Hlavní obsah

Obhájce z Liverpoolu stojí v Lize mistrů nad propastí

PRAHA

Hrozba vyřazení z Ligy mistrů obchází tým obhájců loňského vítězství z Liverpoolu. Anglický klub drží v šachu Benfica Lisabon díky výhře 1:0 z prvního vzájemného utkání, ale Reds před středeční osmifinálovou odvetou věří, že zapůsobí kouzlo jejich domovského stánku Anfield Road.

Článek

Také další středeční duely slibují napínavou podívanou: slavný Real Madrid je v ještě složitější pozici než Liverpool, protože musí na hřišti Arsenalu dohánět jednobrankové manko z domácího duelu. AC Milán hostí v další bitvě gigantů Bayern Mnichov a díky úvodní remíze 1:1 je ve výhodnější pozici. Výborně rozehranou partii s Eindhovenem má Olympique Lyon díky vítězství 1:0 v Nizozemsku.

Fotbalisté Liverpoolu před duelem s Benfikou věří v probuzení svých ofenzivních hráčů. Tým kouče Rafaela Beníteze vyšel v Lisabonu střelecky naprázdno, v následujících dvou zápasech Premier League vstřelil Liverpool jedinou branku. "Ale máme lepší tým než loni, kdy jsme Ligu mistrů vyhráli. Nechceme trofej pustit jen tak lehce z rukou," řekl kapitán Steven Gerrard.

Otázka štěstí s útočníky

Víkendová bezbranková remíza s průměrným Charltonem ale tým příliš optimismu nedodala. "Myslím si ale, že se proti Benfice prosadíme. S útočníky je to někdy otázka štěstí. Ale když dáme první gól, budeme mít hned víc prostoru," uvedl Benítez, který bude postrádat záložníka Sissoka. Nejistý je také start stopera Hyypiäho.

Benfica je v domácí soutěži až třetí, ale v Lize mistrů je mužstvo k nepoznání. Letos by tým rád nechal vzpomenout na slavné období své historie. "V Liverpoolu to budeme mít moc těžké, ale v poslední době hrajeme proti silným týmům mnohem lépe než proti těm slabším," prohlásil trenér Ronald Koeman.

Arsenal chce zapomenout na bídné ligové výsledky

Londýnský Arsenal také může nechat zapomenout na letošní bídné výsledky na domácí scéně. "Kanonýři" si v prvním osmifinále na Real vyšlápli a ze stadiónu Santiaga Bernabeua díky trefě kanonýra Henryho přivezli cenné jednobrankové vítězství. Mohou tak dál snít o premiérovém triumfu v soutěži.

"Pozor, nesmíme si myslet, že je naše práce s Realem už hotová," mírnil optimismus kouč Arsenalu Arséne Wenger, jehož tým o víkendu čtyřmi góly rozstřílel Fulham. Arsenal bude i proti Realu postrádat dlouhodobě zraněné obránce Campbella a Colea, ovšem jejich zástupci si v poslední době vedou zdatně: Arsenal v Lize mistrů v posledních osmi zápasech šestkrát udržel čisté konto.

Real bude chtít obranu soupeře rozvrátit v kompletní útočné síle: do sestavy se vrací Brazilec Ronaldo, který sobotní výhru v městském derby nad Atlétikem sledoval jen z tribuny. Záložník David Beckham, kapitán anglické reprezentace, se představí na ostrovech poprvé od přestupu z Manchesteru před třemi lety.

Gólman Kahn věří v postup Bayernu

Sebevědomí madridské straně podle všeho nechybí. "Jsem přesvědčen o tom, že v Londýně zvítězíme," prohlásil nový prezident klubu Fernando Martín, jenž v minulém týdnu ve funkci nahradil Florentina Péreze. "Bílý balet" v Anglii umí zahrát: vyhrál zde tři z posledních čtyř duelů.

V rozdílném rozpoložení jsou před vzájemným zápasem fotbalisté AC Milán a Bayernu Mnichov. Zatímco italský gigant o víkendu hladce přehrál Empoli a v Serii A zvítězil už popáté za sebou, Bayern prohrál s Hamburkem. "Třeba nás to vyburcuje a v Miláně sehrajeme velký zápas. Jsem absolutně přesvědčený o tom, že postoupíme," tvrdil gólman Oliver Kahn, který první zápas vynechal kvůli svalovému zranění.

Milánští by rádi dodrželi historickou tradici, podle které se jim doma proti Bayernu daří. Na San Siru bavorský klub přivítali třikrát a pokaždé zvítězili. Navíc z posledních 12 domácích zápasů v soutěži jich vyhráli jedenáct. Středeční výhra by pro ně byla jubilejní padesátou v LM, nyní jim ale k postupu postačí i bezbranková remíza. Milánu bude chybět zraněný kapitán Maldini a distancovaný záložník Gattuso, český reprezentant Marek Jankulovski zřejmě začne na lavičce.

Lyon hodlá oplatit Eindhovenu loňské vyřazení

Olympique Lyon má blízko k tomu, aby Eindhovenu oplatil loňské vyřazení ze čtvrtfinále. Francouzští šampióni si do odvety přivezli výhru 1:0 díky trefě obávaného exekutora trestných kopů Juninha a budou chtít prodloužit domácí neporazitelnost v LM na 14 zápasů. Olympique však nasměruje mezi elitní osmičku i jakákoli remíza.

"Byla by to velká senzace, kdybychom Lyon vyřadili i podruhé za sebou," připustil kouč Eindhovenu Guus Hiddink, kterému budou citelně scházet zranění obránci Ooijer a Lamey. Domácí mají se sestavou ještě větší problémy: mimo hru jsou obránci Reveillere, Cacapa a Berthod, nejistý je navíc start norského útočníka Carewa a hrát nemůže ani minule vyloučený útočník Govou.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG