Hlavní obsah

Citizens ovládli šlágr s Arsenalem, jsou před Manchesterem United

vap, ocSport.cz

Fotbalisté Manchesteru City už zase vedou anglickou ligu. Jen na pár hodin pustili do čela městské rivaly z United, v posledním nedělním zápase 16. kola Premier League zdolali 1:0 ve šlágru víkendu londýnský Arsenal, na jehož lavičce zůstal český záložník Tomáš Rosický. Předtím zvítězil Manchester United nad Queens Park Rangers a Rudí ďáblové na několik hodin vystoupali na první příčku. V dalších nedělních duelech Liverpool porazil Aston Villu 2:0 a Tottenham si poradil se Sunderlandem 1:0.

Foto: Phil Noble, Reuters

Fotbalista Manchesteru City David Silva (vpravo) se raduje se spoluhráčem Sergiem Agüerem z branky.

Článek

Citizens po velkolepé bitvě drží dvoubodový náskok v čele soutěže. Rozhodnutí duelu padlo v 53. minutě. Silva obstaral jedinou trefu. Ale klíčovou práci odvedl Balotelli. V šestnáctce obešel Songa, z úhlu vystřelil, gólman Szczesny jen vyrazil a Silva ve skrumáži dorazil míč zblízka do sítě. Padesátý gól týmu v ligové sezóně!

Walcott vzápětí napřáhl a mohl srovnat, ale Hart v bráně City byl na místě. Podobně jako při dalších šancích Arsenalu. A když už byl překonán, měl i štěstí. Van Persieho trefě předcházel těsný ofsajd. Radost z vyrovnání byla předčasná.

Útočník Arsenalu Robin van Persie (vlevo) bojuje o míč s Davidem Silvou z Manchesteru City.foto: Reuters/Phil Noble

Ale opakovaně si oddechnout mohli i hosté. Zvláště když Zabaleta bombou z 25 metrů trefil tyč. Šancí byla spousta. Agüero, Silva, Balotelli... Na druhé straně Gervinho, Ramsey.

Zůstalo u jediného gólu. Zatímco Citizens se hřejí na výsluní, Arsenal je pátý, bodově se na něj dotáhl Liverpool úspěšný v boji s Aston Villou.

Manchester United zvítězil na hřišti Queens Park Rangers 2:0. Do brány domácích se znovu postavil český gólman Radek Černý, ale chvilkovému posunu favorita na první příčku ligy nezabránil. Už v první minutě musel lovit míč ze své sítě. Z pravé strany nacentroval Valencia a Rooney hlavou poslal favorizované hosty do vedení. United v první půli další gól nepřidali a domácí za to mohli děkovat zejména Černému, který vytáhl několik vynikajících zákroků. Zejména v 31. minutě po dorážce Valencii, kdy český brankář již ležel na zemi, balón však vyrazit dokázal.

Brankář Queens Park Rangers Radek Černý vyráží střelu Valencii z Manchesteru United.foto: Reuters/Dylan Martinez

Podobně probíhala i druhá půle. Rudí ďáblově nepolevili v aktivitě, ofenzivní choutky měli však i domácí. Z druhého gólu se nakonec radovali hosté. Carrick vybojoval míč na půli hřiště a postupoval vpřed. Obrana QPR mu ustupovala a spíše si hleděla nabíhajícího Rooneyho, čehož záložník United využil, připravil si míč na střelu a přízemní ranou překonal Černého.

Liverpool dal góly po rozích, Suarez připojil břevno a tyč

Liverpoolu stačily dva rohové kopy v úvodní čtvrthodině a v utkání na půdě Aston Villy bylo rozhodnuto. Trefili se Bellamy a Slovák Škrtel. Precizní defenziva hostů, podle inkasovaných branek stále nejlepší v soutěži, domácím nedovolila takřka nic.

Slovenský obránce Martin Škrtel (druhý zprava) dal druhý gól Liverpoolu v utkání s Aston Villou. foto: Reuters/Darren Staples

Jejich naproti tomu hodně děravou obranou záhy po přestávce hladce prostupoval Suarez, ale jeho rána se odrazila od břevna. O chvíli později namířil do tyče. Liverpool už sedmnáctkrát v sezóně trefil brankovou konstrukci a nemá v tomhle směru v soutěži konkurenci. V tabulce se ale jen bodově dotáhl na pátý Arsenal, který může svoji bilanci vylepšit večer.

Další z favoritů - Tottenham - vyválčil hubené vítězství 1:0 nad Sunderlandem. Jediná trefa v podání Pavljučenka stačí k tomu, aby byl třetí před Chelsea.

Premier League:
Queens Park Rangers - Manchester United 0:2 (1. Rooney, 56. Carrick). Aston Villa - FC Liverpool 0:2 (11. Bellamy, 15. Škrtel), Tottenham - Sunderland 1:0 (61. Pavljučenko).Manchester City - Arsenal 1:0 (53. Silva).

Reklama

Související témata: