Hlavní obsah

Slávistický příděl smůly na pokračování. Nejdřív na hřišti, pak i při návratu z Budapešti

Budapešť/Praha

Fotbalisté pražské Slavie si při vstupu na evropskou scénu příděl smůly nejspíš předplatili. Nejdřív na trávníku budapešťské Groupama Areny, kdy si dali vlastní gól a pak domácímu Ferencvárosi dopomohli ke dvoubrankové výhře penaltou, poté při návratu domů. „Když smůla, tak se vším všudy,“ posteskl si na twitteru klubový šéf Jaroslav Tvrdík, když výprava Pražanů zjistila, že se před čtvrtečním polednem od Dunaje do Prahy nevrátí.

Foto: slavia.cz

Jindřich Trpišovský v hloučku slávistů.

Článek

Speciál, jímž měli Pražané cestovat z nevydařeného zápasu 3. kvalifikačního kola Ligy mistrů, měl totiž poruchu. Na budapešťském letišti proto museli čekat na náhradní letadlo.

Trenér Jindřich Trpišovský tak měl dost a dost času znovu probírat středeční duel s maďarským mistrem a vyčíslovat ztráty, s nimiž se jeho tým vracel domů.

„Dvougólová prohra je hodně nepříjemná, ale v Budapešti jsme ukázali, že můžeme být lepší než soupeř. Musíme být ovšem efektivnější a v pokutovém území soupeře důraznější, protože o výsledcích se rozhoduje právě v šestnáctce," připomínal, že utkání v Budapešti mu v mnohém připomínalo loňský vstup do základní skupiny Evropské ligy proti Beer Ševě.

Foto: Szilard Koszticsak, ČTK/AP

Útočník Slavie Jan Kuchta se snaží prosadit mezi dvěma bránícími hráči Ferencvároše Budapešť ve třetím předkole Ligy mistrů.

„V Izraeli jsme také neproměnili spoustu šancí, dostali podobně hloupé góly a nakonec 1:3 prohráli," věří slavistický kouč, že stejně jako se jeho tým vyrovnal se situací loni, kdy hned v dalším zápase porazil doma budesligový Leverkusen, zvládne ji i tentokrát a do další kvalifikační fáze Champions League postoupí.

Otázkou ovšem je, zda k tomu Slavii dopomůže Petr Ševčík, jenž si v utkání proti Fradi přivodil výron v kotníku a už v první půli musel střídat.

„Naši hru to citelně zasáhlo. Po vynuceném střídání získávali domácí odražené míče a měli navrch. Potíž je navíc v tom, že hráče podobného typu jako Ševčík v kádru nemáme. Až v Praze ovšem uvidíme, zda se jedná jen o výron, nebo zda došlo k poškození vazů. Je ale málo pravděpodobné, že by do nejbližších zápasů zasáhl, i když samozřejmě uděláme všechno, aby k dispozici byl," doplňoval Trpišovský i zranění Ševčíka k výčtu smůly, která na Slavii dosedla.

Navíc přidal, že pro úterní odvetu v Edenu stále ještě nemůže počítat ani s letní akvizicí Michalem Krmenčíkem.

„Odhaduji, že minimálně ještě tři týdny k dispozici nebude."

Optimismus však Trpišovský neztrácí, víru, že 3. kvalifikační předkolo se svým týmem překročí a bude dál bojovat o účast v základní skupině Ligy mistrů, také ne.

„Prohráváme o dvě branky se skvělým soupeřem, který hrál základní skupinu Ligy mistrů loni a přitom nabral spoustu zkušeností, kvality a sebevědomí. Ale jsme teprve v polovině konfrontace, kdy Ferencváros vede 2:0," připomínal úterní odvetu v pražském Edenu.

„Máme na přípravu týden, i když nás mezitím čeká sobotní ligové utkání s Olomoucí. Musíme se s tím ale vypořádat, patřičně zregenerovat, odpočinout si, nabrat síly, zaměřit se na přípravu hráčů, kteří do zápasu v Budapešti nezasáhli. A v odvetě zlepšit nejen efektivitu, ale i pohyb, který proti Ferencvárosi nebyl takový, jako v prvních dvou ligových utkáních. Když pak navíc doma podáme podobný výkon, jako v první půli v Maďarsku a povede se nám navíc vstřelit rychlý gól, dvojzápas s podporou našich fanoušků otočíme a postoupíme," ujišťoval slávistický hráč své svěřence i sám sebe.

Reklama