Hlavní obsah

Cristiano Ronaldo mě nezajímá, teď řeším Plzeň, pravil s úsměvem Messi

BARCELONA

Stále usměvavý, jako by se ani neuměl mračit. Když vstoupil božský Lionel Messi (24) do narvaného tiskového sálu v podzemí Nou Campu, jen to zahučelo. Okamžitě se rozvrčelo dvacet kamer a místností pět minut křižovaly blesky fotoaparátů. A nejlepší fotbalista planety se jen příjemně usmíval, a poté odpovídal novinářům na vše možné.

Foto: Albert Gea, Reuters

Lionel Messi z FC Barcelona na tiskové konferenci před zápasem Ligy mistrů proti Plzni.

Článek

Třeba se vůbec nezlobil na sudí, že na něj nepískají ani jasné penalty. „Asi proto, že hraji ve velké rychlosti a oni faul nepostřehnou (široký úsměv). Nestihnou to. Ale já to neprožívám tak dramaticky, jako o to probírají média. Důležité je, že vyhráváme jako tým,“ pravil.

Nikdy soupeře neviděl

Plzeň prý nikdy neviděl... „Jen v pár šotech a něco jsem četl. Prý hráli velmi dobře v Miláně a měli i šance. Teprve ji uvidíme na videu. Ale my budeme hrát jako vždy svoji hru, to znamená být aktivní, mít co nejvíc na kopačkách míč. Zůstaneme však velmi obezřetní... V Lize mistrů není žádný lehký soupeř,“ říkal velmi seriózně.

Barcelonský Lionel Messi přichází na tiskovou konferenci před zápasem Ligy mistrů s Plzní.foto: Reuters

„Tyhle dva nadcházející zápasy budou velice důležité. Když vyhrajeme, což chceme, obě utkání, budeme mít postup do další fáze jistý. Naším hlavním cílem v soutěži je však obhajoba trofeje. Barcelona chce vždycky všechno vyhrát, každou soutěž,“ zdůraznil Messi.

Máte také Messiho? Fajn!

Nad dotazem, co říká tomu, že v Plzni hraje fotbalista, kterému se říká český Messi, doslova pookřál... „Máte také Messiho? Fajn! Zítra ho poznám. Určitě je příjemné, že i v jiných zemích jsou hráči, kteří jsou se mnou srovnáváni.“

Ten český zatím nedává tolik gólů. Messi jich stihl v La Lize na podzim už deset, ale všechny na Nou Campu... „U nás hrají týmy jinak než na svém hřišti. Máme na Nou Campu víc prostoru a z toho pramení i víc šancí. Venku je toho prostoru méně a jsem také víc hlídaný. O to víc se snažím pracovat pro tým. Důležité je, aby vyhrála Barcelona a jestli jsem dal góly já nebo někdo jiný, není podstatné. Já se za rekordy nehoním, jsem týmový hráč,“ vysvětlil Messi.

Na plzeňského "Messiho" Václava Pilaře (vlevo) se opravdový Messi těší.foto: Právo/Jan Handrejch

A hned odmítl srovnání se slavným Ladislavem Kubalou, který má před Nou Campem sochu. „Opravdu nehraji pro osobní trofeje, pocty a rekordy. Já hraji pro Barcelonu, takže sochu nepotřebuji.“ Když dostal trochu jizlivý dotaz, že stále preferuje jako nejlepšího hráče historie krajana Maradonu a Pelé mu chce poslat videa se svými góly, jen se pousmál... „Pelého nesnižuji. Ať mi ta videa pošle, rád se podívám, jak hrál on. Vím samozřejmě, že to byl fantastický fotbalista.“

Jakmile přišla řeč na Argentinu, trochu zvážněl: „V posledním kvalifikačním zápase jsme fyzicky ve druhé půli téměř umřeli. Ale my postup na mistrovství světa do Brazílie určitě vybojujeme. Kvalifikace je ještě dlouhá. Momentálně máme určité problémy i proto, že se změnil trenér a navzájem si na sebe zvykáme.“

Lionel Messi přichází na tiskovou konferenci před utkáním fotbalové Ligy mistrů mezi domácí Barcelonou a Viktorií Plzeň.foto: ČTK/AP

Bude mít školu

Za několik dní bude v Barceloně otevřena fotbalová škola, která ponese jeho jméno. „Moc se na to těším. Kluci tam budou mít dobré podmínky a jistě z nich vyrostou výborní fotbalisté. Já jsem také v takové vyrůstal a rád na to vzpomínám. Barcelona takové zázemí potřebuje, protože hodně staví na hráčích, které si vychová,“ říkal hrdě.

Věčné srovnání Messi - Cristiano Ronaldo ho nechává klidným. „Mne to srovnání vůbec nezajímá, jako mně nezajímá, jak hraje Cristicano Ronaldo. Nic proti němu nemám. Rozhodně s ním však nesoupeřím o to, kdo je nejlepší hráč na světě. Můj úkol je hrát co nejlépe za Barcelonu nebo za Argentinu, a to se snažím plnit. A teď mě zajímá Plzeň,“ řekl a rozloučil se.

Reklama

Související témata: