Hlavní obsah

Víc než Borisov trápila Plzeň mlha. Viktoriáni pustili po historické výhře Kabáty

MINSK

Pět týdnů nestál Marek Čech v brance fotbalistů Plzně při utkání. Naposledy chytal v Barceloně Ligu mistrů. Pak musel na operaci s poraněným kolenem. Včera prvním čistým kontem v kariéře v Lize mistrů výrazně pomohl Viktorii k první výhře v soutěži, čímž dostala reálnější obrysy i účast Západočechů v jarní fázi Evropské ligy.

Foto: Reuters

Fotbalisté Plzně se radují z gólu do sítě Borisova v 5. kole Ligy mistrů.

Článek

„Už od úterý jsem věděl, že půjdu do branky. Měl jsem čas nachystat se. A kluci mi návrat usnadnili. Borisov jsme k ničemu nepustili, v defenzivě jsme zápas zvládli precizně,“ ohlížel se za utkáním Marek Čech.

„Roman Pavlík v sobotu s Mladou Boleslaví inkasoval obě branky zbytečně, proto ta změna,“ vysvětlil plzeňský trenér Pavel Vrba, z něhož spadlo napětí z čekání na první výhru. „Věřím, že jsme udělali rozhodující krok k jarní účasti v evropských pohárech,“ říkal Vrba.

„Vlastně jsme soupeře vůbec nepustili do vyložených šancí. Největším problémem tak paradoxně byla mlha v průběhu druhého poločasu. Bylo vidět mnohem méně, než jsme zvyklí. A ke všemu ještě člověka oslňovali nízko položené reflektory,“ popisoval Čech.

Plzeňský gólman Marek Čech vyráží míč při šanci Borisova v 5. kole Ligy mistrů.foto: Reuters

„Ale když jsem při angažmá v Rusku chytal za Vladivostok, bývala mlha ještě horší. A jednou na mě dokonce mrazem ztuhnul dres,“ smál se při dávné vzpomínce a odmítal, že by mu ve středečním podvečeru nejvíce starosti nadělal pokus Bordačeva mířícího do břevna. „Viděl jsem, že míč neletí do branky. Mnohem větší hrozbou bylo několik tečovaných střel, které z tribuny nevypadaly tak zle,“ tvrdil Čech, když vyšel z rozveselené kabiny.

Vítězný pokřik a pak Kabáti

„V šatně je velká euforie. Dali jsme si vítězný pokřik, a pak si skoro každý ve skvělé náladě prozpěvoval Kabáty,“ vyprávěl Milan Petržela, který nahrál na vítězný gól.

„Užíváme si první vítězství v soutěži. Jde o výjimečný den pro nás i celou Plzeň,“ tvrdil záložník, který zazdil vyloženou šanci v 2. poločase, a tak se Západočeši o výhru strachovali.

„Samozřejmě, že nyní s odstupem si říkám, jak šlo situaci řešit jinak. Třeba přihrávkou na nabíhající kluky. Ale náš brankář Marek Čech mi radil, že gólman Borisova chodí při akcích ze stran hodně na centry. Tudíž jsem zkoušel střílet. Kdybych poslal balón víc nahoru, skončil by v síti.“

Fotbalisté Plzně se v běloruské mlze radují z historicky první výhry v Lize mistrů. Porazili BATE Borisov 1:0.foto: Reuters

Trenér Vrba pod dojmem prvního vítězství Petrželu neplísnil. „Akci měl řešit nahrávkou na lépe postavené spoluhráče. Velkou šanci měl i Kolář. Kdyby alespoň jeden z nich příležitost využil, mohli jsme náskok potvrdit a mít klid ještě před závěrečným hvizdem,“ přemítal Vrba.

Promarněné šance však Západočechy nemusely hlodat. „Prodali jsme zkušenosti, které jsme posbírali v předešlých duelech Ligy mistrů. A pochopitelně i dovednosti kluků nastupujících v reprezentaci. Jsem rád, že právě borci prosazující se v zápasech národního mužstva jsou tolik vidět v plzeňském dresu i v českém,“ usmíval se blaženě Vrba.

Vyzdvihl úlohu zatím jediného plzeňského střelce v Lize mistrů. Oba góly Západočechů totiž zařídil Marek Bakoš. Nejprve při pražské bitvě s Borisovem, ve středu večer pak i v Minsku při druhém měření s běloruským šampiónem. „Nemáme vyloženého střelce jako Jablonec v osobě Lafaty. Na našich brankách se podílí více hráčů. Důležitými trefami nám pomohl Pilař či Kolář,“ přemítal Vrbal. „Ale momentálně je pro nás Bakoš klíčovým hráčem,“ připustil nakonec plzeňský trenér.

Reklama

Související témata: