Hlavní obsah

Snad se nepotvrdí, že nové koště dobře mete, doufal Šilhavý hned poté, co trenérovi Slováků Hapalovi pogratuloval

Praha

Sotva jeho mise u reprezentace začala, už se musí nový trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý vyrovnávat s prvními komplikacemi. Před přípravným zápasem v Polsku, který je na programu příští čtvrtek v Gdaňsku, a posledním utkáním Ligy národů proti Slovensku 19. listopadu v pražském Edenu, mu totiž nabourává plány zranění a momentální zdravotní stav hned několika hráčů, s nimiž původně počítal. „I proto je jich v nominaci zatím jen šestnáct a tři gólmani s nimi,“ potvrzoval reprezentační kouč, že sáhne do seznamu náhradníků.

Foto: Sport.cz

Zdeněk Ondrášek (vlevo), který přebírá cenu pro nejlepšího fotbalistu polské ligy za měsíc srpen, patří zatím mezi Šilhavého náhradníky.

Článek

Po čarou figuruje hned pětadvacet mužů, takže máte z čeho vybírat. Priority pro povolání náhradníků jsou ale už nejspíš dané.

Čtyři hráče ještě povoláme, to je jisté. Krajního beka a stopera, hráče do středu pole a pochopitelně útočníka. Počkáme na zápasy evropských pohárů, které jsou na programu v tomto týdnu, a další ligové kolo, které se ve všech evropských zemích ještě hraje.

Tudíž není vyloučeno, že se ve vašem výběru přece jen objeví hráči zranění v derby pražských S a že povoláte třeba i legionáře z Udine Baráka?

Uvidíme, jak na tom Hušbauer, Coufal, Kúdela, ale třeba i plzeňský Kopic. budou a zda do nejbližších utkání nastoupí. S Barákem to však moc dobře nevypadá, protože poslední utkání v Itálii nehrál a po telefonátu s ním mohu těžko předpokládat, že bude k dispozici. Zázraky se ale dějí.

V případě vážně zraněného Krmenčíka na zázrak ale rozhodně spoléhat nemůžete...

Proto hledáme a přemýšlíme o typologicky podobném útočníkovi, který by ho mohl nahradit.

Těžký výběr, když potencionální adepti laborují či laborovali se zraněním a moc toho neodehráli.

Škoda byl skutečně dlouho zraněný a zatím odehrál ve Slavii jen pár minut, jablonecký Doležal je sice trochu dál, neboť do dvou utkání už nastoupil, ale také dlouho absentoval. I proto jsme se byli v Polsku podívat na Ondráška.

A názor, který jste si na něho udělali?

Formu má, v polské lize hraje pravidelně, po šestém kole měl na kontě sedm branek a byl nejlepším střelcem. Velkým kandidátem pro dodatečnou nominaci je, ale tím netvrdím, že ho povolám.

Do reprezentace se po zranění vrací bývalý kapitán národního týmu Darida. Vrací se i pro kapitánskou pásku, kterou jste hned po inauguraci svěřil Dočkalovi?

Bořkovi zůstane. Kluci jsou profíci, hrají pro tým a není důležité, kdo z nich má na rukávě pásku. Dokládají to tím, jak se chovají na hřišti i v kabině, kde jsou pro spoluhráče vzorem.

Nebude Dočkala limitovat fakt, že v zámořské lize už jeho tým skončil a on vypadl z pravidelného zápasového rytmu?

Je to zkušený hráč a profík, takže žádného problému se neobávám. Zvláště když po návratu z Ameriky začal pravidelně trénovat se Spartou. Proto věřím, že nejen on, ale i Kadeřábek, Gebre Selassie, Pavelka, Čelůstka, Souček a všichni ostatní zopakují v nejbližších utkáních výkony, které předvedli na Slovensku a Ukrajině.

Poláci ale budou hodně lační vašeho skalpu, protože poslední zápasy jim vůbec nevyšly a doma si budou chtít fanoušky usmířit.

Pravdou je, že se jim nepovedlo mistrovství světa, takže vyměnili trenéry, ale ze čtyř posledních zápasů přesto ani jeden nevyhráli. Mají velice silný tým se spoustou individualit v čele s Lewandowskim, takže pro nás půjde o skvělou přípravu na utkání Ligy národů se Slovenskem, a hlavně pak na kvalifikaci o EURO.

Trenéry vyměnili i Slováci, kteří se netají tím, že se pod vedením nového kouče Pavla Hapala chtějí ve druhé divizi Ligy národů zachránit. Samozřejmě na váš úkor.

Pavel není v nové funkci nováčkem, protože trénoval už slovenskou jednadvacítku. Hned jsem mu ke jmenování trenérem áčka gratuloval a popřál mu hodně štěstí v dalších zápasech. Samozřejmě mimo našeho vzájemného. Doufám, že se v něm nepotvrdí stará pravda, že nové koště dobře mete.

Reklama

Související témata: