Hlavní obsah

Anglické týmy zaplatí za superligu pokutu, s třemi rebely UEFA zastavila řízení

Londýn

Šestice anglických fotbalových celků zapojených do projektu tzv. superligy bude muset zaplatit jako "gesto dobré vůle" dohromady 22 milionů liber. Uvedli to zástupci Premier League s dodatkem, že v případě dalších pokusů o odtržení bude každý klub čelit pokutě 25 milionů liber a odpočtu 30 bodů v anglické lize. Vedle toho dnes evropská asociace UEFA dočasně pozastavila disciplinární řízení s trojicí týmů, které se odmítly od superligy distancovat.

Foto: Peter Powell, Reuters

Roberto Firmino (vlevo) a Mohamed Salah z Liverpoolu se radují z gólu proti Manchesteru United. Ilustrační foto.

Článek

Zatímco finanční kompenzace Arsenalu, Chelsea, Liverpoolu, Manchesteru City, Manchesteru United a Tottenhamu půjde na rozvoj fotbalu, podpory fanoušků a dalších komunitních programů, trio rebelujících týmů Real Madrid, Barcelona a Juventus Turín se zatím nemusí obávat trestu, kterým bylo i možné vyloučení z Ligy mistrů. "Odvolací orgán UEFA se rozhodl dočasně přerušit řízení," uvedla UEFA v prohlášení.

Rozhodnutí přišlo po verdiktu madridského soudu, který v květnu vydal předběžné opatření, podle něhož FIFA a UEFA nesmějí do vyřešení případu v kauze pokračovat. Soud zároveň požádal Soudní dvůr EU (ECJ), aby prověřil, zda FIFA a UEFA svým postupem neporušily zákon o volné hospodářské soutěži.

Naproti tomu šest anglických klubů se dnes znovu omluvilo za to, že se v dubnu chtělo do ambiciózního a samostatně financovaného projektu pro 12 elitních evropských týmů zapojit. Po vyšetřování se ligoví zástupci se jmenovanými týmy dohodli na kolektivní úhradě 22 milionů liber. V případě, že by se jejich přečin opakoval, čelili by vedle další pokuty i třicetibodovému odpočtu v nejvyšší soutěži. Jejich ústřední představitelé zároveň přišli již dříve o funkce ve vedení Premier League.

"Představitelé Premier League a Fotbalová asociace v této věci velmi úzce spolupracovali a tato dohoda celé vyšetřování uzavírá," uvedli zástupci ligy.

Spolu s anglickými celky odstoupily ze superligy také Inter Milán, AC Milán a Atlético Madrid.

Reklama