Hlavní obsah

Jsem po operaci nosu, budu lépe dýchat, věří Šírl

Kvůli nataženým vazům v koleni z kvalifikačního duelu ve Slovinsku byl až do uplynulého víkendu bez fotbalu český záložník Radek Šírl. Osmadvacetiletý středopolař Zenitu Petrohrad v sobotu poprvé trénoval nejen s uzdraveným kolenem, ale také s odoperovaným nosem. "Měl jsem už dlouhou dobu problémy s dutinami. Vůbec jsem neměl čich. A při zápasech jsem dýchal jen pusou," říká Šírl v rozhovoru pro Právo.

Článek

Ani třicet dnů od zranění v českém dresu v březnovém kvalifikačním utkání ve Slovinsku nehrajete za svůj Petrohrad v ruské fotbalové lize. Ještě stále vás trápí zranění kolena?

V sobotu jsem absolvoval první trénink. Měl jsem od lékařů předepsaný klid, protože jsem si natáhnul vazy v koleni. Udělal jsem si to sám, když jsem asi po hodině zápasu se Slovinci špatně šlápnul při zaseknutí míče. Byla to jen moje neohrabanost, nešlo o cizí zavinění.

Jak jste trávil tak dlouhé volno?

Byl jsem na operaci nosu. Měl jsem už dlouhou dobu problémy s dutinami. A protože doktoři léčení kolena odhadli na tři týdny, domluvil jsem se v klubu, že zůstanu v Česku a podstoupím zákrok. Reprezentační lékař Krejčí mi všechno domluvil ve Střešovicích. Před tím jsem totiž vůbec neměl čich. A při zápasech jsem dýchal jen pusou. Teď se mi bude dýchat mnohem lépe. Snad to bude mít pozitivní vliv i pro zápasy.

Kdy budete připravený k utkání?

Vlastně jsem měsíc nedělal vůbec nic. Fyzicky ani fotbalově bych na ruskou ligu v momentálním rozpoložení neměl. Takže budu čtrnáct dnů jen trénovat, a pak se uvidí. Snad se dostanu brzy do pohody a trenér mě zařadí do kádru.

Vy se vážně bojíte o místo v sestavě? Vždyť trenér Advocaat vás po většině zápasů velebí a drží nad vámi ochrannou ruku. Myslíte, že by vás vážně přehlížel?

Vždy je lepší čekat horší situaci, abych nebyl potom zklamaný. Proto si nic nemaluju příliš růžově. Pokud se bude klukům hodně dařit, trenér nebude mít důvod do sestavy sahat a já se budu těžko prosazovat.

Takže by se skoro dalo říci, že by pro vás bylo lepší, kdyby se Zenitu nedařilo…

To vůbec ne. Vždycky záleží na trenérovi, jeho záměrech a výkonnosti hráče. Klukům těch prvních pět kol úplně nesedlo, ale naposledy jsme přehráli Chimki. Pevně věřím, že se s přibývajícími zápasy rozehrajeme a bodů bude ještě více.

Váš klub byl potrestán pokutou půl miliónu rublů, protože trenér do zápasu s Lokomotivem Moskva nasadil v jednom okamžiku sedm cizinců, ač limit je šest. Může mít tahle chyba nějaký vliv na postavení Advocaata?

Já mluvil jen s brankářem Kamilem Čontofalským a žádné podrobnější informace k tomu nemám. Ale Advocaat se zachoval jako chlap, vzal vše na sebe a chybu přiznal. Myslím, že to hodně lidí ocenilo. Jeho silnou pozici to určitě neoslabí.

Když jste byl celou dobu v Česku, měl jste dokonalý přehled o dění kolem české reprezentace. Jaký máte názor na uvažované angažování zahraničního trenéra?

Mělo by se najít řešení pro dobro fotbalu. Když chtějí funkcionáři sáhnout k takovému kroku, zřejmě jsou přesvědčení, že nelze najít dostatečně kvalitního trenéra v Česku.

Pod novým trenérem by reprezentace poprvé mohla hrát už v červnovém přípravném zápase s Maltou. Budete pro toto utkání fit?

Doufám, že ano. Je to celý měsíc. Prosadit se do sestavy Zenitu nebude snadné, ale snad budu hrát a dočkám se i dalších nominací do českého týmu.

Reklama

Související témata: