Hlavní obsah

Brémy jedou! Být před Bayernem je určitě nezvyk, culí se Gebre Selassie

Praha

Během srazu národního týmu, který se v Praze připravuje na duely fotbalové Ligy národů se Slovenskem a na Ukrajině, je samý úsměv. Brémy šlapou, po letech se vrátily mezi německou elitu, a v reprezentaci se Theodor Gebre Selassie setkal s koučem, s nímž před šesti lety v Liberci slavil mistrovský titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Theodor Gebre Selassie komunikuje se spoluhráči během tréninku.

Článek

„Pan Šilhavý je výborný trenér, super člověk s lidským přístupem," pochvaluje si 31letý obránce nového kouče české reprezentace. „Když s někým vyhrajete titul, pochopitelně na ty chvíle rád vzpomínáte. Myslím, že trenér Šilhavý není určitě stejným koučem, jakým byl před sedmi lety. A ani já nejsem stejným hráčem jako tehdy. Jsem zvědavý, s jakými taktickými pokyny přijde," dodává Gebre Selassie.

Vzhledem k pozici mazáka (s 48 starty je nejzkušenějším hráčem nynějšího výběru) je pochopitelné, že mu Šilhavý svěří roli lídra. Ostatně, na předchozím, zářijovém srazu, měl v domácím duelu s Ukrajinou kapitánskou pásku. „Vůdčí role vyplývá z počtu odehraných zápasů, myslím, že jsem tady teď i nejstarší. Takže s tím počítám. O kapitánské pásce jsme se s trenérem nebavili," podotýká Gebre Selassie.

Jaký recept na rapidní zlepšení bude podle něj Šilhavý praktikovat? „Musíme zapracovat na automatismech co se defenzívy týká. V posledních zápasech jsme dostávali laciné góly. Může se stát, že vás soupeř vykombinuje, ale v Rusku šlo o chyby, které by se na takové úrovni neměly stávat," vzpomíná Gebre Selassie na nepovedenou zářijovou přípravu v Rostovu (1:5), které se neúčastnil.

Jenže, dají se tak rychle neduhy odstranit? „V Rusku to bylo extrémní, v zápase se pokazila spousta věcí. Z nich pak vzešel tak špatný výsledek. Myslím, že průběh utkání a výsledek nebyly úplně obrázkem, jak na tom jsme," myslí si obránce Brémy.

Na severu Německa si užívá pohodu. Werder odstartoval podzim výtečně, po sedmi kolech drží čtvrtou příčku. Vypadá, že na Weserstadionu začíná nová éra, v níž Brémy budou usilovat o evropské poháry.

„Jsem nesmírně rád, že jsme začali tak dobře. Z celého města sálá pozitivní atmosféra. Je cítit, že se čekalo dlouhé roky, než bude Werder v tabulce zase nahoře. Poprvé za mého působení jsme si v kabině nastavili cíl, hrát o Evropu. Je super, pokud jdete do sezóny s takovým předsevzetím," těší Gebre Selassieho.

V Brémách plní i roli pokladníka

Od chvíle, kdy mužstvo loni v listopadu převzal trenér Kohfeldt, stoupá vzhůru. Muže, který mnoho let působil u mládežnických celků Brém, si český obránce nemůže vynachválit. „Pravděpodobně je nejlepším trenérem, jakého jsem v kariéře měl. Hrajeme fotbal, který mi je blízký," raduje se Gebre Selassie.

Zřejmě úplně poprvé během jeho působení v německé lize jsou Brémy v tabulce před mnichovským Bayernem. I to je pozitivní signál, že se v klubu dílo daří. „Být před Bayernem je určitě nezvyk," culí se Gebre Selassie. Podobně jako v reprezentaci, také ve Werderu, kde v létě začal sedmou sezónu, patří mezi nejzkušenější fotbalisty. Změnilo se pro něj něco, co se hierarchie kabiny týče? „Asi jen, že jsem od léta dostal na starosti týmovou kasu. Jinak všechno při starém," směje se.

„Čas hrozně letí, patřím už mezi starší. Což má ale i příjemné stránky. Momentálně si této pozice užívám, protože nechodím do baga. A nemusím se vracet, když se někde něco zapomene," dodává Gebre Selassie s úsměvem.

Reklama