Hlavní obsah

Petržela v Petrohradu dotrénoval, tým povede Borovička

PETROHRAD

Český fotbalový trenér Vlastimil Petržela skončil v Zenitu Petrohrad. Kouč se ve středu podle ruských médií rozhodl odstoupit kvůli rozporům s novým vedením klubu a s některými hráči. Klub naopak prohlásil, že odvolání kouče bylo jeho řešením. Tým dočasně povede asistent Vladimír Borovička.

Foto: PRÁVO

Vlastimil Petržela

Článek

Dvaapadesátiletý Petržela odstoupil po dnešním prvním semifinálovém utkání Ruského poháru, v němž Zenit prohrál v Moskvě s CSKA 0:1. Kvůli tomu, že nenašel společnou řeč s vedoucími funkcionáři klubu, uvažoval o odchodu z Petrohradu už v minulém týdnu. Tehdy ale nakonec vyměnil trenéra jen moskevský Spartak, kde byl odvolán Aleksandrs Starkovs.

"Já jsem napálil vedení v novinách. Řekl jsem, že se mi (prezident klubu) Fursenko snaží mluvit do toho, koho mám stavět a koho ne. Samozřejmě jsem ho poslal někam. Ale děje se tady moc věcí za mými zády," uvedl už v minulém týdnu Petržela v rozhovoru pro server www.efotbal.cz. "Chci pryč, v Rusku zůstat nechci. Říkal jsem sice, že v Česku trénovat nechci, ale teď nevím," dodal. Dnes nebyl k zastižení.

Nová etapa

Prezident klubu Sergej Fursenko českému trenérovi za jeho práci poděkoval, zároveň ale uvedl, že tým nyní musí vstoupit do nové etapy. "A ta začne s příchodem nového kouče," prohlásil Fursenko.

Petržela přišel do Petrohradu před třemi lety a ve městě na Něvě se stal hrdinou, když klub přivedl k druhému místu v lize. O rok později byli jeho svěřenci třetí, ale loňské šesté místo bylo velkým zklamáním. Letos na jaře však postoupil s mužstvem až do čtvrtfinále Poháru UEFA, čímž dosáhl největšího mezinárodního úspěchu v klubové historii. V novém ročníku ligy je zatím Zenit až desátý.

V české lize vedl bývalý reprezentační útočník Liberec, Spartu a do roku 2002 Bohemians. Loni v dubnu Petržela odmítl nabídku nahradit u ruského národního týmu Georgije Jarceva.

Reklama

Související témata: