Hlavní obsah

Liverpool vytasil diamant. Jota už nasázel víc gólů než Firmino, i když odehrál o téměř 2000 minut méně

Po nepříliš přesvědčivém vstupu do sezony se na Ostrovech víc řešilo, co fotbalovému Liverpoolu chybí namísto akcentování toho, co ve svých řadách má. A on v nich má hotový poklad. „Diamant, který doplňuje Maného a Salaha a pronikavě září,“ prohlásila ikona anglického fotbalu Stuart Pearce po hattricku, který třiadvacetiletý portugalský útočník Diogo Jota nasázel v úterním dějství Ligy mistrů Atalantě Bergamo a postaral se tak o výhru Reds 5:0.

Sestřih zápasu fotbalové Ligy mistrů Atalanta Bergamo - FC LiverpoolVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Sestřih zápasu fotbalové Ligy mistrů Midtjylland - Ajax Amsterdam

Sestřih zápasu fotbalové Ligy mistrů Atalanta Bergamo - FC Liverpool

Sestřih zápasu fotbalové Ligy mistrů Real Madrid - Inter Milán

Výhru rekordní, protože žádný celek z Ostrovů ještě nikdy v historii Ligy mistrů tak vysokým rozdílem na hřišti italského protivníka nezvítězil. Pro Liverpool je to vedle rekordně vysoké výhry nad Besiktasem Istanbul (8:0) před třinácti lety další zápis do statistik Champions League.

A právě portugalský legionář Jota, kterého Liverpool přivedl v létě z Wolverhamptonu za 41 milionů liber, na tom měl zásluhu. „Nevím, jestli to byl nejlepší okamžik mé kariéry, ale spokojený opravdu jsem. Se třemi vstřelenými góly, výsledkem, skvělou výhrou venku. Byla to dobrá noc," rozpovídal se pro třiadvacetiletý Portugalec pro portál uefa.com po hattricku, který Italům nasázel.

Foto: Stefano Nicoli, ČTK/AP

Diogo Jota (uprostřed) z Liverpoolu střílí svůj druhý gól v utkání Ligy mistrů proti Atalantě Bergamo.

„Kvůli gólům na hřišti jsem," nedělal přitom z hattricku vědu.

Pravdou je, že se mu v dresu Reds střelecky mimořádně daří. Při pěti startech za Liverpool dal sedm branek, přičemž v posledních deseti dnech jich soupeřům nasázel šest. „Za výkony podávané v poslední době si místo v základní sestavě zasloužil a on skutečně odehrál skvělý zápas. Věděl jsem, že svou rychlostí bude na Atalantu a styl její hry platit," měl pro Jotu jen samé slova chvály trenér Jürgen Klopp.

Foto: Michael Regan, Reuters

Manažer Liverpoolu Jürgen Klopp před utkáním Ligy mistrů.

V útočném triu mu kouč dal přednost před Brazilcem Firminem, což byl tah, který mu vyšel dokonale.

„Hraju v nejlepším týmu své dosavadní kariéry. A navíc v útoku se dvěma fotbalisty světové úrovně, což mi mou práci usnadňuje," připomněl Jota, že se Salahem a Maném vytvořili smrtící trio, které se postaralo o debakl čtvrtfinalisty loňského ročníku Ligy mistrů. A ke všemu na jeho hřišti!

„Je to velice inteligentní fotbalista, což dokázal i tím, jakým způsobem ustál situací, ze které dal první gól.  A s hráči, s nimiž nastupuje v Liverpoolu, bude ještě lepší. Na jedné straně Mané, na druhé Salah, kteří na sebe přitahují obránce a vytvářejí mu prostor, který on dovede využít," nešetřil na adresu Joty slovy chvály osmasedmdesátinásobný anglický reprezentant Stuart Pearce.

Příchod mladého Portugalce na Anfield dokonce označil za nejlepší transfer letního přestupního období. Posloužil si přitom i srovnáním s Robertem Firminem. Zatímco Brazilec potřeboval na pět vstřelených gólů 2405 minut na hřišti, Jotovi jich stačilo pomalu o dva tisíce méně k šesti trefám.

„Je to diamant, s nímž se teď Klopp vytasil," předvídá Pearce, že Jota už bude mít v sestavě mistrovského Liverpoolu stálé místo.

„Pro mě je důležité hlavně to, že mám více než jedenáct možností pro skládání základní sestavy," reagoval trenér Klopp, jehož tým je v Lize mistrů po odehraní první poloviny zápasů v čele skupiny D s plným bodovým ziskem a impozantním skóre 8:0.

Reklama

Související témata: