Hlavní obsah

Vrba nasadil spokojený výraz a slíbil: V dalších zápasech budeme hrát ofenzivněji

zp (Toulouse)Sport.cz

Nedával na sobě nic znát. Navzdory porážce 0:1, o kterou se postaral hlavičkující španělský stoper Piqué, nasadil trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba po duelu s obhájci evropského zlata úsměv a optimistický výraz, i když vnitřně byl určitě zklamaný. Vždyť k bodu bylo hned v prvním vystoupení na evropském šampionátu tak blízko. Pár minut stačilo a jeho tým by v Toulouse dosáhl na remízu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pavel Vrba - trenér české fotbalové reprezentace po utkání se ŠpanělskemVideo: UEFA

 
Článek
Fotogalerie

Co scházelo, abyste obrali evropské šampióny o body?

Dvě minuty.

Pochopitelně, ale závěrečným dvěma minutám předcházelo dalších osmaosmdesát...

V nich jsme proti sobě měli protivníka, který byl lepší v poli i držení míče, což jsme samozřejmě předem věděli, stejně jako nám bylo jasné, že podstoupíme zkoušku ohněm. Pochopitelně že Španělé si připravili některé příležitosti, o to víc mrzí, že tu jedinou proměnili až dvě minuty před koncem.

Ustát i ty, musel byste se cítit na vrcholu blaha...

Já bych hlavně cítil, že jde odměnu za maximum, co hráči na hřišti odvedli a proti Španělům odevzdali. Vždyť i my si vypracovali tři situace, které jsme mohli zúročit v branku, což se proti soupeři takového kalibru často nestává a což těší.

Potěšit muselo hlavně probuzení po změně stran. Co jste po první půli nejvíc hráčům vytýkal?

Apeloval jsem na hráče, aby byli mnohem trpělivější poté, co se dostali k míči. Ztráceli jsme jich spoustu a nedostali se vůbec do brejkových situací, na něž jsme chtěli hrát.

Jen u toho jste ale určitě nezůstal...

Samozřejmě že jsem na nich chtěl, aby byli mnohem klidnější a nebáli se hrát. U některých byl markantní rozdíl v tom, co si dovolí v klubech a co předváděli dnes. Někteří si nedovolili vůbec nic, i když kvalita Španělů je samozřejmě jiná, než s jakou se setkávají v české lize.

Na takovém Limberském to bylo hodně markantní...

Jsme u toho, co opakuji neustále. Pro naše hráče je strašně důležité, aby okusili Ligu mistrů, nebo skupinu Evropské ligy, protože fotbalová kvalita servírovaná na této úrovni je prostě nesrovnatelná s naší ligou. Pokud tomu tak bude, půjde nahoru i jejich výkonnost.

Ve druhém poločase konfrontace se Španělskem šel i výkon nahoru, protože do přestávky jste se zmohli pouze na bránění.

Uzpůsobili jsme hru soupeři, protože jsme nechtěli Španěly pouštět k té jejich před šestnáctkou. Dařilo se to, i když některé situace jsme dohrávali na hranici možností.

Ale zvládali jste to, protože jste protivníka zřejmě překvapil nasazením Gebre Selassieho na kraj středové řady a jeho vysunutím před Kadeřábka.

Zaskočilo mě, že se tento tah neutajil. Měl jsem tu myšlenku v hlavě dlouhou dobu, protože jak Theo, tak i Kadeřábek na kraji zálohy hrávali, takže pro ně nešlo o nic nového. Věděli jsme o obrovské síle protivníka na této straně hřiště a chtěli ji eliminovat. Navíc jim nedělalo problém si místo měnit... K tomu se sice moc nedostali, ale zápas odehráli na hranici svých možností, stanovené úkoly zvládli dobře a v defenzivě si počínali perfektně. Kdyby přidali podobný výkon v ofenzivě, byl bych ještě spokojenější.

S Hubníkem jste překvapil také...

Hrál dobře v lize i v přípravném zápase proti Rusům. Pak sice měl problémy s nosní chrupavkou a my nechtěli riskovat, ale protože na šampionátu už je fit, nebyl důvod, proč ho nepostavit.

Postavil jste pochopitelně i Rosického, pro kterého to byl první opravdový soutěžní zápas po roční absenci. Jak jste byl spokojen s ním?

Připravovali jsme ho na mistrovství Evropy, zvedali jeho zatížení a on ukazuje, že na šampionát nachystaný je.

Další klíčový hráč Čech také, což potvrdil několika zákroky, jimiž mužstvo podržel.

K němu řeknu jen jedno - Arsenal udělal dobře, že ho koupil z Chelsea.

V prvním zápase jste vyšli naprázdno, takže teď už je nezbytností v dalších duelech s Chorvaty a Turky bodovat, abyste mohli pomýšlet na postup ze skupiny a osmifinále.

To víme, takže budeme chtít získat alespoň čtyři body, které by nás pustily dál. I proto budou příští zápasy v našem podání jiné. Nepůjde o tak důslednou obranu, jako proti Španělsku, s Chorvatskem a Tureckem budeme hrát ofenzivněji.

Kolik bodů získají čeští fotbalisté v základní skupině D na ME ve Francii?
Šest
15,1 %
Čtyři
26,6 %
Tři
9,3 %
Dva
3,5 %
Jeden
11,9 %
Žádný
33,6 %
Celkem hlasovalo 29043 čtenářů.

Reklama

Související témata: