Hlavní obsah

Německo v nastavení dokonalo obrat a odvrátilo pohromu. Belgie řádila, Mexiko slaví další výhru

Moskva/Soči/Rostov
Aktualizováno

Fotbalisté Německa na poslední chvíli odvrátili na MS v Rusku pohromu, když v oslabení gólem v nastavení dokonali obrat proti Švédům na 2:1, čímž notně zdramatizovali vývoj skupiny F, které po sobotní výhře nad Koreou 2:1 vévodí se šesti body Mexiko. V prvním utkání dnešního programu potvrdila Belgie roli černého koně šampionátu a porazila Tunisko přesvědčivě 5:2.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Německý reprezentant Toni Kroos slaví vítězný gól proti Švédům.

Článek
Fotogalerie

Belgičané po úvodním skalpu Panamy (3:0) s přehledem získali další tři body i proti Tunisku. Skóre otevřel už v 6. minutě z penalty kapitán týmu Eden Hazard, další dvě trefy přidal ještě do poločasu kanonýr Romelu Lukaku. I po změně stran si Rudí ďáblové vypracovali řadu dalších šancí a pětigólový příděl je tak z pohledu jejich značné převahy pro afrického soupeře ještě v podstatě lichotivý.

Naděje Němců na postup po úvodní prohře s Mexikem by v případě sobotní porážky definitivně zhasla, ale obrat na poslední chvíli situaci zcela otočil. Ani tento zápas se neobešel bez pocitu křivdy kvůli nenařízené penaltě, která se měla nejspíš kopat ve prospěch Švédska po zákroku na unikajícího Berga.

Seveřany přesto poslal do vedení po půlhodině Toivonen. Po změně stran ale Němci přidali a po zásluze se dočkali díky trefě Reuse vyrovnání. Obhájci titulu stupňovali tlak, který nijak nesnížilo ani vyloučení Boatenga. Když už se zdálo, že zápas skončí remízou, ze zřejmě poslední šance zápasu vstřelil z přímého kopu vítězný gól Kroos.

V případě remízy z nočního duelu už by Mexiko slavilo postup, ale nyní bude muset k jistotě získat v posledním zápase se Švédy alespoň bod. Skandinávci teď mají tři body stejně jako Němci, kteří se v posledním duelu utkají s Koreou. Ta sice nemá ani bod, ale v nastalé konstelaci má ještě teoretickou postupovou šanci.

Němcům stačí k postupu výhra nad Koreou, to Švédové potřebují porazit Mexičany, nebo získat více bodů než Němci proti Koreji.

Mexičané si s Korejci poradili , na Velovu trefu z penalty navázal jubilejní 50. brankou za národní mužstvo populární Javier "Chicharito" Hernández. Až v nastaveném čase se dočkali zásluhou dalekonosné střely Son Hung-mina i Korejci, ale na víc už jim nezbyl čas.

Fotbalové mistrovství světa v Rusku:
Skupina G:
Belgie - Tunisko 5:2
Branky: 6. (z pen.) a 51. E. Hazard, 16. a 45.+3 Lukaku, 90. Batshuayi - 18. Bronn, 90.+3 Chazrí
Skupina F:
Korea - Mexiko 1:2
Branky: 90.+3 Son Hung-min - 26. Vela (z pen.), 66. Hernández
Německo - Švédsko 2:1
Branka: 48. Reus, 90.+5. Kroos - 32. Toivonen

Reklama

Související témata: