Hlavní obsah

Dva Uzbekové šlapali 6500 kilometrů pro Kahnův autogram

BERLÍN

Sníh, déšť i spalující vedro museli překonat dva uzbečtí fanoušci při cestě na kolech ze své vlasti do Berlína. Jejich cíl byl jediný: získat autogram jejich fotbalového idolu, německého brankáře Olivera Kahna.

Článek

Z domova nedaleko uzbecké metropole Taškentu vyrazili na 6500 kilometrů dlouhou cestu po silnicích Uzbekistánu, Kazachstánu, Ruska, Běloruska, Polska a Německa 8. března. Do Berlína přijeli Akram Marufšonov a jeho přítel Musadžon Chornidov přesně na zahájení světového šampionátu.

Jejich uzbečtí sousedi si klepali na čelo a trochu se jim posmívali. Smích je ale nejspíš přešel, pokud se dověděli, jak oba osmapadesátiletí fandové nakonec pochodili.

Už na cestě je ale provázely samé nepříjemnosti. Zpočátku to byla nesnesitelná zima. "Naše ruce a obličeje částečně zmodraly - taková byla zima," líčili deníku Süddeutsche Zeitung. V Kazachstánu je zastavili svérázní policisté a obrali je o veškeré peníze - 50 dolarů - i spacáky. Na pouti do Berlína se jakžtakž protloukli jen díky příležitostným pracím.

Zcela vyčerpaní, unavení a hladoví dorazili do německé metropole před zahajovacím zápasem šampionátu Německo - Kostarika, který už sledovali na velkoplošných obrazovkách na takzvané fanouškovské míli za Braniborskou branou. První noc složili hlavu v mešitě v berlínské čtvrti Kreuzberg. Tam ale zůstat nemohli, a tak od té doby přespávají pod berlínským nebem. Žebrota se oběma hrdým Uzbekům příčí, a tak nemají ani na levné noclehárny.

Sen se splnil

"Bez autogramu od Olivera Kahna odtud ale neodjedu," ujišťoval Akram, když si dvou nezdolných Uzbeků všimli místní novináři. A díky nim se na Akrama a Musadžona usmálo štěstí.

Když se o nich Oliver Kahn dočetl v novinách, rozhodl se s nimi co nejrychleji setkat. To, že kvůli němu šlapali dva fanoušci na kole 6500 kilometrů, vyvedlo brankářského rutinéra z rovnováhy. "Nemohu tomu uvěřit. Nepochopitelné!" kroutil hlavou.

Vytoužené setkání se odehrálo po jednom z tréninků německého mužstva před mezinárodním kongresovým centrem v Berlíně. Akram padl svému idolu do náruče se slzami v očích: "Pane Kahne, nebudete věřit, jakou čest mi prokazujete." Kahn se dvakrát podepsal a odjel zpět do tréninkového střediska do Grunewaldu na předměstí Berlína.

Oběma Uzbekům se splnil životní sen. "Mé srdce se rozbušilo jako šílené. Jsem přešťastný," hlesl Akram. Oba teď čeká cesta domů. Co je na ní potká, je ve hvězdách.

Reklama