Hlavní obsah

Šilhavý si nového kapitána vybral sám. Pásku svěřil Dočkalovi, válečníkovi, jaké má rád

Trnava
Aktualizováno

Sám si Dočkala vybral, sám předstoupil před hráče s návrhem, aby se právě legionář ze zámořské MLS stal novým reprezentačním kapitánem. „A rada starších neměla s mým návrhem problém,“ spokojeně se usmál nový kouč národního fotbalového týmu Jaroslav Šilhavý, když oznamoval, že v sobotním duelu Ligy národů přivede na trnavský trávník k duelu proti Slovákům s páskou na rukávě třicetiletý Bořek Dočkal.

Bořek Dočkal kapitánem české fotbalové reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

Spousta hráčů se v éře Šilhavého předchůdce Karla Jarolíma vystřídala v roli kapitána. Třeba Marek Suchý, třeba Vladimír Darida anebo také Gebre Selassie a spol.

To ovšem bývalo...

Nový reprezentační kouč chtěl mít kapitána stálého. Natrvalo. Napořád.

„Znám ho hodně dlouho a už jako mladý projevoval vůdčí schopnosti na hřišti i mimo něj. A navíc se nebál říct, co měl na jazyku. Ani mimo hřiště. Proto se mi zdál právě Bořek v tuto chvíli pro roli kapitána nejvhodnější," prozrazoval Jaroslav Šilhavý, co všechno zvažoval a bral v potaz.

„A navíc má i dostatek zkušeností," připomínal, že Dočkal nejenže prošel norskou a českou ligou, ale okusil fotbal i v Číně a teď ho koštuje za mořem. A navrch dělal kapitána už v reprezentační jednadvacítce stejně jako v pražské Spartě.

„Ke všemu je to poctivý kluk, který chce pořád vyhrávat. A to i v zápasech, v nichž se mu třeba právě nedaří," netají reprezentační kouč, že právě válečníci Dočkalova kalibru jsou hráči jeho gusta. A Dočkal se jako válečník vždy projevoval. I třeba v Kladně nebo Liberci, kde ho Šilhavý trénoval.

Nutno podotknout, že pro záložníka Philadelphie v MLS nejčastěji hlasovali coby pro kapitána v nedávné anketě Sport.cz i jeho čtenáři.

Dočkal: Moje role se ale nijak zásadně nemění

„Moje role se s kapitánskou páskou ale přece nijak významně nemění. Jde o poctu, které si vážím, což ale neznamená, že bych od téhle chvíle přistupoval k reprezentaci jinak. Natož že bych jinak hrál," odmítá Dočkal, že snad měl mít s kapitánskou páskou větší motivaci a vůli strhnout k lepším výkonům i ostatní.

„A navíc v národním týmu je širší okruh hráčů, který by byl schopen tuto funkci zastávat," připomíná právě radu starších, která na trenérův návrh kývla.

„Souhlas," přitakává trenér potěšen tím, že i během pár dnů našel v reprezentaci typy hráčů s vlastnostmi vůdců, kteří v předchozí éře chyběli nebo se spíš neprojevovali.

Ti by měli být novému kapitánovi po ruce, aby mu pomohli strhnout ostatní. Už v sobotu v Trnavě proti Slovákům, v úterý v Charkově proti Ukrajincům zrovna tak.

„Bořek opravdu ostatní sám nestrhne, takových hráčů musí být kolem něho víc. I ti, kteří pásku nemají a v šatně třeba vůbec nemluví. Důležité ale je, aby ho uznávali a pomohli mu," věří trenér Šilhavý, že během prvních dnů s reprezentací se mu jedno povedlo.

S volbou kapitána probudit týmový duch národního mužstva.

Reklama