Hlavní obsah

Zorro se smál! Spanilá jízda Guardiolových hochů skončila na Ukrajině

Praha

Spanilá jízda Manchesteru City je minulostí! Dvacet devět zápasů nenašli svěřenci trenéra Josepa Guardioly přemožitele. Až při posledním utkání základní skupiny Ligy mistrů složil ve středu večer anglický tým na lopatky ukrajinský Šachtar Doněck! Aby ne, když jej vedl Zorro. Za legendárního mstitele se před tiskovou konferencí po utkání převlékl kouč vítězů Paulo Fonseca.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zorro na tiskové konferenciVideo: sntv

 
Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Liga mistrů: FC Porto - Monaco

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Liga mistrů: Šachtar - Manchester City

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tottenham - APOEL

Šachtar si tak zajistil postup do jarní fáze soutěže, právě po boku poražených, zatímco Neapol musela kromě rozcupovaného snu o nejlepší šestnáctce překousnout ještě hořkou prohru v Rotterdamu.

„Přijeli jsme na Ukrajinu vyhrát. Ale přes veškerou snahu jsme neuspěli," pronesl smířlivě Josep Guardiola, trenér Manchesteru City. „Naše hra nebyla podle očekávání. Zejména v prvním poločase. Po pauze jsme se dostali do hry, měli jsme dost příležitostí, ale skórovali jsme až příliš pozdě," posteskl si záložník anglického týmu Bernardo Silva.

Manchester City se před cestou do Charkova, kde hraje Šachtar domácí zápasy, pyšnil skvostnou bilancí: poslední prohru si připsal naposledy 23. dubna v semifinále FA Cupu, kdy po prodloužení podlehl Arsenalu. Od té doby nenašel v soutěžním duelu přemožitele.

Guardiola nechal hrát lavičku

Postup ze skupiny, dokonce z prvního místa, měli svěřenci trenéra Guardioly jistý. Jako první anglický tým mohli dosáhnout na šest vítězství v řadě v základní skupině Ligy mistrů. Jenže při vidině nedělního střetu s Manchesterem United v Lize mistrů dal Guardiola prostor borcům z lavičky a „elitu" nechal odpočívat. V součtu s mimořádným výkonem domácích borců byl výsledkem první krach Citizens v soutěžním zápase po více než sedmi měsících.

„Hráli jsme téměř ideální zápas. Byli jsme velmi disciplinovaní v obraně, velmi účinně jsme řešili útočné akce. A dokázali jsme uzavřít určité prostory, v nichž je Manchester nebezpečný. Naplnili jsme taktiku velmi dobře, a proto nás nemohli ohrožovat, jak je u nich zvykem," mínil Paulo Fonseca, trenér Šachtaru.

Na oslavu triumfu a postupu do osmifinále soutěže přišel na tiskovou konferenci v masce Zorra. Naplnil tak sázku, kdy v případě vítězství měl navléknout oblek legendární postavy. „Je to nejzábavnější konference v mojí kariéře. Všichni se smějí a baví se," říkal posléze s kloboukem, maskou přes oči a dlouhým pláštěm, když si vychutnával pocity osmifinalisty.

Ukrajinci musejí být na Šachtar hrdí

„Neřešme příští soupeře, vychutnejme si nádherné vítězství. Všichni Ukrajinci musí být na Šachtar hrdí. Uhráli jsme dvanáct bodů ve fantastické skupině a v přímé konfrontaci s jejím vítězem naši hráči ukázali kvalitu," rozplýval se Fonseca a připomínal báječný úvodní gól Bernarda. „Jen podtrhl svoji výjimečnost. Skvěle přitom hrál i Marlos," připomínal Fonseca.

Narážel na branku z 26. minuty, kdy Marlos vedl míč od středového kruhu k pokutovému území, kde přihrál z levé strany nabíhajícímu Bernardovi. A byť se zdálo, že pětadvacetiletý Brazilec se dostal z ideální pozice, dokázal parádním způsobem zatočit balón ke vzdálenější tyči. „První gól byl skutečně velkolepý," uznale pokýval hlavou i Guardiola, pro něhož šlo o stý zápas v roli trenéra v Lize mistrů.

Guardiola chce hattrick

Pouze šest mužů v historii se může pyšnit stejným počtem zápasů v roli hlavního kouče. Bájnou hranici pokořili Alex Fergusson, Arséne Wenger, Carlo Ancelotti, José Mourinho a Mircea Lucescu.

Guardiola má na kontě 61 výher, 23 remíze a 16 proher. Dvakrát přitom slavil absolutní triumf v soutěži. Vždy s Barcelonou (2009, 2011). A dělá si zálusk na třetí vítězný zápis. „Rozhodně máme v plánu se pokusit ovládnout celou soutěž. Ale nestačí o tom jen mluvit. Navíc rozhodující je forma v daný den a nás čeká do únorového pokračování soutěže čtrnáct zápasů. Momentálně jsme možná dobře, ale v únoru můžeme být katastrofální," usmál se Guardiola.

Reklama

Související témata: