Hlavní obsah

Nejhorší známku za MS si odnesl Polák

Brankář Petr Čech, obránce Radoslav KOváč, záložníci Tomáš Rosický s Pavlem Nedvědem a útočník Jan Koller obdrželi v hodnocení zpravodajů Práva Karla Felta a Jana Krůty nejlepší známky za své působení na světovém šampionátu v Německu. Naopak nejhorší ocenění si odnesl záložník Jan Polák.

Článek
PETR ČECH1
Mít ho v brance, to je obrovská jistota. Někdy sice nemá moc práce, jako proti USA, ale pak přijde zápas s Ghanou a on chytí pět čistých gólových šancí. Inkasoval celkem čtyřikrát, ani za jediný gól však nemohl. Prostě bezchybný.
ZDENĚK GRYGERA3
Velmi dobře mu vyšel první zápas, připravil gól Kollerovi. Proti Ghaně byl slabší, nedostal se k podpoře ofenzívy, která ho jinak zdobí. Do průměru zapadl i proti Italům, možná doplatil i na slabší formu před ním hrajícího Poborského.
DAVID ROZEHNAL2-
Nejlepší z obránců. I když se hlavně proti Ghaně nevyvaroval chyb, působil nejjistějším dojmem. Jeho síla je hlavně ve vzduchu, lepší se i v rozehrávce.
TOMÁŠ UJFALUŠI4
V klíčovém duelu s Ghanou selhal na celé čáře. Zavinil první gól, penaltu, byl vyloučen a postupové sny se rozsypaly jako domeček z karet. Co je pak platné, že hrál v zahajovacím zápase na jedničku.
MAREK JANKULOVSKI3
Šampionát ho v nejlepší formě nezastihl. To, že v AC Milán rok pořádně nehrál, bylo znát víc, než si všichni mysleli. Proti ME v Portugalsku poloviční. Hlavně směrem dopředu se od něj čeká mnohem víc.
KAREL POBORSKÝ4
Snahu mu nikdo nemůže upřít, ale už to zdaleka není, co bývalo. Z postrachu levých obránců celého světa, který báječně zahrával i standardky, zbyl jen stín. Věk se zkrátka zastavit nedá. Vypadá to na konec v reprezentaci.
TOMÁŠ ROSICKÝ1-
Trenér Brückner ho spolu s Nedvědem i Čechem právem řadil mezi nejlepší v týmu. Galapředstavení proti USA korunoval dvěma nádhernými góly, i když pak vysoko nastavenou laťku lehce snížil.
TOMÁŠ GALÁSEK3
V defenzívní činnosti spolehlivý, kouč ho chválí i pro konstruktivní rozehrávku. Proti Ghaně však nestíhal, všude byl o krok později. V poločase střídal a do souboje s Italy ho nepustilo zranění.
PAVEL NEDVĚD1-
Mnozí o jeho návratu do reprezentace pochybovali, ale výkony na šampionátu dal všem pádnou odpověď. Vůdce, neúnavný dříč. I když mu táhne na 34 let, rozhodně to není znát. Nepostradatelný.
JAROSLAV PLAŠIL4
Obstojně zvládne defenzívní činnost, ale dopředu nevymyslí nic. Od krajního záložníka se čekají nebezpečné centry, schopnost obejít hráče i slušné zakončení. A to se nekonalo. Svou šanci za pačesy nechytil, jedno z největších zklamání.
VRATISLAV LOKVENC4
Naskočil do hry vinou zranění Kollera. Sice vyhrál pár soubojů, sklepával balóny, jenže útočník má dávat góly a v koncovce byl nulový. Navíc se těžko dostával do šancí. Dvě žluté karty ho připravily o duel s Italy.
JAN KOLLER1
Na turnaji odehrál jen 43 minut proti USA, ale dal první gól týmu. Nebýt jeho zranění, možná se ve čtvrtek mohl slavit postup. Ukázalo se, jak moc je právě jeho absence znát. Specifický útočník, naprosto nenahraditelný.
MILAN BAROŠ3
Měl těžkou pozici, zastavilo ho zranění chodidla. Nastoupil až proti Italům a ještě s obstřiky, které tlumily bolest. Snaha byla, jenže zázraky od něj nikdo čekat nemohl.
RADOSLAV KOVÁČ1-
Na šampionát jel smířen s rolí náhradníka. Prošel ale zkouškou ohněm proti Italům a zvládl ji výborně, klobouk dolů.
JAN POLÁK5
Za poločas proti Ghaně nepředvedl nic a v nejdůležitějším duelu totálně selhal. Zavinil první gól, pak se nechal zcela nepochopitelně vyloučit za úplně zbytečný faul na polovině hřiště. Jeden z hlavních viníků neúspěchu.
JIŘÍ ŠTAJNER3-
Zahrál si určitou část v každém zápase, měl pár světlých momentů, ale do koncovky se nedostal. Na základní sestavu stále nemá.

David Jarolím, Libor Sionko a Marek Heinz nehodnoceni, odehráli jen krátkou pasáž jednoho zápasu. Jaromír Blažek, Antonín Kinský, Martin Jiránek a Pavel Mareš do hry vůbec nezasáhli. Hodnoceni je na pětibodové škále, jednička je nejlepší, pětka nejhorší.

Reklama