Hlavní obsah

Rekord, ale i ostuda a nemilosrdná hrozba. Bylo to brutální, říká kouč giganta

Berlín

Realita se rychle mění. Německý fotbal nevídaně propadá, už se dá mluvit o krizi, ač se relativně nedávno těšil z velkých úspěchů včetně titulu mistra světa v roce 2014 v Brazílii. To takoví Nizozemci, kteří ani nechtěli věřit, že nehráli na minulém MS v Rusku, se rázem radují. Skonči! volají němečtí fandové na kouče Joachima Löwa.

Foto: Piroschka, Reuters

Kouč německé reprezentace Joachim Löw při utkání s Nizozemskem

Článek

O víkendu v Lize národů právě proti Nizozemsku vedl německou reprezentaci ve 168. zápase, čímž překonal rekord legendárního Seppa Herbergera. Na utkání v Amsterdamu ale rád vzpomínat nebude, neboť jeho svěřenci prohráli 0:3, čímž vyrovnali nejvyšší porážku z doby jeho působení u týmu. Stejným poměrem deklasovali Německo v říjnu 2007 v Mnichově v kvalifikaci mistrovství Evropy čeští fotbalisté. Ano je to tak, soka dokázal potupit opravdu český tým.

"Byla to naprosto brutální a skličující porážka," uvedl o víkendu Löw, který vede německé fotbalisty od roku 2006 a získal s nimi titul mistrů světa a další tři medaile na světových a evropských šampionátech.

V nové soutěži se Němcům nedaří. Ani ve druhém utkání Ligy národů nedali gól. "Přitom v první půlhodině jsme hráli dobře, měli zápas pod kontrolou. Je znát, že nemáme takové sebevědomí jako dřív. Když inkasujeme, náš výkon jde dolů, což by se nám ještě před pár měsíci nestalo. Nemůže se stát, abychom se v posledních deseti minutách takhle složili a nikdo na sebe nevzal odpovědnost," kritizoval po zápase, v němž Němce v samém závěru dorazili svými góly Memphis Depay a Georginio Wijnaldum.

Po šokujícím nezdaru na mistrovství světa v Rusku, kde vypadli ve skupině, hrozí teď Němcům i sestup v Lize národů. V úterý je čeká těžký zápas na hřišti mistrů světa Francouzů.

Liga národů nabízí možnosti zajímavých pádů i vzestupů. "Sestoupit bychom si samozřejmě nepřáli. Teď je čas na pár pohovorů a vyvodit před zápasem v Paříži správné závěry. Musíme ukázat charakter, celý tým i jednotlivci. Je třeba bodovat a pak vyhrát doma s Nizozemskem," přemítal Löw.

Jeho tým se pokusí zabránit jednomu negativnímu rekordu. Němcům se může stát, že poprvé v historii prohrají během kalendářního roku šest utkání. Pět porážek utrpěli do letoška jen v letech 1956 a 1985. Ale jiný rekordní kousek už jim nikdo neodpáře. Třikrát v řadě v soutěžním utkání nedali gól - proti Koreji se na MS v Rusku loučili prohrou 0:2, v Allianz Areně remizovali v září s Franicí 0:0 a v sobotu sérii ještě vyšperkovali.

Reklama

Související témata: