Hlavní obsah

Laštůvka dostal v premiéře dva góly, zvyká si na jiný styl

LONDÝN/OSTRAVA

Premiéra fotbalového gólmana Jana Laštůvky v dresu londýnského Fulhamu se musela obejít bez fanfár. Český brankář byl u nečekaného vyřazení favorita, který ve druhém kole Ligového poháru na domácím hřišti překvapivě prohrál se čtvrtoligovým Wycombem 1:2. Laštůvka dostal obě branky už do poločasu: první z dorážky, druhou z penalty. Tvrdí, že gólům mohl zabránit jen s velkou dávkou štěstí.

Foto: www.banicek.cz

Jan Laštůvka

Článek

"Nemohl jsem s tím skoro nic dělat," řekl Laštůvka v rozhovoru pro ČTK. "U prvního gólu jsem reagoval na střelu, kterou těsně přede mnou někdo zblokoval, a odražený balón protihráč poslal na opačnou stranu. U penalty jsem netrefil stranu. Ale kopl to dobře, i kdyby, asi bych na balon nedosáhl," přiblížil Laštůvka oba osudové okamžiky.

I když Fulham klopýtnutí mrzí, klub má hlavní priority v ligové soutěži. Už v sobotu se doma popasuje v derby s Chelsea, kouč Chris Coleman proto ve středu večer ulevil všem oporám. Kombinovaný tým s několika debutanty na vyhecovaného soupeře nestačil. "Můžete si říct čtvrtá liga, ale podle mě jsou v české první lize horší mužstva než Wycombe. Hra má vysoké tempo, je to jízda od první minuty do konce. Anglický fotbal je úplně jiný, než jak jsem to zažil u nás nebo na Ukrajině. Není čas na nic," popsal Laštůvka své seznámení s ostrovním stylem.

Bydlení vyhovuje i dalmatinům

Tlak a napadání soupeře dělalo problémy i bývalému ostravskému gólmanovi, který je známý výbornou kopací technikou. "Pár odkopů se mi nepovedlo, to mě na prvním utkání mrzí asi nejvíc. Ale jak říkám, všechno musí jít z první. Musím si na to zvyknout. Jinak to celkem šlo," tvrdil Laštůvka, který do Fulhamu přišel na hostování ze Šachtaru Doněck před třemi týdny.

S vlastním hodnocením kouč předstoupí před svůj tým až dnes odpoledne. Laštůvka zatím dělá vše pro to, aby se v klubu co nejdříve obešel bez pomoci tlumočníka. "Co nevidět bych měl dostat učitelku angličtiny, zatím se učím sám," poznamenal bývalý gólman české reprezentační jednadvacítky. Přestože doma je momentálně na hotelu, brzy by se měl stěhovat do vlastního bydlení. "S manželkou jsme už něco vybrali, ale nebylo to vůbec jednoduché. Nakonec se nám ale povedlo sehnat bydlení se zahradou, aby tady s námi mohli být i naši tři dalmatini," dodal Laštůvka.

Reklama

Související témata: