Hlavní obsah

Barceloně hrozí bankrot! Klub ničí obří výdaje, co to znamená pro Messiho a spol.?

Praha

Pandemie koronaviru stále svírá svět a tvrdé následky pociťují i fotbaloví giganti. Do velkých problémů se dostává především slavná Barcelona. Podle španělských médií bude muset katalánský gigant výrazně zredukovat obří náklady, a to především na platy svých hvězd. V opačném případě hrozí klubu bezprostřední krach.

Foto: Profimedia.cz

Největší hvězda Barcelony Lionel Messi

Článek

Hlavní položkou, která významně nabourává rozpočet Barcelony, jsou mzdy Messiho a spol. Podle dostupných informací bude muset klub snížit náklady na platy v přepočtu o téměř pět miliard korun. Pokud tak neučiní, v lednu by došlo ke krachu.

Dohoda o redukci nákladů by měla být uzavřena do nadcházejícího čtvrtka. Jednání s hráči prvního týmu již mají probíhat.

Messi a spol. už v minulosti na snížení svých platů kývli, ani to však složitou ekonomickou situaci Barcy neřeší. Před nástupem pandemie měly činit výdaje na platy 61 procent z celkového přijmu klubu (asi 27,7 miliardy korun).

Kvůli pokračující koronavirové krizi však zisky španělského velkoklubu výrazně klesly a mzdy tak rázem činily 80 procent z celkových příjmů, což je pro ekonomiku klubu dále neudržitelné.

Hrozí odchod hráčů

Podle informací španělského tisku hráči danou situaci chápou, do jaké míry však budou souhlasit se snížením svých příjmů, není jasné. Se zredukováním mzdy zhruba o 30 procent již údajně souhlasili Marc-Andre Ter Stegen, Frenkie De Jong, Clement Lenglet a Gerard Pique.

Sestřih zápasu Ligy mistrů Juventus - BarcelonaVideo: O2 TV Sport

Ve hře zůstává i možnost, že někteří hráči budou chtít klub kvůli neplnění smlouvy ze strany vedení bez náhrady opustit.

Barcelonskému rozpočtu chybějí především zisky ze vstupného, které činily významnou část rozpočtu, stejně tak ale je prakticky nulový cestovní ruch a příjmy z prodeje suvenýrů.

Vyloučeny tak byly mimo jiné příchody vysněných posil nového kouče Ronalda Koemana, který toužil především po útočníkovi Lyonu Memphisu Depayovi a obránci Manchesteru City Eriku Garcíovi.

Náladě fanouškům nepřidá ani fakt, že Barceloně patří po šesti odehraných kolech nového ročníku La Ligy až potupné dvanácté místo, na výhru Koemanovi svěřenci čekají v lize už čtyři zápasy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články