Hlavní obsah

Facka pro obhájce, liverpoolský sen ukončilo v LM Atlético! Dál jde i PSG

Liverpool/Paříž
Aktualizováno

Liverpool loňské vítězství v Lize mistrů neobhájí. V osmifinálové odvetě sice vedl po čtyřech minutách prodloužení nad madridským Atlétikem potřebným dvougólovým rozdílem, který mu zaručoval postup, jenže střídající Llorente během devíti minut skóre srovnal a rozhodl tak o vyřazení Kloppova týmu, jehož potupu dovršil v samém závěru další náhradník Morata. Fotbalistům Paris SG se naopak na čtvrtý pokus přece jen podařilo zdolat osmifinálové úskalí Ligy mistrů a postoupit mezi osm nejlepších klubů v Evropě. Výhra 2:0, která se zrodila už v první půli, jim k tomu stačila, takže trenér francouzského mistra Tuchel měl nad svým bývalým Dortmundem přece jen navrch.

Foto: Phil Noble, Reuters

Marcos Llorente se raduje z branky do sítě Liverpoolu

Článek
Fotogalerie

Kloppovi svěřenci moc dobře věděli, jaké martyrium je proti úporně bránícímu, a hlavně perfektně organizovaném Atlétiku čeká, takže byli na dřinu připraveni. A dlouho to fotbalová lopota skutečně byla, neboť v úvodní půlhodině plné taktizování a vyčkávání se vůbec k ničemu nedostali, natož aby ohrozili soupeřovu bránu.

Zkusili to proto s reklamováním ruky jednoho z bránících hráčů, ale na nizozemském sudím se penaltu nedomohli. A aby Mané či Firmino překonali po naplnění první půlhodině Oblaka, na to by musely být jejich střel přesnější. Vždyť Mané mířil přímo dopřed brány a teč Firmina neměla ani potřebnou přesnost, ani patřičnou razanci.

Přesto se Liverpoool dočkal ještě do přestávky vedoucího gólu. Sice až v nastavení první půle, pro domácí však bylo podstatné, že po hlavičce Wijnalduma putoval míč do země a od ní za záda gólmana Atlétika.

Foto: Phil Noble, Reuters

Liverpoolský Georginio Wijnaldum bojuje o míč s Joao Felixem

Po změně stran se sice domácím nabídlo pár slibných situací, jenže ani Salah, Oxlade-Chamberlain či Firmino si na Oblaka nepřišli, Robertson v největší šanci druhé půle trefil jen břevno, a když v samém závěru nepřinesl rozřešení ani velký závar před bránou Atlétika, ani rána Salaha mířící nad bránu, došlo na prodloužení.

Španělé ho zkusili v posledních vteřinách odmítnout, jenže Saúl hlavičkoval z tak evidentního ofsajdu, že nemohl ani chvíli doufat, že by jeho branka platila.

Foto: Phil Noble, Reuters

Hostující Kieran Trippier se natahuje po míči

To hlavičkující Firmino byl v prodloužení šťastnější. Nejprve sice trefil tyč, ale odražený míč přece jen do brány dopravil. Atlético se ovšem hrozícímu vyřazení vzepřelo. Střídající Llorente nejprve po zaváhání brankáře Adriána střelou zpoza šestnáctky snížil, aby si devět minut poté pohrál s obranou Reds a vyrovnal.

Trenér Klopp sice zareagoval dvojitým střídáním naráz, jenže vstřelit další dva góly už bylo nad síly jeho týmu. Morata naopak v samém závěru zkázu Reds dovršil. Obhájce trofeje tak skončil už v osmifinále, Kloppovi se poprvé po příchodu do Liverpoolu stalo, že Reds ve vyřazovací fázi evropských pohárů hrané na dva zápasy ze soutěže vypadli.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Euforie v podání fotbalistů Atlétika Madrid

PSG rozhodlo už do přestávky

To turecký legionář Hakimi nechal  brankáře Bürkiho ve štychu, takže ten se natahoval po hlavičce hvězdného Neymara marně. Na balon nedosáhl, takže francouzský mistr už po necelé půlhodině smazal manko z prvního zápasu a náramně se mu ulevilo.

Ale právem, protože domácí byli po oboustranně opatrném začátku v odvetě aktivnějším týmem, i když podpora fanoušků jim pochopitelně chyběla. V Paříži, stejně jako v úterý ve Valencii, se totiž hrála odveta bez diváků před prázdnými tribunami.

Foto: Handout, Reuters

Zápas PSG s Dortmundem se hrál kvůli koronaviru bez diváků

Pří první šanci Cavaniho ještě gólman Bürki čaroval a střelu Uruguayce vykopl, dvě minuty poté však už nárok neměl. Di María načechral z rohového kopu ideální centr, a protože Hakimi ponechal Neymara hlavičkovat, šel Paris SG do vedení.

V ten moment se uklidnil a vytrvalou kombinací čekal na další chybu protivníka. V nastaveném čase první půle skutečně přišla. Bernat si naběhl na střílenou přihrávku do šestnáctky a lehkou tečí vedení jistil.

Foto: Handout, Reuters

Neymar slaví branku do sítě Dortmundu

Devět minut po přestávce mohla střela Di María z trestného kopu přinést definitivní rozřešení, jenže Bürki se vytasil s excelentním zákrokem, takže Borussia dál žila. Musela se ovšem vytrvale bránit, i když jí pohárová matematika velela opak. Potřebovala vstřelit gól, aby si vynutila alespoň prodloužení...

Snažení Dortmundu však vyznělo do vytracena. Hrdina prvního osmifinále Halland se v Paříži neprosadil, nasazení Brandta a Reyny hostům také nepomohlo. A když po hromadné potyčce musel minutu před koncem ze hřiště vyloučený Can, bylo o čtvrtfinalistovi rozhodnuto.

Odvetná osmifinálová utkání Ligy mistrů:
Paris St. Germain - Borussia Dortmund 2:0 (2:0)
Branky: 28. Neymar, 45.+1 Bernat. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Bernat, Neymar, Marquinhos, Di María, Mbappé - Haaland, Hummels. ČK: 89. Can (Dortmund). První zápas: 1:2, postoupil PSG.
PSG: Navas - Kehrer, Marquinhos, Kimpembe, Bernat - Di María (79. Kurzawa), Paredes (90.+2 Kouassi), Gueye, Neymar - Sarabia (64. Mbappé), Cavani. Trenér: Tuchel.
Dortmund: Bürki - Piszczek, Hummels, Zagadou - Hakimí (87. Götze), Can, Witsel (71. Reyna), Guerreiro - Sancho, Hazard (69. Brandt), Haaland. Trenér: Favre.
Liverpool FC - Atlético Madrid 2:3 (1:0, 1:0) po prodloužení
Branky: 43. Wijnaldum, 94. Firmino - 97. a 105.+1 Llorente, 120.+1 Morata. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra - Kamphuis (video, všichni Niz.). ŽK: Alexander-Arnold - Morata, Saúl Ňíguez. První zápas: 0:1, postoupilo Atético.
Liverpool: Adrián - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson - Henderson (106. Fabinho), Wijnaldum (106. Origi), Oxlade-Chamberlain (82. Milner) - Salah, Firmino (103. Minamino), Mané. Trenér: Klopp.
Atlético: Oblak - Trippier (91. Vrsaljko), Savič, Felipe, Renan Lodi - Koke, Saúl Ňíguez, Partey, Correa (106. Giménez) - Diego Costa (56. Llorente), Joao Félix (103. Morata). Trenér: Simeone.

Reklama

Související témata: