Hlavní obsah

Pelta podepsal smlouvu o odkoupení akcií FC Bohemians Praha

Praha

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta podepsal v úterý smlouvu o koupi akcií FC Bohemians Praha a jeho pohledávek v konkurzním řízení. Pelta zároveň podepsal i dohodu s Bohemians Praha 1905, na jejímž základě přejdou akcie a konkurzní pohledávky do vlastnictví Bohemians Praha 1905. Mělo by tak jít o definitivní tečku za dlouholetým sporem kolem tří klubů s názvem Bohemians.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

Pelta se v úterý sešel s šéfem FC Bohemians Michalem Vejsadou a předsedou představenstva Bohemians Praha 1905 Dariuszem Jakubowiczem v právní kanceláři Havel a Holásek. Obě smlouvy byly podepsány v různých místnostech, aby se dlouholetí rivalové ve sporu nemuseli potkat.

Detailní podmínky smluv nebudou zveřejněny. "Jedná se o kompromisní řešení a hodnota transakce nebude po dohodě zúčastněných stran zveřejněna. Jsme především rádi, že se nám podařilo najít východisko v jedné z priorit, kterou jsme slíbili vyřešit," uvedl v nedávném prohlášení Pelta, jemuž dal svolení k odkoupení akcií výkonný výbor FAČR na listopadovém zasedání.

Ani suma za prodej akcí zveřejněna nebude, údajně jde o částku v řádech miliónů korun. "Jde o částku, která pokryje mé náklady za osm let řešení kauzy. Nebudu z toho mít zisk," řekl Vejsada, pro kterého je klíčové, že dojde k narovnání se všemi věřiteli v konkurzu.

Řepka: Na řešení nějakou částku proděláme

FAČR, která se v minulosti rovněž podílela svými rozhodnutími na vzniku sporu, prý bude na tomto řešení tratit. "Každá ze stran musí přinést do situace svou část viny. Na řešení nějakou částku proděláme," připustil generální sekretář Rudolf Řepka.

Podpis smluv má uvolnit finanční prostředky, které zadržuje Schalke 04 za přestup Jana Morávka z Bohemians 1905. Jde o zhruba 50 miliónů korun, které německý klub v roce 2009 pozdržel, jelikož kvůli soudnímu sporu nevěděl, komu má částku uhradit. Peníze by měly pomoci pokrýt zbývající závazky z konkurzu, které Bohemians Praha 1905 převezme, a dořešit osm let trvající soudní spor.

Zástupci Bohemians Praha 1905 berou podpis smluv jako definitivní potvrzení toho, že oni jsou "pravou" Bohemkou. "Náš klub se stal dnešním dnem vlastníkem akcií Bohemians Praha v konkurzu a majitelem významné skupiny pohledávek. Naše vršovická Bohemka byla vždy tou pravou Bohemkou, dnešním dnem je již tento fakt legislativně potvrzen," stojí v prohlášení prvoligového celku.

Jedinou stranou, které se řešení netýká, je celek FK Bohemians Praha. Druholigový střížkovský klub do vyrovnání zahrnut není. Nadále tak poběží spor o to, zda může používat název Bohemians.

Reklama

Související témata: