Hlavní obsah

Konec jedné tradice. Liverpool zřejmě po 120 letech opustí slavný Anfield Road

LIVERPOOL

Už pomalu 120 let je Anfield Road a FC Liverpool jedno a totéž, nyní ovšem vedení Reds naznačilo, že toto odvěké spojení by mohlo přestat platit. Zvláště, když plány na rekonstrukci a modernizaci Anfiled Road uvízly ve slepé uličce. „Možnost přestavby stadionu je čím dál nepravděpodobnější,“ přiznal na oficiálních stránkách klubu generální ředitel Ian Ayere. „Jenže výstavba nového stadionu v Stanley Parku je mnohonásobně dražší variantou,“ dodal současně.

Plány na rekonstrukci liverpoolského Anfiled Road se ocitly ve slepé uličce.

Článek

Zatímco vedení Manchesteru City si mne ruce, neboť v těchto dnech dotáhlo ke zdárnému konci jednání s leteckou společností Edihad Airways ze Spojených arabských emirátů a svůj stadion na příštích deset let za víc než zajímavý finanční obnos přejmenuje na Edihad Stadium, další elitní klub Premier League Liverpool řeší problémy zcela opačného rázu.

Úvahy, že slavný Anfield Road bude přestavěn a zrekonstruován tak, aby jeho kapacita vzrostla z dosavadních pětačtyřiceti tisíc míst minimálně o dalších patnáct tisíc, vzaly zřejmě definitivně za své.

Socha bývalého manažera Liverpoolu Shanklyho před stadionem Anfield Roadfoto: Právo/Karel Felt

„Společně s předními architekty, různými experty, poradci a také městskou radou Liverpoolu jsme v uplynulých devíti měsících odvedli obrovské množství práce, abychom uchovali fotbalové dědictví a jedinečnou atmosféru Anfield Road a přitom stadion zmodernizovali a zvýšili jeho kapacitu na šedesát tisíc míst. Problémy s pozemky, ochranou životního prostředí, stejně jako různé statutární otázky s rekonstrukcí spojené jsou ale natolik závažné, že možnost přestavby Anfield Road je málo pravděpodobná,“ přiznal generální ředitel Liverpoolu Ian Ayere.

Jedna z maket, jak by mohl nový fotbalový stánek FC Liverpool vypadat.

Stále reálnější jsou tudíž úvahy, že se Liverpool pustí do výstavby nového stadionu ve Stanley Parku nedaleko Anfield Road. „Jenže to je varianta daleko nákladnější, než rekonstrukce našeho současného stánku, i když své výhody má. Nový stadion by se postavil snadněji, byl by modernější a mohl by plnit více funkcí. Proto jsme začali jednat s několika potencionálními investory,“ naznačil Ian Ayere, že jedna fotbalová tradice vezme v Anglii zřejmě za své.

Reklama

Související témata: