Hlavní obsah

Postup hráčům zamotal palice. Teď věřím v bod s AC Milán, říká kouč Plzně Vrba

Dobře si uvědomuje, jaké terno vítězstvím v Borisově a téměř jistou účastí v Evropské lize udělali. Fotbalová Plzeň se nejen zviditelnila, ale hlavně vykročila za dalšími úspěšnými sezónami. Vydělanými milióny i třeba tím, že hráčům zamotala postupem hlavy. „Vidím na nich, jaké dilema teď díky našemu dalšímu účinkování v evropských pohárech i postupu na EURO řeší. Mají z toho opravdu zamotané palice,“ pochvaluje si trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Teď už trenér Plzně Pavel Vrba ví, jak hráčům postupem do Evropské ligy zamotal hlavy.

Článek

Musíte být spokojenost sama, protože cíl jste splnili, nad Borisovem vyhráli a další účinkování v evropských pohárech máte jisté.

Jasně že je mně příjemně, protože se nám podařilo uhrát tři potřebné body, takže jsme udělali obrovský krok k tomu, aby se v Plzni hrály i na jaře evropské poháry.

Jenom krok? Vždyť už máte téměř jistotu!

Stát se může cokoli, i když nevěřím tomu, že by Bělorusové na Nou Campu nad Barcelonou vyhráli. Ale před dvěma lety tam Kazaň vyhrát dokázala. Já ale hlavně věřím, že v posledním zápase uhrajeme bod s AC Milán, což by nám mělo stačit.

Takže vaše představy o pěti bodech, jež jste schopni v Champions League uhrát, se naplní...

Ukazuje se, že byly skutečně reálné a že cíl zvládnout můžeme.

Fotbalisté Plzně se radují z gólu do sítě Borisova v 5. kole Ligy mistrů.foto: Reuters

V Minsku jste podali kompaktní, ucelený výkon, jímž jste především v první půli Borisov dokonale eliminovali...

Pochopitelně těší, že jsme BATE kromě dvou situací k ničemu nepustili a prvních pětačtyřicet minut ustáli. Po změně stran si sice domácí vytvořili tlak, ale tlak bez šancí. Proto mě mrzelo, že jsme si vedení nepojistili ještě nějakým gólem, neboť v prvním poločase Ševinský a Petržela a po změně stran opět Petržela a Kolář postupující sám na brankáře mohli rozhodnout. Byli jsme nebezpečnější než soupeř, i šancí jsme si vytvořili víc a proto jsme vyhráli zaslouženě.

Šlo o zápas, v němž jste byl na scéně Ligy mistrů s výkonem svého celku nejspokojenější?

To nemyslím, na AC Milán jsme odehráli lepší utkání, ale soupeř byl lepší a my měli trochu smůlu. I tak šlo o obrovské povzbuzení pro další zápasy. Teď si jen říkám, jak velkou škodou bylo, že jsme s Borisovem hráli hned první střetnutí v Lize mistrů, protože jsme vůbec nevěděli, do čeho jdeme. O to cennější je, že jsme odvetu zvládli. Tak, jako jsme zvládli i další důležité zápasy v Trondheimu či Kodani, což jsou protivníci, s nimiž bychom měli soupeřit.

Velkou zásluhu na výhře měl i Ševinský zaskakující za Čišovského. Překvapil vás svým suverénním výkonem?

Je to náš žolík, protože v něm máme jistotu, že ať naskočí za kohokoli, svou roli zodpovědně zvládne. Hra Borisova mu navíc vyhovovalo, protože nemusel svádět s domácími žádné sprinty, ale těžit z předvídavosti a svého skvělého postavení.

Fotbalisté Plzně se v běloruské mlze radují z historicky první výhry v Lize mistrů. Porazili BATE Borisov 1:0.foto: Reuters

Takových žolíků byste ale asi potřeboval pro každou řadu ve svém týmu víc...

My je máme – Ďuriše, Filla, Horu, Daridu. Kádr patnácti, šestnácti lidí je dostatečně široký a hráči své role zvládají.

Takže žádné obavy, že se během zimy budou muset stát ze žolíků hráči základního kádru, až vám některé opory odejdou?

Já jsem hlavně rád, že svými výkony dokazují, že to mužstva patří a že jsou nachystáni kdykoli zaskočit a stát s platnými členy mužstva. Což je třeba právě případ Ševinského.

Teď už máte výběr i mezi gólmany. Zvažoval jste dlouho rošádu mezi tyčemi a nasazení Čecha?

Zvažoval jsem dlouho, koho postavit, ale nakonec jsem se na základě výkonu Pavlíka v posledním ligovém střetnutí proti Mladé Boleslavi rozhodl pro Čecha. Dilema to ale bylo. Čech se sice několika chybiček dopustil, ale měl štěstí, že naše mužstvo nedovolilo soupeři pomalu vůbec nic.

A nakonec přepsalo klubovou historii, protože dosáhlo prvního vítězství v Lize mistrů...

A navíc se stalo po Spartě a Slavii prvním českým týmem, jemuž se něco podobného podařilo, což je pro nás obrovsky cenné. Prostě se jen potvrdilo, jak výjimečný pro nás letošní rok je – ziskem titulu počínaje a úspěšným účinkováním v pohárově Evropě konče. Teď jen věřím, že na to navážeme i v sezónách příštích, protože naším cílem je hrát evropské poháry pravidelně rok co rok a čerpat přitom ze zkušeností, které jsme nabrali v zápasech s Barcelonou či Milánem.

Plzeňský trenér Pavel Vrba.foto: Právo/jan handrejch

Otázkou ovšem je, zda se vám podaří udržet kádr pohromadě a budete schopni podobné tažení zopakovat...

I proto je tak důležité, že jsme se dostali do Evropské ligy. Hráči teď budou zvažovat, zda mají odejít, anebo zůstat a zahrát si další prestižní soutěž, v níž se mohou ukázat. A úspěch reprezentace a postup na EURO jim určitě také hlavu zamotal, protože mají další dilema. Odejít do ciziny a riskovat, že se hned nechytí, budou vysedávat na lavičce a z kádru národního týmu vypadnou, anebo hrát dál v Plzni a o nominaci na evropský šampionát si svými výkony říkat. Bude to pro ně těžké rozhodování, protože už teď mají palice zamotané.

Vy jste je ovšem zamotali i jiným českým klubům, neboť jste jim ukázali, že jde kráčet i jinou cestou, než je kvapný prodej hráčů jen proto, aby se zalepil rozpočet.

Ukázalo se, že naše postupné kroky jsou správné a že příště může stejnou cestou kráčet Liberec, Jablonec či třeba Mladá Boleslav. Teď budou určitě zvažovat, zda není lepší dosáhnout sportovního úspěchu, než prodávat dva tři fotbalisty někam do patnáctého, šestnáctého celku turecké ligy, přicházet tím o kvalitu a pouze zalepovat díry. Peníze jdou dnes vydělat i jiným způsobem a my tu cestu ukázali. Klubům i hráčům, kteří teď nebudou pospíchat za každou cenu do ciziny.

Takže se během zimy neobáváte nějakého hromadného hráčského exodu z plzeňského týmu?

Nedovedu odhadnout, k čemu dojde, ale věřím, že odejde maximálně jeden, dva hráči. A navíc máme jednu výhodu – v případě postupu do Evropské ligy budou mít fotbalisté z české ligy zájem přestoupit do Plzně, kde se budou moci zviditelnit.

Reklama

Související témata: