Hlavní obsah

Fotbal v Anglii ruinují obrovské peníze, míní Moyes. Premier League? Nic moc

Praha

Za jedenáct let manažerského působení v Evertonu si získal respekt, jenže v roli trenéra Manchesteru United coby následník Alexe Fergusona vyhořel. V uplynulé sezóně vedl David Moyes španělský San Sebastian, což hodnotí jako skvělou zkušenost. I z Pyrenejského poloostrova samozřejmě dál sleduje ostrovní fotbal, k němuž je však poměrně kritický. Prý ho ruinují příliš velké peníze, které se v něm točí.

Foto: Profimedia.cz

Kouč Realu Sociedad San Sebastian David Moyes.

Článek

„Finančně je téměř pro každou jinou ligu na světě s Premier League nemožné soutěžit. S výjimkou jednotlivých klubů, jako jsou třeba Bayern Mnichov, Barcelona nebo Real Madrid. Jenže peníze v Anglii dostávají trenéry pod ještě větší tlak a podle mě už je prokázané, že nakupování spousty hráčů, není vždy nejlepší způsob, jak fotbal dělat," rozpovídal se kouč v rozhovoru pro britský list Daily Telegraph.

„Média a fanoušci šroubují fascinaci kolem velkých přestupů. V minulé sezóně se udělalo hodně takových, které nakonec neměly odpovídající hodnotu. Nabízí se pak otázka, jestli nebylo lepší dát šanci mladému hráči, aby herně vyspěl," upozorňoval dvaapadesátiletý stratég.

Nejenže se podle něj brzdí rozvoj mladých ostrovních hráčů, ale ani úrovni samotné ligy současná praxe neprospívá. „Zápasy Premier League, které jsem sledoval, nebyly podle mě ničím speciální. I lidé ve Španělsku mají podobný názor," pokračoval Moyes.

Dejme šanci mladým

„Možná lize chybí jistá nepředvídatelnost, třeba více mladých britských hráčů. Abyste mohli pak říct: Hej, viděl jsem dobrého mladého hráče, prostě někoho úplně jiného, nového. Zajímají nás jen velká jména a peníze?" ptal se kouč.

Sám proslul jako kouč, jenž často dává šanci mladým. Třeba v Evertonu dopřál prvoligovou premiéru hned čtyřem šestnáctiletým juniorům, jejichž talent dál rozvíjel. Dokonce i v Manchesteru United představil světu Andana Januzaje, jenž však přestával dostávat prostor, poté co klub koupil za v přepočtu 2,2 miliardy korun Ángela Di Maríu.

„Za posledních 20 let jsme zkusili v Anglii snad vše - měnili jsme věkové kategorie, zakládali akademie, tohle a támhleto - ale připadá vám, že se něco zlepšilo? Zaměstnáváme tolik lidí jako nikdy předtím, utrácí se stále více peněz, všechno je větší a větší, jenže pořád asi neděláme ty správné věci. Nemůžeme jen čekat, co se samo stane. Možná je vše na dobré cestě, ale z mého pohledu tomu tak momentálně není," dodal skepticky Moyes.

Narážel tak na dobře známý fakt, že anglické reprezentaci se na vrcholných akcích nedaří ani zdaleka tak, jak by odpovídalo tradicím fotbalu na ostrovech, finančnímu zázemí, síle domácí ligy, ambicím a očekávání od fanoušků.

Reklama

Související témata: