Hlavní obsah

Na čtvrtý pokus už snad postup vyjde, doufá v jarní Evropu navrátilec Sýkora

Praha

Více jak dva měsíce čekal záložník Jan Sýkora na návrat do základní sestavy Slavie. V úvodu září si přivodil svalové zranění. Až ve čtvrtek tak poprvé v probíhající sezoně naskočil do boje v Evropské lize. Při bezbrankové řeži s Kodaní zvládl sedmdesát devět minut. „Ještě mi chvilku bude trvat, než se dostanu na stoprocentní úroveň," připustil čtyřiadvacetiletý univerzál, že herní výpadek je patrný.

"Rozhodčí mi řekl, že jsem měl hlavu nízko," říká o svém šrámu na tváři Jan SýkoraVideo: Sport.cz

 
Článek

V základní sestavě Slavie jste byl naposledy první zářijový den, pak jste zvládl ještě dva starty za reprezentaci, ale následně jste týdny prožil na marodce. Jak jste se při souboji s Kodaní na hřišti cítil?

Jsem rád za šanci zrovna v zápase Evropské ligy. Ještě mi chvilku bude trvat, než se dostanu na stoprocentní úroveň. Zápasový výpadek je poznat. Nicméně mě moc těší porce minut, kterou jsem zvládnul při utkání s tak vysokým tempem. Byl jsem mimo hru docela dlouho.

Je velkou komplikací, že v nabitém programu nemáte šanci zaměřit se na kondiční trénink a manko dohnat?

Je to na prd. Člověk si nemůže přidat, jak by chtěl, když se hraje každé tři dny.

Bylo velkou úlevou naskočit po týdnech na marodce a následně na lavičce náhradníků od první minuty?

Absolutně super! Na tribuně nebo z lavičky je to šílené. Já jsem čekal, trpělivě trénoval a doufal, že dostanu šanci.

Poprvé vás do základu trenér nasadil ve skupině Evropské ligy, kde jste první dva zápasy vynechal a v Kodani zůstal jen mezi náhradníky. Trpěl jste hodně, když vám unikaly zápasy na mezinárodní scéně?

Při prvních dvou s Bordeaux a v Petrohradu jsem byl na marodce. A v Kodani jsem byl rád za lavičku náhradníků, protože jsem byl krátce po zranění a nebyl rozehraný. Prožíval jsem zápas se spoluhráči a snažil se je maximálně podpořit.

Slavia sice měla po většinu zápasu převahu, byla nastěhovaná na polovině Kodaně, ale vyloženou šanci si nepřipravila. V čem tkvěl největší problém finální fáze?

Byli jsme moc zbrklí. Měli jsme zachovat větší klid, podržet míč a nedávat ho hned do pokutového území. Chtěli jsme akce řešit až příliš moc rychle.

Nedařily se vám ani standardní situace. V jednom okamžiku sudí dost možná pustil penaltový zákrok, kdy vás Bjelland zasáhl v pokutovém území po centrovaném míči kopačkou do hlavy. Co se přesně stalo?

Soupeř šel do balonu nohou, já hlavou. Sudí mi o přestávce řekl, že jsem ji měl moc nízko. Mám docela velkou bouli, nahromadila se mi pod okem krev, je tam malá trhlina, ale na šití nedošlo.

Vnímáte remízu s ohledem na fakt, že Kodaň vůbec nevystřelila na vaši branku, jako ztrátu bodů?

Máme alespoň jeden, který se na konci skupiny snad bude hodit. Nesmíme být nenasytní, měli jsme ve hře rezervy. Ale určitě se dalo ze zápasu vytěžit více. Nicméně Kodaň není protivníkem ze čtvrté třídy, proto musíme i remízu brát.

Překvapilo, že po pauze Kodaň zcela rezignovala na ofenzivní snahy a koncentrovala se jen na bránění výsledku?

Myslím, že šlo i o výsledek skvělé defenzivní práce naší obranné čtveřice podporované Součkem z postu defenzivního záložníka. Kluci Kodaň k ničemu nepustili, všechny výpady skvěle vyřešili. Kodaň měla jen nějaké náznaky šancí, žádnou skutečnou.

Za předpokladu, že v příštím kole Kyjev porazí Kodaň, bude vám k účasti v jarní fázi stačit i bod z Bordeaux. Honí se vám už hlavou postupové myšlenky?

Postup je blízko, ale je potřeba se soustředit jen na vlastní výkony. Každopádně jsem počtvrté v základní skupině Evropské ligy a třikrát jsem hrál v posledním zápase o postup. Ani jednou se to nepovedlo. Tak doufám, že v letošním ročníku to zlomím a postoupíme.

Reklama

Související témata: