Hlavní obsah

Nebuďme naivní a nemysleme, že jednou výhrou nastala nová éra, varoval kapitán Dočkal

Trnava

Nový reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý mu svěřil v reprezentaci kapitánskou pásku a legionář ze zámořské MLS Bořek Dočkal si jako opravdový kapitán v rivalském duelu se Slováky počínal. Vedl ho, dirigoval, velel mu, navíc se dvěma přihrávkami přičinil i o tolik důležitou výhru v soutěžní konfrontaci fotbalové Ligy národů. „Nebuďme ale naivní a nemysleme si, že jsme jedním vítězným střetnutím všechno zlomili a nastartovala se nová éra,“ varuje Dočkal před přehnanou euforií, která by mohla po vystoupení na Slovensku zavládnout.

Návrat Dočkala českému týmu hodně pomohl, shodují se střelci obou gólůVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Rodiče na nás dneska mohli být hrdí, řekl po vítězství nad Slovenskem Michael Krmenčík

Mám radost, jak jsme to zvládli, jak ten tým fungoval, řekl o své premiéře trenér Jaroslav Šilhavý

Jak vůbec chutná novému kapitánovi reprezentace vítězství nad velkým rivalem?

Moc, protože šlo o důležité utkání. Důležitější už vzhledem k tomu, co se kolem reprezentace v poslední době dělo, ale bylo to, jak se budeme na hřišti prezentovat, jak k utkání přistoupíme a jak přeneseme na hřiště pozitivní energii, která byla v posledních dnech v reprezentaci cítit.

Do reprezentace jste se vrátil téměř po roce a hned jste utkání jako čerstvě jmenovaný kapitán vyšperkoval dvěma gólovými asistencemi. Víc jste si asi přát nemohl?

Nemyslel jsem na sebe, šlo mě o to, abychom se nastartovali jako tým, což bylo mnohem důležitější než mé představy o návratu.

Ale přesto - nahrát v reprezentaci na dva góly, které rozhodnou soutěžní duel, to není zase až tak běžné.

Někdy to tak vyjde. Jsou zápasy, v nichž člověk dá pět skvělých balónů a není z nich nic, v zápase se Slováky oba útočníci situaci dohráli skvěle. Krmenčík se do ní natlačil, udržel oba protihráče za zády a nezazmatkoval. A centr před druhým gólem nebyl rovněž ničím výjimečným... Schick si míč skvěle našel, i když byl centr pomalý, dostal se k němu. Proto bych měl pochválit spíše je.

Prostě role kapitána jste se zhostil, jak se slušelo a patřilo. Nejen dvěma gólovými asistencemi, ale i jako skutečný lídr a vůdce.

Ale o tom jsem přece mluvil už před zápasem a ve stejném duchu jsem promlouval i ke spoluhráčům. Má volba kapitánem nebyla důvodem, abych se nějak výrazně měnil nebo se choval jinak, než jsem se na reprezentačních srazech choval dosud. A navíc - nejsem na roli lídra sám.

Takže tím připomínáte i pomoc a zásluhy ostatních?

V reprezentaci je širší skupina hráčů, která cítí, že teď přišel náš čas. Doba, kdy to musíme vzít na sebe. A nezáleží na tom, jestli jeden z nás má právě na rukávě kapitánskou pásku.

Vy jako kapitán jste začal úspěšně, úspěšně ale začal i nový trenér Jaroslav Šilhavý. Jak se během několika uplynulých dnů projevilo jeho působení nu národním týmu?

Na hodnocení po prvním zápase je brzy, pozitivní vlnu energie, která k reprezentaci přišla, jsme ale samozřejmě cítili. Ale tak to bývá, když se lidé vymění.

Opravdu jen pozitivní vlna energie?

Nastavili jsme i komunikaci, při níž se všichni cítíme dobře. Jenže o atmosféře v kabině, autobusu či na letišti to není. Jde o schopnost přenést ji na hřiště a tam ukázat proměnu reprezentace, na kterou všichni čekají.

Proti Slovákům jste proměnu potvrdili výkonem i výsledkem. Jak velká vzpruha to je před cestou do Charkova, kde hrajete už v úterý s Ukrajinou?

Věřím, že velká. Naše reprezentace kvalitu má, ale potřebuje získat sebevědomí, protože bez něho se dneska prostě hrát nedá. Proto teď musíme po výhře nad Slovenskem začít stavět a výkony potvrzovat i v dalších utkáních. Nebuďme ale naivní a nemysleme si, že jsme jedním vítězným střetnutím všechno zlomili a nastartovala se nová éra. Musíme pracovat dál a stavět na tom, co se povedlo v Trnavě.

Reklama