspěch. S tátou jsem mluvil po telefonu, protože má teď svoji práci v Tbilisi. Pogratuloval mi, víc jsme to nerozebírali.

Marseille jste vyřadil, vedete ligu. O čem sníte teď?

Chtěl bych uhrát pár bodů ve skupině Poháru UEFA. A když to půjde, tak třeba postoupit dál.

Reklama

Související témata: