Hlavní obsah

Nedvěd: Jsem rád, že mladým stačím

Motorem většiny útočných akcí české fotbalové reprezentace v utkání proti USA byl Pavel Nedvěd. Záložníka italského Juventusu Turín po zápase dokonce trenér soupeře Reyna označil jako nejlepšího muže utkání. "Jsem rád, že mladým klukům ještě stačím," říkal po úterním tréninku novinářům Pavel Nedvěd.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Nedvěd.

Článek

Američany jste přehráli. Jste pyšný na výkon?

Asi jsem pyšný. Odvedli jsme dobrou práci, všichni podali výborný výkon. Musíme ale zůstat při zemi, přestože výsledek byl dobrý a hra moc dobrá. Užil jsem si i výbornou atmosféru, na zápase bylo hodně českých fanoušků.

Vypadalo to, že jste zápas zvládli s chladnou hlavou...

S chladnou hlavou to určitě nebylo, pěkně se z nás kouřilo. V takových podmínkách jsem ještě nehrál. Bylo vidět i na Američanech, jak jsou náročné. Ale zatím není nic rozhodnuto, se třemi body se nikdy nikam nepostoupilo. Američané ještě zamíchají pořadím ve skupině. Jsem rád, že je máme za sebou.

Jste spokojený i s vlastním výkonem?

Zatím jo. Jsem schopný hrát s mladýma klukama, udržet si v mých letech výkonnost není vůbec jednoduché. Dny se mi hodně krátí, ale dokud budu moct, rád pomůžu. Před deseti lety jsem byl druhý den v pohodě, teď už mi regenerace trvá dva nebo tři dny.

Byl to nejdůležitější zápas vaší dosavadní reprezentační kariéry?

To asi ne. Přeci jen baráž s Norskem byla důležitější. Ale je jasné, že i utkání s Američany bylo důležité. První zápas na mistrovství je často rozhodující.

Start vyšel, nyní vás čeká Ghana...

Druhé zápasy na turnaji máme obvykle nejlepší. Když to zvládneme, budeme mít jistý postup.

Co můžete o vašem sobotním soupeři říct?

Je hodně dobrý, čekám vyrovnaný zápas. Jejich záloha se může rovnat té naší, možnou jsou na tom ještě líp fyzicky než my.

Budete postrádat Jana Kollera. Dá se nahradit?

To vůbec netuším, jak to budeme dělat. Je pro nás nejdůležitějším článkem sestavy. Snad bude v pořádku aspoň pro další fázi, pokud se nám teda podaří postoupit.

Reklama