Hlavní obsah

Břídil Hodgson. Bral nejvíc ze všech reprezentačních trenérů, Anglii ale dovedl k největší potupě v dějinách

Břídil. Pobíral nejvíc ze všech trenérů, co na EURO účinkovali a ještě účinkují, a přitom se za milióny, které kasíruje, postaral o největší blamáž v historii anglického fotbalu. Ani trapná prohra s reprezentací USA na mistrovství světa v roce 1950 se nedá srovnat s ostudou, o kterou se Roy Hodgson ve Francii postaral. V Nice v pondělní noci v konfrontaci s Islandem tuplem. A to mu přitom asociace posílá na konto ročně 3,5 miliónu liber.

Foto: Yves Herman, Reuters

Skleslý trenér Anglie Roy Hodgson.

Článek

Všechno mu spočetli. Promarněné dva roky, které uběhly od mistrovství světa 2014 v Brazílii, během nichž reprezentace Albionu nezaznamenala pod Hodgsonovým vedením žádný progres, ostudnou blamáž v Nice s Islandem, peníze samozřejmě také.

Za milióny samé nezdary

Aby ne, když Roy Hodgson byl nejlépe placeným trenérem ze všech, co se na mistrovství Evropy ve Francii představili. Za dobu působení u anglické reprezentace vydělával 3,5 miliónu liber ročně. A co za takovýto plat dokázal?

Na EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině, kde už vedl mužstvo Anglie místo Itala Fabia Capella, vypadl ve čtvrtfinále po penaltovém rozstřelu s Itálií, v Brazílii na světovém šampionátu skončil s mužstvem hned ve skupině, aniž by vyhrál jediný zápas, ve Francii na EURO 2016 v ní skončil druhý za Walesem a v osmifinále se pakoval.

Přitom na kouče dalších reprezentačních výběrů z ostrovů se díval svrchu. Ovšem jen co se příjmů týkalo!

Vždyť třeba trenér Irska Martin O'Neill vydělává ročně milión liber, zatímco kouč Severního Irska Michael O'Neill se musí spokojit s 250 tisíci librami a trenér Walesu Chris Coleman dokonce jen s 200 tisíci librami. I kdyby se jejich platy daly dohromady, nedosáhly by ani poloviční výše Hodgsonova příjmu. A za to se Anglii odměnil neskonalou blamáží.

Islandský kouč si přivydělává v ordinaci

Samozřejmě se mezi čtyřiadvaceti trenéry našlo pár reprezentačních koučů, kteří mohli Hodgsonovi konkurovat. Třeba Antonio Conte na lavičce italské squadry s příjmem 3,15 miliónu liber, třeba trenér Turků Fatih Terim s 2,7 milióny liber.

Kolik vydělávají reprezentační trenéři?
Roy HodgsonAnglie3,5 miliónu
Antonio ConteItálie3,15 miliónu
Fatih TerimTurecko2,7 miliónu
Joachim LöwNěmecko2,15 miliónu
Vincente del BosqueŠpanělsko2 milióny
Didier DeschampsFrancie1,3 miliónu
Marcel KollerRakousko1,15 miliónu
Martin O´NeilIrsko1 milión
Fernando SantosPortugalsko962 000
Bernd StorckMaďarsko770 000
Vladimir PetkovičŠvýcarsko575 000
Marc WilmotsBelgie515 000
Lars LagärbackIsland346 000
Michael O´NeilSeverní Irsko250 000
Chris ColemanWales200 000
Adam NawalkaPolsko200 000
Ante ČačičChorvatsko192 000
Pavel VrbaČR175 000
Erik HamrenŠvédsko154 000
Gianni de BiasiAlbánie154 000
Ján KozákSlovensko138 000
Michajlo FomenkoUkrajina104 000
Anghel IordanescuRumunsko92 000
Leonid SluckijRuskopouze bonusy
Všechny částky jsou uváděny v librách

Ale jsou i takoví, kteří berou zlomek toho, co náš Hodgson, neopomněli připomenout novináři v Anglii. Třeba švédský kouč ve službách Islandu Lars Lagerbäck dostává v Reykjavíku 346 tisíc liber ročně, ale i ty mu stačily, aby sen o velikosti anglického fotbalu rozmetal napadrť.

A jeho islandský kolega Hallgrímsson pobírá ještě méně, takže si musí přivydělávat ve své ordinaci, připomínali, že islandský kouč je původním povoláním dentista a svou praxi pořád provozuje. I když jen na poloviční úvazek...

Reklama

Související témata: