Hlavní obsah

Splácím dluh, který vůči Tromsö mám, vysvětluje kanonýr Ondrášek setrvání v druhé lize

Radek MalinaSport.czPrávo

Obdivuhodný start do sezóny prožívá český fotbalový útočník Zdeněk Ondrášek. V norském Tromsö vstřelil v úvodních šesti zápasech čtyři góly a je klíčovým mužem v boji o okamžitý návrat klubu do první ligy. „Vedení uvolnilo po sestupu jediného hráče a cílem je ihned postoupit zpět," říká borec, který byl v sezóně 2012 nejlepším střelcem norské ligy.

Foto: Foto www.til.no

Zdeněk Ondrášek (vpravo) dokáže každou trefu v dresu Tromsö na hřišti řádně oslavit.

Článek

Leží tíha odpovědnosti za postup z velké části na vašich bedrech?

Zatím jsem v úvodu sezóny dával důležité góly, ale musím formu potvrdit a prosazovat se pravidelně. Po pádu do druhé ligy se ozvali zájemci, ale vedení chtělo, abych zůstal a pomohl k postupu. Nikam mě nepustili, ani na hostování, která se nabízela. Odešel jen levý obránce. Jinak tým zůstal pohromadě, což ukazuje na velkou touhu po postupu.

Netlačit jste na vedení, že druhou norskou ligu hrát nechcete?

Vůbec. Nikdy jsem neříkal, že chci pryč. Je jasné, že druhá liga není snem žádného hráče. Ale já jsem v Tromsö začal před dvěma lety nový život. Klub mi pomohl, když jsem měl problémy. Kdybych tehdy zůstal v Českých Budějovicích, asi by s mým profesionálním fotbalem byl brzy konec. Tudíž se nyní zase já snažím splatit dluh, který vůči Tromsö cítím. Mám smlouvu ještě na celý příští rok. Jsem spokojený. Uvidím, jak se situace vyvrbí.

Hned ve své první sezóně na severu Evropy jste byl nejlepším útočníkem norské nejvyšší soutěže. Hlídají si vás protivníci v druhé lize hodně?

Je to těžké pro celý tým. Soupeři hlavně brání. Když dlouho odolávají naší ofenzivě, narůstá jim sebevědomí. Hlavně v domácích zápasech jsme měli velké problémy. Soupeř ani nejeví moc snahu o útok. Ve všech zápasech jsme byli herně lepší, dominovali. Obranu máme skvělou, jen musíme dávat více gólů.

Je druhá nejvyšší norská soutěž náročnější na cestování?

Většinou letíme do Osla, kde přestoupíme na jiný spoj nebo se z hlavního města přesouváme autobusem. Z devadesáti procent leží kluby v blízkosti míst, kde jsme hráli první ligu. Jen do Alty létáme čtyřicet minut od nás ještě na sever. Jde o hodně specifický klub, protože oni hrají zápasy v hale.

I mistrovská utkání druhé nejvyšší soutěže?

Ano. Byl jsem hodně překvapený. Nikde jsem nic podobného neviděl, ani o tom neslyšel. Hřiště mají možná trošku menší, navíc umělá tráva, která je v Norsku na většině stadiónů, je starší a hodně špatná. Ale když si vezmu počasí u nás v Tromsö, tak se vlastně ani nedivím, že Alta musí odehrát většinu sezóny v hale.

Povětrností podmínky nejsou ani na začátku května příznivé?

Ve čtvrtek a v pátek sněžilo. Je pět nad nulou a sněží, i když naštěstí už sníh hned taje. Ve středu jsem přezul auto na letní gumy, takže stojí v garáži. Na začátku května je teplotní rozdíl mezi Tromsö a třeba dvě hodiny letadlem vzdáleným městem Oslo hodně velký, třeba patnáct až dvacet stupňů.

Nezanevřeli na váš tým po pádu do druhé ligy diváci?

Na Rosenborg, Mölde či další kluby v první lize bylo pokaždé vyprodáno, tedy přes šest tisíc lidí. Nyní přišly na první duel skoro dva tisíc fanoušků. Zůstali hlavně ti věrní. Vliv má i počasí, které bylo zatím nepříznivé.

Reklama

Související témata: