Hlavní obsah

Dostal svou první pozvánku do reprezentace. Anglickému gólmanovi je přitom 49 let. Rekord ale nepřekonal

Britské Panenské ostrovy/Praha

Věk je jen číslo. Anglický brankář Martin Smith se stal druhým nejstarším fotbalovým reprezentantem, když se v devětačtyřiceti letech posadil na lavičku Britských Panenských ostrovů během Ligy národů CONCACAF. Nejstaršího hráče v historii mezinárodního fotbalu George Weaha ale nepřekonal.

Foto: Sport.cz

Martin Smith se stal druhým nejstarším reprezentantem ve fotbalové historii.

Článek

Lepší pozdě než nikdy, říkal si nejspíš britský občan Martin Smith, kterého si zástupci národního týmu Britských Panenských ostrovů všimli během charitativního utkání na Bahamách. Jejich reprezentační dvojka se zranila, a tak přišla překvapivá pozvánka na zápasy Ligy národů.

Jako britskému občanovi nestálo Smithovi v jeho cestě k reprezentaci severoamerické země spadající pod Spojené království nic v cestě. Rodák z Ipswiche, který v civilním zaměstnání dělá instalatéra, si tak odbyl svou reprezentační premiéru ve věku, kdy většina fotbalistů už má dávno aktivní kariéru za sebou.

Smith nastoupil v zápasech proti Bonaire a proti souostroví Turks a Caicos. Na hřiště se ale nedostal. „Užil jsem si to, i když soutěžní utkání jsem hrál naposledy před patnácti nebo dvaceti lety," nechal se slyšet Smith v rozhovoru pro server BBC. „Trvalo mi to asi 12 vteřin, než jsem na nabídku kývl," dodal.

Zápis do historické tabulky nejstaršího reprezentanta si však Smith připsat nemůže. Loni totiž k mezistátnímu zápasu mezi Libérií a Nigérií nastoupil téměř dvaapadesátiletý fotbalista George Weah, bývalý hráč Monaka, PSG nebo AC Milán a současný prezident Libérie.

Reklama