Hlavní obsah

Ibrahimovic po ME ukončí reprezentační kariéru. Čeká ho ve středu poslední zápas?

Kapitán fotbalistů Švédska Zlatan Ibrahimovic po mistrovství Evropy ukončí reprezentační kariéru. Aby se tak nestalo už ve středu, musí severský výběr se čtyřiatřicetiletým hvězdným útočníkem porazit v Nice Belgii. Jinak se Ibrahimovicova éra v národním týmu uzavře, protože by Švédové v takovém případě vypadli z turnaje už po základní skupině.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Švéd Zlatan Ibrahimovic po evropském šampionátu ukončí reprezentační kariéru.

Článek

"Poslední zápas Švédska na turnaji bude i mým posledním, takže doufám, že to nebude už zítra. V žádném případě však nebudu končit zklamaný, ale jenom hrdý," řekl Ibrahimovic na tiskové konferenci.

Bývalému kanonýrovi Paris St. Germain, který je spojován s letním přesunem do Manchesteru United, se zatím na evropském šampionátu stejně jako celému mužstvu nedaří. Gól nedal v úvodním duelu skupiny E s Irskem (1:1) ani proti Itálii (0:1). Švédové navíc na turnaji nevyprodukovali jedinou střelu na branku a k bodu s Iry jim pomohl vlastní gól Ciarana Clarka.

Ibrahimovic tak zatím nevyužil šanci stát se prvním fotbalistou v historii, jenž skóruje na čtyřech různých evropských šampionátech. Tohoto rekordu může ve Francii dosáhnout i Portugalec Cristiano Ronaldo, který se však také střelecky trápí.

V Riu Švédům už nepomůže

"Jsem velmi hrdý na to, čeho jsem dosáhl a že jsem mohl být kapitánem Švédska. Chci poděkovat všem fanouškům, kteří mi k tomu pomohli," prohlásil Ibrahimovic," který od roku 2001 odehrál za národní tým 115 utkání a s 62 góly je historicky nejlepším střelcem země. Rodák z Malmö také vyloučil, že by Švédsko reprezentoval na fotbalovém turnaji na srpnové olympiádě v Riu de Janeiro.

Podle švédského trenéra Erika Hamréna bude hvězdný Ibra národnímu týmu hodně chybět. "Máme jednoho reprezentanta, který je na stejné úrovni jako Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, a tím je Zlatan Ibrahimovic," uvedl Hamrén. "Myslím, že Švédsko má před sebou zářnou budoucnost, ale odchod Zlatana Ibrahimovice bude velkou ztrátou. Jako střelec i jako osobnost opravdu pomohl švédskému fotbalu," dodal osmapadesátiletý kouč, který po Euru také u národního týmu skončí.

Podaří se Švédsku postoupit do osmifinále ME?
Ano
25,1 %
Ne
74,9 %
Celkem hlasovalo 729 čtenářů.

Reklama

Související témata: