Hlavní obsah

Češi už v Granadě jednou málem bodovali a Šmicer ví, jak tam dát gól

PRAHA

Snili o slavném madridském San Bernabeu, nakonec však čeští fotbalisté nastoupí proti mistrům světa v Granadě (pátek 25. března od 22:00). Právě středisku stejnojmenné provincie v Andalusii svěřilo Španělsko pořádání zápasu kvalifikace EURO 2012. Pro český fotbal to není úplně neznámá adresa a první zkušenost se stadiónem Nuevo Los Cármenes nebyla před patnácti lety tak úplně marná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer na tréninku před zápasem v Dánsku.

Článek

Na straně domácích Raúl, Morientes, Mendieta, Dani či De la Peňa, v roli hostů Šmicer, Řepka, Slončík, Lokvenc a spol. Taková byla v roce 1996 výchozí pozice, když ve čtvrtfinále mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let šlo zároveň o kvalifikaci na olympijské hry v Atlantě.

„Co se mi vybaví? Samozřejmě Šmicrův gól a porážka 1:2, jež byla pro odvetu velmi nadějná. A to jsme ještě v závěru měli několik nebezpečných akcí,“ vzpomíná trenér Ivan Kopecký.

Začátkem 90. let minulého století mohl oprávněně žehrat na krutý los. Třikrát s jedenadvacítkou vyhrál skupinu, ale pak dvakrát narazil na Italy a potřetí na Španěly. Ti výhru 2:1 z Granady dokázali zopakovat i ve strahovské odvetě. „To byl ten známý zápas, v němž se nechal vyloučit Tomáš Řepka. Krásnou Vágnerovou brankou jsme se sice i o deseti ujali vedení a od postupu na olympiádu do Atlanty nás dělilo sedmnáct minut, pak se však dvakrát trefil Raúl,“ lituje Kopecký ještě dnes.

Čtvrtfinále ME 1996 fotbalistů do 21 let
Granada 13. března: Španělsko - ČR 2:1 (2:0)
Branky: 30. Dani, 42. Raúl - 52. Šmicer. Diváci: 16 000 (vyprodáno).
Španělsko: Mora - Mendieta, Santi, Navarro, Aranzabal - Oscar (82. Sietes), Roberto, De la Peňa, Lardín (55. Idikaez) - Dani (62. Morientes), Raúl.
ČR: Černý - Galásek - Řepka, Gabriel - Skála, Slončík (69. Barteska), Jirousek, Čížek (80. Vávra), P. Novotný - Šmicer (86. Hyský), Lokvenc.
Praha 26. března: ČR - Španělsko 1:2 (0:0)
Branky: 56. Vágner - 73. a 90. Raúl. ČK: 48. Řepka - 87. Dani. Diváci: 12 092. Na olympijské hry v Atlantě postoupilo Španělsko.

Manažer si už Bílka dobíral, že mu poradí

Pouze jediný z českých protagonistů tehdejšího čtvrtfinále se příští týden po patnácti letech do Granady vrátí. Právě střelec gólu Vladimír Šmicer, nyní manažer národního týmu, může trenéru Bílkovi dělat průvodce. „Však jsem Míšovi říkal, že Granada je dobrá. Znám to tam a můžu mu poradit, jak tam dávat góly,“ reagoval s nadsázkou Šmicer. Ze strahovské odvety tehdy odkulhal již v prvním poločase, což k vyřazení českých lvíčat také přispělo.

Raději než do Granady by se však reprezentační manažer vydal do Madridu. Španělská strana totiž avizovala, že jeden z nejbližších zápasů sehraje na San Bernabeu. Nakonec si tam pozvala k přátelskému zápasu Kolumbii a Čechy šoupla na šestnáctitisícový stánek v Granadě...

„Jisté zklamání neskrývám. Nastoupit na slavném San Bernabeu, to by pro nás všechny byl obrovský zážitek,“ netajil Šmicer.

Z ryze praktického hlediska však mohou Češi nečekaný tah pořadatelů uvítat. „Vybavuji si, že v Granadě bylo určitě menší hřiště než na Nou Campu či San Bernabeu. To by mělo vyhovovat bránícímu mužstvu - a tím budeme my,“ poukazuje Kopecký.

Carles Puyol (vlevo) gratuluje Davidu Villovi k brance. Smlsnou si i na Češích...?foto: ČTK/AP/Scott Heppell

Žádný velký strach z těžké zkoušky

Z perné zkoušky na půdě úřadujících mistrů světa a Evropy nemá dlouholetý kouč jedenadvacítky přehnané obavy. „Na takový zápas se mohou hráči jedině těšit! Předvést se a prokázat své kvality. Výhru od nich nikdo nečeká, to se vždycky hraje lépe. Pokud dlouho udrží nerozhodný stav, diváci začnou pískat a domácí mohou znervóznět. Myslím, že mnohem horší bude Španěly hostit doma. Tam už vzhledem k situaci ve skupině budeme nějaké body potřebovat,“ srovnává Kopecký.

Stadión Nuevo Los Cármenes má kapacitu 16 200 diváků a je stánkem druholigového klubu Granada CF. Byl slavnostně otevřen 19. května 1995 zápasem Real Madrid - Bayer Leverkusen (1:0), když za Real skóroval bývalý československý reprezentant Peter Dubovský. A pozor - španělské áčko tady ještě ani jednou neinkasovalo a má stoprocentní bilanci. V Granadě porazilo Kypr (6:0), Rusko (1:0) i Bulharsko (1:0).

Španělští fanoušci vykoupili ve středu všechny vstupenky na zápas během devíti hodin. ČMFS získal pro české příznivce necelých tisíc lístků, z nichž je ještě pár k dispozici.

Reklama

Související témata: