Hlavní obsah

Šmicer nechal děti tchánovi a vyrazil za reprezentací

WESTERBURG

O vysněný start na mistrovství světa přišel, přesto Vladimír Šmicer ochutná atmosféru letošního fotbalového svátku. Záložník Bordeaux dorazil v pondělí večer do Westerburgu a v úterý sledoval uzavřený trénink reprezentace. "Snad klukům přivezu dobrou náladu," řekl novinářům Šmicer.

Článek

Vladimír Šmicer je jedním z rozsévačů pohody v národním celku. Nejinak tomu bude i nyní, kdy nemůže spoluhráčům pomoct na hřišti. "Je to jako kdybych byl nasazený do vily v nějaké reality šou. Tam taky posílali lidi, aby zvedli sledovanost. Budu se snažit klukům zvednout náladu," vysvětlil a hned poskytl návod. "Budu s nima mluvit o fotbale, jinak pomoci nemůžu. Třeba to pro kluky bude zpestření," doplnil.

S týmem zůstane i přes čtvrteční utkání s Itálií v Hamburku. Zkušený středopolař věří, že to nebude poslední zápas Česka na mistrovství. "Po USA jsme byli skoro mistři světa, teď zase na odpis. To jsou strašné extrémy. Snad to dopadne dobře," je optimistou záložník Bordeaux. S týmem bude celou dobu pobytu v hansovním městě. "Budu s nima všude a jsem za to rád. Chtěl jsem poznat atmosféru mistrovství a jsem rád, že ji můžu s klukama zažít," pochvaloval si Šmicer. "Pokud kluci postoupí, zůstanu dál," dodal.

Opožděná svatební cesta

Spoluhráči z národního celku na svém kolegovi nevyzvídali, co se děje doma. "Kluci se nezajímali, co se děje v Praze. Spíš jsme mluvili o naší skupině na mistrovství... Říkal jsem jim, že ji konečně udělali zajímavou. Všechny ostatní jsou rozhodnuté," řekl tradičně dobře naladěný Šmicer. Ten zápasy sleduje, už má vybrané i favority. "Mistrovství se mi zatím líbí. Padá hodně gólů. Hodně se mi líbila Argentina a Španělsko," vyjmenoval své oblíbence.

V televizi si nenechal ujít ani přímé přenosy z duelů české reprezentace. "První zápas jsem sledoval u Ivana Haška, na druhý jsem byl v Benátkách s Pavlínou. Osmadvacátého června jsme měli mít deset let výročí svatby, tak jsme měli takovou opožděnou svatební cestu. Plavili jsme se na gondolách, byla to velká romantika! Děti zůstaly u báby a Vizoura, takže to bylo moc fajn," vzpomněl si na tchána Ladislava Vízka Vladimír Šmicer.

Pomoc Američanů by se hodila

Vítěz Ligy mistrů z roku 2005 litoval porážky ve druhém zápase. "Nemuseli jsme prohrát s Ghanou, chtěli jsme mít jisté osmifinále po druhém zápase, Teď jsme ve velmi těžké situaci. Trápí nás zranění, chybějí suspendovaní hráči. To mužstvo oslabuje. Nechtěli jsme být v situaci, kdy budeme hrát s Italy o postup ze skupiny," přidal se k názorům spoluhráčů

V podobné situaci jako nyní byla česká reprezentace před deseti lety. Tehdy v základní skupině Italy porazila. "V roce 1996 to bylo podobné, potřebovali jsme pomoct od Němců. Teď by se nám hodila pomoc Američanů. Základ je ale neprohrát," zavzpomínal na stříbrné ME před deseti lety Šmicer.

Vladimíra Šmicra nepustilo na šampionát vleklé zranění podkolenní šlachy, kvůli kterému musel několik dní před startem mistrovství svoji účast vzdát. Zranění si Šmicer obnovil na soustředění v rakouském Seefeldu. Trenér Brückner pak místo Šmicra 1. června napsal na soupisku Libora Sionka.

Reklama