Hlavní obsah

Fér chlap, ale žádná měkota. Šilhavý je gentleman, který umí přitvrdit

dos, zpSport.cz

Osudovým trenérem se pro některé stal již dříve během společných klubových štací. Další fotbalisté zase doufají, že by jím pro ně mohl být v nové reprezentační kapitole. Bývalí svěřenci Jaroslava Šilhavého každopádně mají výhodu. Nového kouče národního týmu dobře znají a vědí, co od něho mohou očekávat. A vlastně všichni na něj pějí jen samé ódy...

Jak se čeští fotbalisté těší na spolupráci s trenérem Jaroslavem Šilhavým? Video: Sport.cz

 
Článek

Nemá času nazbyt. Hned v první den úvodního srazu proto začal teambuildingem, na kterém se snažil ještě více stmelit partu. Fotbalisté potvrzují, že atmosféra v týmu je po nástupu nového trenéra před zápasy Ligy národů na Slovensku a Ukrajině velmi pozitivní.

„Nejenže je naprosto lidský, ale zakládá si i na komunikaci s hráči," mohl Antonín Barák ostatním reprezentantům referovat, jak Jaroslava Šilhavého poznal v dobách společného působení v pražské Slavii. „A stejně tak si zakládá na dobré náladě a partě, což je podle mého také hrozně důležité. Doufám, že si klubové zvyklosti přenesl i k reprezentaci a že nám navozená atmosféra pomůže."

Se Slavií získal Šilhavý titul, stejně jako předtím v Liberci. „Je takové veřejné tajemství, že trenér je fér chlap. Vždy vše říká na rovinu, nechodí kolem horké kaše. Ale umí i přitvrdit. Kdyby tým vycítil, že umí být jen hodný, tak jsou hráči, kteří by toho rychle zneužili," vzpomíná záložník David Pavelka na společné působení ve Slovanu.

Nebyl moc přísný, ale dokázal zvýšit hlas

S Dočkalem a Kúdelou se Šilhavý sešel dokonce již před jedenácti lety na Kladně. „Přišel jsem v době, kdy tam byli Bořek Dočkal, Marcel Gecov, kluci, co jsme spolu hrávali v jedenadvacítce. Měli jsme docela dobře poskládaný mančaft, dařilo se nám. Trenér na nás nebyl moc přísný, ale když se někdy něco nepodařilo, dokázal zvýšit hlas," potvrzuje Pavelkova slova také Ondřej Kúdela.

„Dá se říci, že pan Šilhavý je pro mě částečně osudový trenér. Potkali jsme se víckrát. Když jsem v lize začínal, nebo později v Liberci. Tam jsem cítil, že se pod novým trenérem tvoří silný tým. Netušil jsem, že vyhrají dokonce titul, nicméně pro mě bylo těžké odejít po prvním kole do Norska," přidává se Bořek Dočkal.

Dalšími podstatnými úkoly, které před Šilhavým stojí, je samozřejmě stabilizace mužstva a jeho herní tváře, což se jeho předchůdci Karlu Jarolímovi nepodařilo. Zdravější atmosféra je ovšem základ. „Nejsilnější stránkou pana Šilhavého vždy bylo, že tým za ním šel a všichni za něj byli na hřišti ochotni bojovat, protože věřili tomu, co chtěl. Dokázal vybudovat týmový duch," zdůrazňuje Pavelka.

Reklama