Hlavní obsah

Barošovi se zhroutil finálový sen, o víkendu se trefil jen Kadlec

Napětí stoupá, fotbalová reprezentace se schází v Praze před kvalifikačním dvojzápasem ve Slovinsku (28. března) a se Slovenskem (1. dubna). Radovi vyvolení si na sraz přivážejí nejrůznější zážitky a příběhy, na které byl minulý pohárový týden a následující ligový víkend velmi bohatý. Především Milan Baroš a David Jarolím by mohli vyprávět.

Článek

Jeden týden si šli po krku, druhý už zase půjdou bok po boku za postupem na mistrovství světa. Tak si fotbalový osud pohrál s kapitánem Hamburku Davidem Jarolímem a kanonýrem Galatasaraye Milanem Barošem.

Navrch měl Jarolím. Probil se do čtvrtfinále Poháru UEFA, kde se německý tým utká s Manchesterem City. Baroš sice v odvetě došel pro penaltu a druhý gól dal sám, ani to však nestačilo. Kanonýrovi se tak zhroutil velký sen, že si v Istanbulu podruhé v životě zahraje finále. V roce 2005 tady s Liverpoolem vyhrál Ligu mistrů a letos si to s tehdejším i současným spoluhráčem Harrym Kewellem chtěli zopakovat v Poháru UEFA.

Jarolímův Hamburk byl proti a o víkendu navíc výhrou na Schalke znovu stouply jeho akcie v bitvě o bundesligový titul. Naopak potrestaný Baroš citelně chyběl Galatasarayi v prohraném duelu s Eskisehirsporem a zdá se, že i ligová trofej mu uniká.

Kadlec skóroval, ale Fenina neporazil

Češi proti sobě vyrukovali také v bundeslize. Michal Kadlec pomohl Leverkusenu gólem k remíze s Franfurtem, přesto mohl být spokojenější hostující Martin Fenin.

„Feňa měl z té plichty určitě větší radost, když jsme mluvili po zápase. Oni hrají prakticky o záchranu, takže každý bod zvenku pro ně má velkou cenu. Takže mi ani moc nevyčítal, že jsem se proti nim trefil,“ řekl s úsměvem Kadlec pro ČTK.

Obránce Leverkusenu se o víkendu z nominovaného výběru Petra Rady trefil jako jediný, náladu mu to ovšem příliš nezvedlo. Jeho tým už vypadl z bojů o titul. „Bohužel, na jaře jsme si pokazili to, co jsme dokázali uhrát na podzim. Přitom jsme měli výbornou pozici,“ uvědomuje si Kadlec.

Kováč v Anglii ještě nezažil porážku

V mnohem lepším rozpoložení může být Radoslav Kováč. Pár dnů si doma užije s třítýdenním synem Radkem a navíc se může Radovi pochlubit pozoruhodnou bilancí ze svého nového působiště. „Od té doby, co za West Ham nastupuji, jsme ještě neprohráli. A do sobotní 51. minuty v Blackburnu navíc platilo, že jsme nedostali ani gól! I ten bod je však velice cenný, protože hrajeme o pohárovou Evropu,“ libuje si Kováč v rozhovoru pro Právo.

Skoro se zdá, že je pro „Kladiváře“ dobrým žolíkem. Žádné velké zásluhy si ale nedělá a raději se soustřeďuje na svou novou roli. „V pojetí hry defenzivního záložníka je rozdíl. Zatímco ve Spartaku Moskva jsem to hrál sám, tady jsme v záloze na defenzivní úkoly dva, se Scottem Parkerem. S ním to velmi dobře funguje.“

Důrazný Kováč si Premier League jen pochvaluje. „Ruská liga má také vysokou kvalitu. V Anglii se hraje na doraz každé utkání, v Rusku se jezdilo devadesát minut především v derby. Jenže to byla většina zápasů, když vezmu i týmy z předměstí Moskvy. Tady se ale hraje tvrději, s čímž nemám problém,“ řekl Právu.

Brankáři:
Petr Čech - Ani Hiddinkova taktovka není zázračná... Chytal dobře, na Modričův volej však nedosáhl a Chelsea prohrála na Tottenhamu 0:1.
Jaroslav Drobný - Ve Stuttgartu čelil převaze domácích, kteří se nakonec dočkali vítězství 2:0. Přesto Hertha o bod vede bundesligu.
Martin Vaniak - Poslední Zlín ho v Edenu strašil mnohem víc, než se čekalo, Slavii však tradičně dodával potřebný klid a jistotu (1:0).
Obránci:
Zdeněk Grygera - V Římě se na AS blýskl obranným zákrokem a nakonec si vychutnal vysoké vítězství Juventusu 4:1.
Marek Jankulovski - AC Milán ztratil body remízou 0:0 v Neapoli, hrál celý zápas.
Michal Kadlec - Gólovou střelou mezi nohy brankáře zajistil Leverkusenu alespoň remízu 1:1 s Frankfurtem.
Zdeněk Pospěch - Pravý kraj obrany má pronajatý, jeho FC Kodaň porazil Odense 2:1.
David Rozehnal - Již druhý měsíc trvá jeho vysedávání na lavičce, Lazio bez jeho služeb prohrálo 0:1 v Catanii.
Marek Suchý - Sešívaní sice Zlín porazili (1:0), obávali se však do poslední chvíle i díky zmatkům v obraně, v níž Suchého předčil Brabec.
Tomáš Ujfaluši - Hraje stabilně, prožívá však nevyrovnanou sezónu Atlétika, které prohrálo na hřišti Mallorky 0:2.
Záložníci:
David Jarolím - Kapitán válí dál. Hamburk v týdnu vyřadil Galatasaray z Poháru UEFA a v neděli vyhrál 2:1 na Schalke. Na Herthu ztrácí už jen bod.
Radoslav Kováč - Zvyká si v základní sestavě West Hamu a po remíze 1:1 v Blackburnu může být spokojený.
Marek Matějovský - Zahrál si do 63. minuty, Reading však ve druhé lize znovu ztratil body remízou 0:0 s Crystal Palace.
Jaroslav Plašil - Zvládl celou bitvu záchranářů, v níž se jeho Pamplona v nastavení dočkala výhry 1:0 nad Espaňolem.
Jan Polák - Hraje pravidelně a v bitvě o titul pomáhá vedoucímu Anderlechtu, který doma porazil 2:0 Beerschot.
Libor Sionko - Je rád za každé střídání. Proti Odense (2:1) se v sestavě FC Kodaň objevil až v 67. minutě.
Radek Šírl - Rozehrál přímý kop, po němž další exsparťan Križanac dal první gól Petrohradu. Zenit porazil Saturn 2:1.
Útočníci:
Milan Baroš - Měl stop za žluté karty a Galatasaray prohrál s Eskisehirsporem 0:1. V týdnu jeho gól nestačil na postup přes Hamburk.
Roman Bednář - Hrál od 57. minuty a nevyužil velkou šanci, takže jeho West Bromwich doma remizoval 1:1 s Boltonem.
Martin Fenin - Snažil se a přihrál na jediný gól Frankfurtu, který remizoval 1:1 v Leverkusenu.
Tomáš Necid - CSKA Moskva hraje s Tomskem v pondělí.
Václav Svěrkoš - Tentokrát se netrefil, domácí Lyon byl nad síly Sochaux, které prohrálo 0:2.

Reklama