Hlavní obsah

Tuchel vytvořil s Chelsea rekord a po rošádě v sestavě velebil mladého krajana

Praha

Fenomenální bilancí se pyšní Thomas Tuchel od nástupu do Chelsea. Po sobotním triumfu nad Fulhamem (2:0) totiž jako první trenér v historii Premier League dokázal jeho tým během úvodních patnácti zápasů udržet jedenáctkrát čisté konto!

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Trenér Chelsea Thomas Tuchel během odvety čtvrtfinále Ligy mistrů s Portem.

Článek

„Byl to perfektní zápas, perfektní výkon. Jsem naprosto šťastný. Mužstvo zasluhuje absolutní kredit," rozplýval se Tuchel, který se londýnskému klubu, kde v rámci sportovního úseku pracuje i bývalý český brankář Petr Čech, upsal 26. ledna.

Celkem vedl Chelsea ve 23 zápasech. Třikrát se jednalo o FA Cup, kde londýnský klub rovněž neinkasoval. Pětkrát o Ligu mistrů, kde Chelsea třikrát odcházela gólově nepokořena a inkasovala po gólu od Porta a Realu Madrid, jemuž bude ve středu čelit v odvetě semifinále. „Můžeme se chystat s čistou myslí," lebedil si Tuchel po sobotním skalpu Fulhamu.

Chelsea v posledních devatenácti vzájemných zápasech na domácí půdě ani jednou neprohrála. Jedenáctkrát její hráči opouštěli trávník po vítězství, osmkrát po remíze. Jde o sérii sahající až do roku 1979.

Tuchel přitom udělal pět změn v základní sestavě ve srovnání s úvodním duelem na půdě Realu Madrid v prvním dějství semifinále Ligy mistrů. A právě jeden z "opomenutých" Kai Havertz, který ve Španělsku naskočil až na posledních čtyřiadvacet minut, zařídil dvěma zásahy vítězství.

„Zapojil se do všech nebezpečných útoků, byl u všech nebezpečných situací. Byl klíčovým mužem naší výhry," chválil Tuchel jednadvacetiletého záložníka. „Je skvělým příkladem toho, jak se popasovat s nelehkou situací. Nepochybně si mohl říkat, že teď je nám dobrý, přitom v Madridu dostal jen malou porci času. Ale ukázal obrovskou oddanost klubu. Dostal šanci a ukázal se v nejlepším světle," velebil Tuchel mladého německého reprezentanta.

„Nezáleží na tom, kdy a kolik prostoru na hřišti dostanete. Jestli pět minut, patnáct nebo devadesát. Prostě je třeba ukázat formu a zamotat trenérovi hlavu, aby příště poskytl větší časový úsek. A Kai stejně jako ostatní mají přesně takový charakter. Bojují za Chelsea," velebil Tuchel útočníka, který vstřelil v dresu Chelsea osm branek. A všechny na území Londýna. Sedm na Stamford Bridge, jeden v Selhurst Parku, což je domov Crystal Palace.

Reklama

Související témata: