Hlavní obsah

I manželka po čase pochopila, že se mě na koleno nesmí ptát, culí se navrátilec Darida

Praha

Koleno drží, Vladimír Darida je zpátky na hřišti. Záložník Herty Berlín si však musel počkat, přestávka se protáhla na čtyři měsíce. „Bylo to dlouhé, ale snad už bude všechno v pohodě," řekl Darida při dnešním srazu národního týmu, který čeká příprava v Polsku (ve čtvrtek v Gdaňsku) a závěrečný duel fotbalové Ligy národů (v pondělí v Edenu se Slovenskem).

Vladimír Darida se po zranění vrací do reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

Když si zkraje letní přípravy otočil koleno, myslel na nejhorší: přetržený zkřížený vaz. Když si lékaři prohlédli snímky magnetické rezonance, nevěřili svým očím. „Prý v pětadevadesáti procentech případů by byl vaz přetržený. Jsem holt atypický příklad," smál se Darida. V posledních měsících mu ale do smíchu nebylo. Musel se obrnit trpělivostí, na tento druh zranění totiž platí jediný recept. A sice dlouhodobý klid.

„Křížák sice vydržel, ale jak se koleno stočilo, narazila holení kost na lýtkovou. V dolní části stehenní kosti se vylila krev, měl jsem v ní modřinu. Tím se druhá část kosti špatně prokrvovala a odumírala. Co nejdřív se tedy musela krev dostat pryč," popisoval Darida neobvyklé trable.

Na trávník se vrátil koncem října, kdy odehrál druhou půli bundesligového utkání v Dortmundu. O víkendu už zvládl celý zápas s Düsseldorfem. „V Dortmundu jsem po patnácti minutách koukal na tabuli a tlačil čas. Tempo se mi zdálo strašně vysoké. Po poháru s Darmstadtem a nyní po Düsseldorfu jsem byl ale překvapený, jak skvěle jsem se cítil," těší 28letého záložníka.

Ač klidné povahy, z míry ho jen tak něco nevyvede, během rekonvalescence získal alergii na zmínky o svém zranění. „Manželka mě moc pomohla. Ale i ona po čase pochopila, že se mě nemůže pořád ptát, co koleno. Doma jsme se o tom postupem času vůbec nebavili," pronesl Darida.

Za reprezentaci naposledy nastoupil ještě za kouče Karla Jarolíma, v červnové přípravě s Austrálií. V pondělí ho na srazu vítal nový trenér Jaroslav Šilhavý, s nímž byl v kontaktu delší dobu. O dění v národním týmu byl i tak dobře informovaný. „Zápasy jsem bedlivě sledoval. Co jsem měl zprávy od kluků, pochvalovali si moc atmosféru v mužstvu. Vypadá, že přišel nový impulz, doufám, že to tak bude pokračovat dál," věří Darida.

Reklama

Související témata: