Hlavní obsah

Fotbalová sezona bude prodloužena na neurčito. Generalita FIFA přijde s novým plánem

Praha

Vedení světového fotbalu přijde v příštích dvou dnech s novým plánem, jak zachránit mistrovské soutěže v celém světě. „FIFA prodlouží aktuální sezonu 2019/2020 na neurčito, přičemž na každé členské zemi bude, kdy přerušené soutěže znovu začnou a kdy skončí,“ informuje obvykle velice dobře informovaný The Athletic o záměru prezidenta světového fotbalu Gianniho Infantina a generality FIFA, který má vejít v nejbližších hodinách ve známost.

Foto: Carl Recine, Reuters

Fotbalisté Liverpoolu by se nakonec přece jen mohli radovat z mistrovského titulu.

Článek

Informace koresponduje s pátečním rozhodnutím UEFA, která doporučila členským zemím, aby neukončovaly sezony a nevyhlašovaly mistry, jako to udělala Belgie. Předseda UEFA Aleksander Čeferin dokonce v rozhovoru pro německou televizi ZDF naznačil, že Belgičané tím riskují účast svých klubů v příštím ročníku evropských pohárů.

I proto vedení belgického fotbalu po čtvrtečním rozhodnutí začalo s výkonným výborem UEFA intenzivně jednat a prosakují zprávy, že by se tamní Pro League mohla nakonec přece jen dohrávat, i když Bruggy už byly vyhlášeny mistrem.

Chystaný plán FIFA nabízí jednotlivým ligám možnost  dokončit ligové soutěže v termínu, v jakém uznají za vhodné. Podmínky v jednotlivých zemích vyvolané pandemií koronaviru se pochopitelně liší, opatření jednotlivých vlád a státní orgánů v mimořádné situaci rovněž, takže každá národní asociace bude mít pravomoc rozhodnout o termínech, kdy soutěž začne a kdy skončí, stojí podle The Athletic v připravovaném opatření.

Foto: Yves Herman, Reuters

Prezident FIFA Gianni Infantino v éře odkladů...

Národním asociacím tím bude poskytnuta flexibilita, aby své ligové soutěže dokončily, jakmile to bude v současné koronavirové krizi reálně možné. S tím bude souviset i změna v letním transferovém okně. Fotbalistům, jimž v klubech končí smlouva k 30. červnu, bude umožněno na dočasnou dobu prodloužit stávající angažmá.

V praxi by chystaný plán FIFA znamenal, že by se nenaplnily černé prognózy o anulovaných a neplatných soutěžních ročnících 2019/20.

Hlavně pro největší evropské ligy by rozhodnutí FIFA představovalo obrovskou úlevu. A nešlo by jen o sportovní, ale především finanční stránku.

Anglická Premier League kupříkladu vyčíslila, že by za nesehrané a neodvysílané zápasy musela televizním společnostem zaplatit 762 milionů liber. Ve Španělsku, Itálii či Německu jdou sumy rovněž to stamilionových výšin.

Reklama

  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 81. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 76. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  4 : 2 Sparta - Ostrava 4 : 2 83. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice