Hlavní obsah

Před pár lety hrál v Anglii za 30 liber týdně až devátou soutěž, teď je Gayle hvězdou

Londýn/Praha

Paradox. Po tři sezóny patří k nejlepším střelcům Crystal Palace, jenže nikdy neměl garantované místo v základní sestavě. Přesto se Dwight Gayle i jako věčný náhradník prosazoval a góly dával. A dokonce tolik, že ho loni v létě chtěl koupit Bristol City a nabízel za něho devět miliónů liber. Gayle, kterého na Selhurst Parku srovnávají s legendárním Ianem Wrightem, jenž dres Crystal Palace oblékal ve druhé polovině osmdesátých let a nastřílel v něm devadesát gólů, však zůstal. Naštěstí pro Eagles, protože v předposledním kole Premier League jim dvěma parádními góly v duelu se Stoke definitivně zajistil záchranu.

Foto: Sport.cz s použitím Reuters

Video již není dostupné

Článek

Vychovali ho v akademii Arsenalu, ale mezi Gunners štěstí neudělal. Trenér Wenger o něho ani pohledem nezavadil, takže teenager Gayle musel zkoušet štěstí jinde. Žádná sláva to ovšem nebyla, takže se propadl až na samé fotbalové dno. Vždyť jeden čas hrál soutěž figurující v hierarchii anglického fotbalu až na devátém stupínku. Za třicet liber týdně!

Jenže dával góly a manažeři si ho povšimli. Nejdřív v Bishops Stortfordu, kde nastřílel 29 branek ve 42 zápasech, před dvěma lety v druholigovém Peterborough. Nejprve ho vzali jen na hostování, aby si ho vyzkoušeli, ale byli s ním natolik spokojeni, že mu předložili první opravdovou profesionální smlouvu.

„Je obrovsky vnímavý, dovede naslouchat a chce se učit. Může z něho vyrůst dobrý útočník," hodnotil jeho dispozice tehdejší manažer Darren Ferguson.

Dilema pro kouče

Měl pravdu, za sedm měsíců po podpisu smlouvy koupil urostlého, svalnatého a před soupeřovou bránou důrazného Gaylea Crystal Palace. Přestupovou sumu nezveřejnil, ale na Ostrovech se spekulovalo o třech miliónech liber.

Renomé nebezpečného střelce sice Gayle potvrzoval, ale do základní sestavy se nikdy natrvalo nedostal. V konkurenci Glenna Murrayho a poté Wickhama, Zahy, Adebayora to měl těžké, navíc ho brzdila častá zranění.

Letošní sezóna není výjimkou. V důležitém duelu se Stoke ho však trenér Alan Pardew postavil a on se mu odměnil dvěma parádními góly.

„Odvedl skvělou práci a donutil mě k velkému přemýšlení," nechal se po výhře 2:1 znamenající definitivní záchranu slyšet kouč Eagles Pardew a pochvaloval si, že klub prodloužil na konci dubna s Gaylem smlouvu o další tři roky.

I proto se chtěl pětadvacetiletý útočník v duelu proti Stoke předvést a dokázat, že si ji zaslouží. Povedlo se mu to náramně, neboť i díky dvěma gólovým trefám byl zvolen hráčem kola a svému týmu dal v Premier League jistotu i pro příští sezónu.

„Postavím ho i v posledním kole proti Southamptonu. A pokud dá zase pár gólů, budu mít před finále FA Cupu velký problém," narážel Pardew na duel o nejstarší klubovou trofej světa, k němuž jeho tým vyrukuje 21. května ve Wembley proti Manchesteru United.

Wilfried Zaha by měl být po zranění už na finále stoprocentně nachystaný, ale dost možná, že Gayle ho ze sestavy vytlačí a přestane tak být věčným náhradníkem.

Reklama