Hlavní obsah

Žumpa, stěžuje si v otevřeném dopise šéf třetiligových Živanic. Nic takového, oponují ze Strahova

Aktualizováno

Fotbalová džungle, kde je možné všechno? Třeba i to, aby sudí poslal aktéra zápasu rukama k zemi? Nic takového. Podle předsedy Komise rozhodčích Řídící komise Čechy (ŘKČ) Martina Schrötera šlo v duelu České fotbalové ligy mezi Živanicem s Pískem jen o nevhodný způsob, který rozhodčí Váňa volil ve snaze oddělit od sebe dva soupeře. Proto strčení do domácího fotbalisty, proto jeho pád na zem. „Rozhodčí volil nesprávnou formu v podobě zbytečné razance,“ vysvětluje zmiňovaný incident šéf českých sudí.

Foto: Sport.cz

Zachycený incident sudího Váni v zápase Živanice-Písek (snížená kvalita z videozáznamu).

Článek

Samozřejmě že vysvětluje, zdůvodňuje a argumentuje i v případech dalších prohřešků svých mužů, na které upozornil a jež popsal předseda Sokolu Živanice Petr Špaček v otevřeném dopise adresovaném řídící generalitě na pražském Strahově.

A že jich není málo během několika týdnů, co jeho klub z divizní soutěže do ČFL postoupil.

„Rád bych se s vámi podělil o své pocity z působení našeho týmu TJ Sokol Živanice ve třetí nejvyšší fotbalové soutěži v této zemi – České fotbalové lize, kterou bych ale označil spíše jako 'Žumpa – 3. liga'. V roce 60. výročí vzniku našeho oddílu jsme si nadělili dárek v podobě postupu z Divize „C" do 3. nejvyšší soutěže našeho fotbalu a všichni (hráči, realizační tým a příznivci) se těšili na soutěž, ve které se bude hrát pěkný fotbálek na pěkných stadionech. Skutečnost je úplně jiná," píše v dopise.

Sudí vysvětluje: Podklouznul jsem

I o uváděném incidentu se v něm zmiňuje. O způsobu, jak jsou řízeny třetiligové zápasy také. A konkrétní případy rovněž uvádí. Třeba i ten, kdy v utkání Živanic s Pískem sudí poslal domácího hráče rukama k zemi.

„Rozhodčí Váňa a jeho první asistent řídili zápas naprosto nevídaným způsobem, a kdo ještě nikdy neviděl hrubý faul rozhodčího na domácího hráče (Ptáčka), nechť si pustí záznam (pozn. probíhající 86. minuta zápasu)," nabízí předseda Živanic možnost, aby si každý udělal úsudek sám.

Incident sudího Váni najdete v čase 1:54:40.

„V utkání s FC Písek se rozhodčí nevhodně moc rychle snažil oddělit dva soupeře od sebe, čímž došlo ke strčení domácího hráče a jeho následnému pádu. Poté ještě rozhodčí nevhodným způsobem odstrkal od místa přestupku další rozhodčí. Rozhodčí volil nesprávnou formu v podobě zbytečné razance," vysvětluje počínání rozhodčího Váni šéf českých sudí Schröter.

„Ke kolizi s hráčem Ptáčkem sice došlo, ale rozhodně ne proto, že bych ho chtěl jakkoli inzultovat. Naopak jsem běžel uklidnit situaci při strkanici hráčů, podklouznul jsem, a proto došlo ke zmíněnému kontaktu," objasňuje v prohlášení pro iSport.cz inkriminovaný moment sám rozhodčí Josef Váňa.

Úplatky? Předložte důkazy, vzkázali do Živanic

I pro další argumenty předsedy Živanic má předseda komise rozhodčích ŘKČ Martin Schröter vysvětlení.

A na tvrzení, že většina rozhodčích řídí zápasy dle jakéhosi klíče „platící - neplatící družstvo", pak reaguje apelem.

„Toto závažné obvinění jistě můžete podložit konkrétními důkazy, neboť spekulace tohoto charakteru jsou pro naše fotbalové hnutí velmi alarmující a fotbal jako takový poškozující," nabádá předsedu Živanic, aby konal.

„Komise rozhodčích zkoumá všechny videozáznamy a dostupné materiály ze všech utkání, které zároveň konzultuje s Úsekem rozhodčích FAČR a Pravidlovou komisí. Rozhodčí se (stejně jako hráči) dopouštějí chyb, ale za doposud odehraných dvanáct kol jsme nezaznamenali takové pochybení rozhodčích, které by vedlo k ovlivnění průběhu utkání, či by mělo vliv na regulérnost výsledku či dané soutěže," dozvídá se předseda Živanic a fotbalová veřejnost s ním, že je vše v naprostém pořádku a k žádným excesům nedochází.

Natož aby snad mohly být nižší fotbalové soutěže, jako je ČFL či divize, pejorativně označovány za džungli.

Radotín a Velvary mají výjimku

A jak je to třeba s vybavením a úrovní stadionu, na kterou v otevřeném dopise Petr Špaček rovněž poukazuje, a přitom uvádí příklady Radotína či Velvar?

„Daná problematika spadá pod Sportovně-technickou komisi Řídící komise Čechy, která má zmíněné věci v gesci. Kontrola zásadních parametrů jednotlivých stadionů, jakými jsou např. kapacita stadionu, sociální zázemí stadionu, šatny pro mužstva i rozhodčí – probíhá před začátkem každé sezony a bez splnění základních parametrů klub v dané soutěži nemůže startovat. STK může klubům udělit i výjimky s časovou podmínkou, do kdy musí jednotlivé parametry splnit a uvést na potřebnou míru. To se týká například zmíněných stadionů v Radotíně, který prochází kompletní rekonstrukcí, i Velvarech," odpověděl na přímý dotaz sport.cz Jan Hořejší, předseda ŘKČ.

A vysvětlení, jak je to s povinností pořizovat ze zápasů videozáznamy? S posteskem, že všem klubům není měřeno stejně?

„Všechny kluby mají povinnost natáčet příslušná - domácí utkání. Sportovně-technická komise ŘKČ tuto záležitost pravidelně kontroluje i s přihlédnutím na aktuální technické možnosti všech klubů. Platí však, že pokud kluby přenos utkání v online režimu nebo pozdějším uložení ve formě záznamu na příslušný server nezajistí, vystavují se hrozbě finanční sankce," ujišťuje Hořejší, že i tady platí: Padni komu padni.

Takže suďte a hodnoťte sami. A pokud sami máte zkušenost, napište...

Máte osobní zkušenost s negativními jevy ve fotbalu, o nichž píše šéf klubu z Živanic?
ano
96,1 %
ne
3,9 %
Celkem hlasovalo 6443 čtenářů.

Reklama

Související témata: