Hlavní obsah

Tady řádil Ronaldo. Češi zaútočí na nedobytnou tvrz s pavoučíma nohama

Charkov

Po zářijovém domácím pádu s Ukrajinou (1:2) se prvenství ve skupině 1 druhé divize fotbalové Ligy národů zdálo totální utopií. Sobotním triumfem na Slovensku se však česká reprezentace vrátila do hry. A co víc, pokud večer v Charkově vrátí výběru kouče Andreje Ševčenka porážku z Uherského Hradiště, stane se lídrem. Naopak domácím, které požene pětatřicet tisíc fanoušků, k jistotě první příčky stačí bod.

Český národní tým se chystá na zápas Ligy národů s UkrajinouVideo: Česká fotbalová reprezentace

 
Článek
Fotogalerie

Fotbalisté před Ukrajinou

Stadión Metalistu patří k místům, kde si zařádil Cristiano Ronaldo. Stánek pro 38 633 diváků hostil tři zápasy Nizozemska ve skupině B během mistrovství Evropy 2012. Oranje tady zle pohořeli a všechna tři utkání prohráli. V závěrečném 1:2 také s Portugalskem. Oba góly jim dal právě Ronaldo a poslal tak svoje mužstvo do čtvrtfinále právě proti České republice. Ve Varšavě pak jedinou trefou duelu zarmoutil i Bílkův tým...

Charkovský stadión zvnějšku podpírají mohutné železné podpěry, které připomínají nohy velkého rozkročeného pavouka.

Aréna je pro domácí každopádně nedobytnou tvrzí a na její kouzlo spoléhají. Ukrajina prohrála v Charkově naposledy v roce 2011, od té doby tady třikrát vyhrála bez inkasovaného gólu (Polsko 1:0, Srbsko 2:0, Turecko 2:0).

Ještě kvalitnější soupeř než v sobotu

„Rádi bychom pokračovali na vítězné vlně. Nicméně, dovolím si tvrdit, že kvalita Ukrajiny je ještě o malinko výš než Slovenska," uvědomuje si trenér Jaroslav Šilhavý, který národní mužstvo povede ve druhém utkání.

Jeho svěřenci jsou v psychické pohodě, na pondělním předzápasovém tréninku se výtečně bavili při populárním bagu.

„Na Ukrajincích je vidět individuální kvalita. Mají rozdílové hráče, ale uděláme maximum, abychom jim zápas znepříjemnili," ujišťuje kapitán Bořek Dočkal.

„Chceme jim čelit týmovým pojetím, abychom jejich nejlepší hráče nepouštěli na míč. Věřím, že navíc ještě zlepšíme naši hru dopředu, abychom byli nebezpečnější než v minulém zápase na Slovensku," plánuje nejlepší asistent zámořské MLS.

Vítězná sestava se určitě změní

Kouč Šilhavý však nemůže v Charkově naplnit nepsané fotbalové pravidlo o vítězné sestavě. Proti sobotnímu utkání v ní musí udělat dvě vynucené změny. Kvůli zdravotním potížím je mimo hru pravý obránce Pavel Kadeřábek, žluté karty nepustí na hřiště záložníka Tomáše Součka.

„Věřím, že trenér má kam sáhnout. Abychom byli schopní kluky nahradit," podotýká stoper Ondřej Čelůstka, který zářijový zápas v Uherském Hradišti viděl pouze v televizi. „Řeknu to stručně: K odvetnému je třeba přistoupit líp. Musíme být lepší v zajišťování se, aktivitě, agresivitě," má jasno Čelůstka.

Utkání s Ukrajinou se v Charkově hraje od 20:45 SELČ. Přímý přenos vysílá ČT sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak skončí úterní duel Ligy národů mezi fotbalisty Česka a Ukrajiny v Charkově?
Zvítězí domácí celek
30,4 %
Utkání skončí remízou
15,1 %
Vyhraje český výběr
54,5 %
Celkem hlasovalo 7670 čtenářů.

Reklama

Související témata: